♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Nuri Bilge Ceylan'a Altın Palmiye!

Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan, son filmi ‘Üç Maymun’ ile bugün sona eren 61. Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülü ile Altın Palmiye aldı. Ceylan, üçüncü kez Cannes’da ödül alarak bir rekora da imza attı.


Dünyanın en önemli film festivallerinden biri olarak sinema sektörünün kalbinin attığı Cannes, Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘Üç Maymun’a ‘En İyi Yönetmen’ dalında Altın Palmiye ödülünü verdi.
25 Mayıs Pazar günü Cannes Festival Sarayı’nda yapılan ödül töreninde Nuri Bilge Ceylan’ ‘Üç Maymun’ ile jüriden aldığı oylarla Faye Dunaway’in elinden ‘En İyi Yönetmen’ Altın Palmiye ödülünü aldı.
Dünya ve Türk sinemasının son dönem en önemli yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan'ın filmi 'Üç Maymun', Türkiye-Fransa-İtalya ortak yapımı olarak gerçekleşti.
Türkiye’den ana yapımcılığı Zeyno Film-Zeynep Özbatur tarafından gerçekleştirilen filmin ortak yapımcıları Fransa’dan Pyramide Productions, İtalya’dan Bim Distribuzione.
Başrollerinde Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Sungar ve Ercan Kesal’ın yer aldığı film, yine Nuri Bilge Ceylan sinemasının ses getirecek yapımlarından biri olarak gösteriliyor.
Filmin senaryosu Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan tarafından yazılan filmin çekimleri üç ay sürdü.
61. Uluslararası Cannes Film Festivali, ünlü yönetmen Ceylan'ın son filmi 'Üç Maymun' festivale başvuran yaklaşık 2 bine yakın film arasında Yarışma Bölümü’nde gösterilen 22 filmden biri oldu.
‘Üç Maymun’ 14-25 Mayıs tarihleri arasında 61 kez Cannes’da yapılan festivalde dünya sinemasının iddialı filmleriyle yarışarak beğeni topladı. Festival süresince yayınlanan Screen dergisi de ‘Üç Maymun’u 4 üzerinden verdiği 2.8 lik yıldızla Altın Palmiye’ye en yakın film olarak gösterdi.
Nuri Bilge Ceylan, 1995 yapımı 'Koza' adlı ilk kısa filmiyle Cannes'da yarışmaya seçilmişti. 2003 yılında 'Uzak' Jüri Büyük Ödülü ile erkek oyuncu ve 2006'da ise 'İklimler' ile Cannes Film Festivali Büyük Yarışma bölümüne katılıp Fipresci Ödülü’nü kazandı. Ceylan, 'Üç Maymun'la üçüncü kez Altın Palmiye adayı olarak ve üçüncü kez ödül alarak bir rekora imza attı.
‘Üç Maymun’, Sean Penn’in başkanlığını yaptığı ve Sergio Castellitto, Natalie Portman, Alfonso Cuaron, Apichatpong Weerasethakul, Alexandra Maria Lara, Marjane Satrapi, Rachid Bouchareb’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Ceylan’ın rakipleri arasında Changeling (Clint Eastwood), The Palermo Shooting (Wim Wenders), Adoration (Atom Egoyan), Che (Steven Steven Soderbergh) gibi güçlü isimler vardı.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template