♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Cooking Up Murder: Yalanların Şefi


Gerçek suç hikâyelerini sevenler için en ideal seçenek gibi görünen “Cooking Up Murder: Uncovering the Story of César Román” ya da bizdeki adıyla “César Román: Katil Şef” 10 Mayıs itibariyle Netflix’te yerini aldı.

Türün izleyicileri için olaydan ziyade sunduğu profille ilginç görünen belgesel üç bölümden oluşuyor. Her zamanki gibi ilk bölümde olayı ve olası şüpheliyi görüyoruz. Ağustos 2018’de bir depoda bulunan bavul ile başlar her şey. Bavulda parçalanmış bir ceset vardır. Cesedin bazı parçaları eksiktir. Kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar başlatılır. Bu sırada bir isim çıkar yavaş yavaş ortaya: Heidi Paz. Honduras’lı kaçak göçmen kadının kurban olduğunun kesinleşmesiyle de ilginç bir kişiyle tanışırız: César Román.

Cachopo kralı olarak nam salan bir şeftir Roman. Şöhretin doruğuna çıkmış ve ününü tüm ülkeye İspanya’ya yaymış bir adamdır. 2014 yılından itibaren çıktığı basamakları şubelik vermeye kadar ilerletmiş paralı bir adamdır. Her ne kadar bodur bir adam olsa bile özgüveni yüksek bir adamdır. Heidi ile sevgili olmaları da şaşırtıcı olmaz. Şefimiz cinayet şüphelisi olarak aranmaktadır. Lakin ortada yoktur. İlk bölümde görülenler de kısaca böyledir. Sonrasını izleyecek olanlar görecektir elbette.

“César Román: Katil Şef” bir cinayet hikâyesi gibi görünmesine yol açan “katil” ibaresinin aksine bir mitomani öyküsü. Hayatını bitmek tükenmek bilmeyen yalanlarla donatmış bir adamı tanıyoruz. Bu uğurda ilginçliklerin ardı arkası kesilmiyor. Hapishane görüşmeleriyle kendisini ifade etme fırsatı da bularak anlatıcı rolünde de görüyoruz kendisini. Dava sürecini adeta bir avukat gibi takip ediyor. Yıllar boyunca süren yalan ve dolandırıcılık ağını gösteriyor.

Belgeselin ilginç noktasıysa vahşi cinayeti aydınlatmak üzere pek çalışkan olunmaması. Cinayet sebebine dair bir teori olmadığı gibi kurbanın eksik parçaları da meçhul. César Román da tüm savunmasını bunun üzerinden kuruyor zaten. Masum olduğunu söylerken cinayetin üzerine yeterince girilmediğini, araştırmanın peşin hükümle tamamlandığını öne sürüyor. Halen araştırılmamış detaylar olduğunu da belirtiyor sık sık.

2018 yılında bambaşka bir görünüş ve kimlikle yakalanabilen Román, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış bir katil olarak hapishanede yatıyor. Belgeselden sonra suçunu itiraf ettiği bir mektup yazarak Heidi’nin ailesinden özür dilemiş. Lakin bunu da belgesel sırasında müjdelerken altından yatan niyeti de gösteriyor. Madrid’deki Alcalá Meco cezaevinde cezasını çeken Román, kendi kendine hukuk eğitim alırken Heidi’nin ailesinin isteği de kalıntıları almak ve layıkıyla bir cenaze töreni düzenlemek.

Cevaplanmamış soruları ve özensiz araştırmaları ile tam olarak aydınlatılmamış bir cinayet ile adeta yalan söyleme uzmanı olmuş bir katilin öyküsünü izlemek isteyenler Netflix’e buyursun. Gerçek suç hikâyelerini sevenler için orta karar olduğunun altını çizelim de beklentiler düşük tutulsun.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template