♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Yeni Sezonun En İddialı Filmi Yangın Var’ın Çekimleri Başladı!


Yönetmenliğini Murat Saraçoğlu'nun, yapımcılığını Yol Sinema'nın yaptığı başrollerinde Osman Sonant ve Nesrin Cavadzade'nin yer aldığı YANGIN VAR’ın çekimleri Diyarbakır'da başladı. Diyarbakır çekimlerinde başrol oyuncularının yanısıra Yavuz Bingöl, Ebru Ojen Şahin ve Metin Yıldız da rol alıyorlar.

İtfaiye kamyonları bozulan Karadenizli Çayırbağı beldesine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir itfaiye aracı hibe eder. Karadenizli Koşman itfaiye arabasını teslim almak için hayatında ilk kez Diyarbakır’a ayak basar. Koşman, Diyarbakır’ın zenginliğini görür, Diyarbakır’a ve yaşayan halkına olan tüm algısı alt üst olur. Dönüş yolculuğu sırasında yanında gizemli bir misafir, dışarıda olağanüstü bir doğa, önünde uzun bir yol ve sıra dışı bir macera vardır. Aşk, hüzün ve kahkaha dolu 1.200 kilometrelik yolculuk Koşman ve Diyarbakır’dan kendisine katılan Asya’nın bütün hayatını değiştirir.

Yavuz Bingöl’ün oynadığı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Trabzon’a hediye ettiği itfaiye kamyonunda bir aşk alevlenir.

1.200 KM BOYUNCA ROMANTİK KOMEDİ
Yangın Var gerçek mekânlarda çekiliyor. Çekimler Diyarbakır’da başladı. Bingöl, Erzurum, Artvin ve Rize’de devam edecek çekimler Ağustos ortasında Trabzon’da sonlanacak. Çekimlerine 1 Temmuz’da başlayan yeni sezonun en iddialı filmlerinden Yangın Var’ın seti ilginç sahnelerle açıldı.

Aralık’ta vizyona girecek film için 1.000’in üzerinde figüran, 100 oyuncu ve 80 kişilik bir yapım ekibi aralıksız çalışıyor. Filmin yönetmen koltuğunda O... Çocukları, 120, Deli Deli Olma, 72. Koğuş gibi seyircinin yoğun ilgi gösterdiği filmleriyle tanınan Murat Saraçoğlu oturuyor.

Başrollerini Osman Sonant ve Nesrin Cavadzade’nin paylaştığı Yangın Var’a aralarında Yavuz Bingöl, Erkan Can, Şerif Sezer, Settar Tanrıöğen, Gaffur Uzuner ve Metin Yıldız gibi ünlü oyuncular eşlik ediyor.
  
GERÇEK BİR HİKÂYE
Yangın Var gerçek bir hikâyeden esinleniyor. 2010 Mart ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’un Çayırbağı Beldesi’ne bir itfaiye aracı hediye eder. Basında çıkan haberlere göre itfaiye aracı defalarca aranmış, yolda rahatsız edilmiştir. Gerçekte Trabzon’da yanlış çıkan bir şüphe üzerine bir kere durdurulmuş, onun dışında çevreden destek görmüştür. Çayırbağı aldığı itfaiyeden, Diyarbakır da hediyesinden dolayı mutludur.

SIRADIŞI SENARYO
Filmin senaryosu Murat Batgi ve Koray Çalışkan tarafından bir yılda yazıldı. Yazarlar Diyarbakır ve Trabzon’da uzun süre araştırma yaptılar. Senaryo ikisi ABD ve İngiltere’de, diğer ikisi Türkiye’de yaşayan dört senaryo doktoru tarafından raporlandı. İtfaiyenin yaptığı yolculuğu üç kere yapan ekip, araştırma aşamasında toplam 7.000 kilometre yol katetti. Bölgeye ilk gidişlerinde havaalanında kapı numaraları ve biletleri karıştı. Trabzon’a diye çıktıkları yolculukta kendilerini Diyarbakır’da buldular.

