♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Tarihi Kızkalesi'nde Fazıl Say rüzgarı esti


“Portakallar Müzik Açıyor” sloganıyla organize edilen 8. Uluslararası Müzik Festivali’nin açılışı, Mersin’in Erdemli İlçesi'nde bulunan tarihi Kızkalesi’nde, Fazıl Say'ın verdiği muhteşem konserle gerçekleştirildi.

Piyano ve konuklar teknelerle taşındı
Mersin'in gözdesi Kızkalesi'ne, karadan teknelerle ulaşımın sağlandığı konsere, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan Festival Komitesi Başkanı Faik Burakgazi, festivalin sanat danışmanı Remzi Buharalı ve çok sayıda davetli katıldı. Konserin en ilginç detaylarndan biri ise Fazıl Say'ın piyanosunun da tekneyle adaya taşınması oldu. Kızkalesi'nde ilk kez gerçekleştirilecek konser için tarihi mekan özel olarak hazırlandı.

“Mersin sanatın ve sanatçının dostu”
Mersinli müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği konserlerin biletlerinin çoğu günler öncesinden tükendi. Kızkalesi'ne gitmek için tekne bekleyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, konser öncesi verdiği röportajda böyle bir mekanda eserlerini icra etmekten anlatılmaz bir keyif alacağını belirterek şunları söyledi: “Kızkalesi bu tip faaliyetler için çok uygun ve burada klasikten popa kadar her türlü müzik icra edilebilir. Mersin sanatın ve sanatçının dostu bir şehir. Festivale çok emek veriliyor. Umarım bu ilgi ve festival coşkusu artarak devam eder.”

Kızkalesi Say'ın besteleriyle çınladı
TRT 'den de canlı olarak yayınlanan konsere Fazıl Say, Johann Sebastian Bach'ın unutulmaz eserleriyle başladı. Ludwig van Beethoven ve George Gershwin'inden de seçkiler sunan Say, “Kara Toprak”, “Nazım”, “Kumru”, “Sevenlere Dair” adlı baladlarına unutulmaz gecede piyanosuyla tekrar hayat verdi.

Kızkalesi'nin Efsanesi
Mersin civarındaki tarihi Korikos'ta yaşayan krallardan biri kızı yeni doğunca adet olduğu gibi küçük kızını kahine götürür ve kızının 19 yaşına gelince bir yılan tarafından sokularak öldürüleceğini öğrenir. Bunu önlemek için de denizin ortasına bir kale yaptırır ve kızını orada tutar. Kız 19 yaşına gelince kalede şenliker verilir. Bu şenliğe davetli bir köylü kadın da bağında yetişen nefis üzümlerden bir sepet hediye götürür. Fakat dalgınlığından sepetin içine giren yılanı görmez. Prenses üzümü çok sevmektedir. Herkes gittiğinde yemek üzere üzüm sepetini odasına gönderir. Herkes gittiğinde odasına çıkan kız üzüm yemeye başlar ve yılan kızı sokarak öldürür. Efsane bu hazin hikayeyi anlatmaktadır ancak tarih sayfaları ise Kızkalesi'nin Bizans İmparatorunun emriyle Amiral Eugenios'un 1104 yılında yapımına başlattığını yazmaktadır. Kıyı kale zincirinin halkasıdır. Ve Kız Kalesi, tarihi Korikos kentini, denizden gelecek bir saldırıya karşı korumak için yapılmıştır.


Mersin'de festival coşkusu 12 gün sürecek
Farklı kültürler, 12 gün boyunca Mersin’in tarihi mekanlarında ortak dil müzikle buluşacak. Fazıl Say, festival kapsamında 22 Mayıs’ta (bugün) Mersin Kültür Merkezi’nde, bir konser daha verecek. Bu etkinliğin biletleri 20, 30 ve 50 TL'den satışa sunuldu.
Müzik dünyasında "caz flamenko" tarzıyla tanınan Al Di Meola, "World Senfonia" adlı konseriyle 23 Mayısta Kongre ve Sergi Sarayı'nda sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bu etkinlik için sanatseverler 10, 30 ve 50 TL bilet ücreti ödeyecek.
Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, "Carmina Burana" balesi ile 26 Mayısta sanatseverlerle buluşacak. Kültür Merkezi'ndeki etkinliğin bilet fiyatları 10 ve 20 TL..
Resonance Quintet Topluluğu, farklı bir mekanda vereceği konserle sanatseverlerin karşısına çıkacak. Mersin İtalyan Katolik Kilisesi'nde 27 Mayısta gerçekleştirilecek konserin bilet fiyatları 25 TL. İngiliz akapella topluluğu Swingle Singers'ın Kongre ve Sergi Sarayı'nda 30 Mayısta vereceği konseri izlemek isteyenler ise 10 ve 20 TL ödeyecek.
Festival, Fabio Biondi'nin direktörlüğünü gerçekleştireceği etkinliklerle sona erecek. Kemanda Fabio Biondi'nin yer alacağı 17 ve 18'inci yüzyıl müziğinin başarılı yorumcusu kabul edilen Europa Galante Topluluğu, 1 Haziranda sahne alacak. Bilet fiyatları 10, 25 ve 40 TL olarak açıklanan etkinlik Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Topluluğun 2 Haziranda Tarsus Saint Paul Müzesi'ndeki konseri ise 50 TL ödenerek izlenebilecek. Ücretsiz etkinlikler kapsamında ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu vatandaşlarla buluşacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu'nun 25 Mayısta Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile Açık Hava Amfi Tiyatro'da konser vereceği festival çerçevesinde, Devlet Halk Dansları Topluluğu 28 Mayısta Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi'nde, 29 Mayısta Toroslar Belediyesi 3 Ocak Spor Kompleksi'nde gösteri sunacak.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template