Senaryodaki tüm diyaloglar Trabzon’un Çayırbağı beldesi ve Diyarbakır’daki gerçek kişilerle yeniden yazıldı. Oyuncular için aksan koçları ile çalışıldı. Film için Nesrin Cavadzade Kürtçe, Serif Sezer Gürcüce, Osman Sonant ise Trabzonlu bir Karadenizli’nin şivesini çalıştı. Şive ve deyişlerin aslına uygun olması için azami dikkat gösterildi.

BÜYÜK PRODÜKSİYON
Türkiye’nin bir itfaiye kamyonunda geçen ilk yol filmi olacak Yangın Var için iki adet büyük itfaiye kamyonu kullanılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin film için tahsis ettiği kamyonlardan biri dış çekimler için hazırlandı. Diğeri İstanbul’dan getirildi. Tamamen soyularak, özel bir tırın çektiği taşıyıcıya yüklendi. Kamyonun çevresine kamera, ışık ve reji ekibinin rahat çalışması için raylar ve çelik barlar döşendi. Güçlü çekicinin motor sesini kesecek panellerle, çekici ile taşıyıcı ayrıldı. Yaklaşık bir hafta süren çalışmalar ses, sanat, reji ve set ekibinin eşgüdümüyle gerçekleştirildi.


YÖNETMEN MURAT SARAÇOĞLU: 
“YOLLAR DAMAR, İTFAİYE AĞRI KESİCİ”
Yönetmen Murat Saraçoğlu için Yangın Var kariyerinde bir dönüm noktası. Filmleri üç milyonun üzerinde gişe yapan Saraçoğlu, Yangın Var’ın uzun zamandır beklediği film olduğunu belirtiyor: “Ben hiç bir filme bu kadar uzun bir hazırlık döneminden sonra başlamamıştım. Benim de katılımımla defalarca revize edilen senaryo, mekan gezileri, oyuncularla uzun provalar, bir de dünya güzeli Doğu Anadolu’nun yolları damarlarımızsa, bu itfaiye kamyonu bir ağrı kesici, herkesin umudu. Koşman’ın, hepimizin yangınına buz gibi bir su döküyor. Naif ve sempatik Karadenizli Koşman’la eğitimli ve dünya güzeli Asya’nın yolda alevlenen aşkı, bir yangının külünü savuruyor, hepimize umut veriyor. Tek şaka yapmadan bizi kahkahalara boğacak bu iki genç insanın hikayesi hepimizde küçük de olsa bir iz bırakacak”.

ÖDÜLLÜ OYUNCULAR

Osman Sonant, Yangın Var için 10 kilo aldı, günlerce atletiyle güneşlendi. Yeşim Ustaoğlu’nun “Pandora’nın Kutusu” adlı filmindeki performansıyla 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü alan Sonant, Koşman karakterinin tam kendisi için yazıldığını düşünüyor: “Sıradışı bir adam Koşman. Çayırbağı’ndaki gerçek Koşman’la üç gün geçirdim. İçimden bir Koşman çıktı. Gerçekten fekalet tatlı bir adam. Her anından müthiş bir keyif aldığım bir set oluyor.


Nesrin Cavadzade, Koşman’ın aşık olduğu Asya’yı oyunuyor. Bakü doğumlu oyuncu Rusça, Türkçe, Azerice, İngilizce gibi birçok dili anadili gibi konuşuyor. Bu film için Diyarbakır Türkçesi ve Kürtçesi çalışan Cavadzade bol ödüllü bir oyuncu. Acı ve Dilber’in Sekiz Günü adlı filmlerdeki performansıyla dört En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan sanatçı Asya’ya “bayıldığını” söylüyor. Oyuncu seçmelerine tüm senaryoyu ezberleyerek gelen Cavadzade’ye göre Yangın Var hayatında okuduğu en komik ve romantik senaryo. “Filmin müziklerinin önceden bestelenmesinin oyun konsantrasyonuna ve odaklanmaya çok yardımcı olduğunu” belirten Cavadzade “provalar sırasında film ekibinin dahi yer yer ağladığını ve kahkalarla güldüğünü, bu etkinin ancak böylesine içten bir senaryoyla yaratılabileceğini” ekliyor.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template