Dizi dünyasının Gülseren Budayıcıoğlu sevgisi artarak sürüyor. Kitaplarından yola çıkılarak üretilen dizilerin altıncısı “Terzi”, 2 Mayıs itibariyle Netflix’te yerini aldı. Biraz çetrefilli süreçten geçen dizi yedi bölümün ardından aldığı sezon onayı ile yarım bıraktığı hikâyeye 28 Temmuz’da devam edecek. Peş peşe üç sezonu çekildiği söylenen dizinin bir sezon daha sürmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl başlayan duyurularla haberdar olduğumuz dizi “Süslü Korkuluk” adıyla tv8 ekranlarına gelmeye hazırlanıyordu aslında önce. Yapım şirketi ile kanal arasındaki anlaşmada yaşanan krizin sebebi yüksek bütçe olmuştu. Peşi sıra çok beklenmeden netflix’in 2023 dizileri tanıtımında kendine yer buldu. Resmi duyuru ile adının “Terzi” olduğunun öğrenilmesinin ardından kadro değişikliği de yaşandı. Alina Boz yerini Şifanur Gül’e bıraktı. Ulusal kanallar için üretilmiş dizinin dijital platformda kendine yer bulması bakımından ilginç örnek oldu.
Budayıcıoğlu’nun 2011 yılında yayımlanan kitabı “Hayata Dön”den uyarlanan ikinci dizi “Terzi”. 2017-2019 yılları arası Star TV'de yayımlanan “İstanbullu Gelin” de aynı kitaptan uyarlanmıştı. Yaşanmış hikâyeleri yazan Budayıcıoğlu, hep aynı şeyleri konu ediyor. Şiddet uygulayan erkek, ondan kaçmaya çalışan kadın ve sırlar. Ülke dizilerinin çoğunluğunun konusu da bu olunca bitmek tükenmek bilmez bir kaynak görevi görüyor. Terzi’de de durum farksız değil. Rana Mamatlıoğlu ve Bekir Baran Sıtkı’nın kotardığı senaryo ahım şahım bir konu içermiyor. İstense daha iyisini yazmak mümkün… Neden uyarladığının cevabı da elbette pr. Yazarın isminin çekeceği ilgiye yapılıyor yatırım. Sektörün tanınmış ve ödüllü ismi Cem Karcı’nın yönetmen koltuğunda olması da aynı mantığın yansıması elbette. Çağatay Ulusoy, Şifanur Gül, Salih Bademci, Olgun Şimşek ve Ece Sükan’ın başrolleri çektiği de malumunuz.
Dizinin konusunu da duymayan kalmamıştır sanıyorum ama tekrarlayalım yine. Terzi Peyami, en yakın dostunun kan kardeşinin düğünü için gittiği gelinlik provasının dönüşünde her şey değişir. Akli dengesi yerinde olmayan babasına bakmak için gelen bakıcı, istismara uğradığı ilişkiden kaçan Esvet, kim olduğunu bilmediği annesini arayan Peyami ve sırlar da dizinin konusunu oluşturuyor.
Bir dijital platform dizisi değil Terzi kesinlikle. Buram buram ulusal kanal işi kokuyor. Konusu, anlatımı, işleyişi, ağır çekimleri, gözlere yapılan yakınlaştırması, bölümlerin son anları, şarkı kullanımı derken insanı canından bezdiriyor. Hikâyenin bir türlü akmaması gibi bir sorun var ki evlere şenlik. İnandırıcılıktan uzak berbat bir senaryo var. Dimitri’nin aşkına inanmak zor, gökten zembille inmiş bir aşk. Peyami’nin taş kalpli olduğunu da kimse inandıramaz bizi. Ailelerin sırlarının komik ve en kolay tahmin edilen şey olması da komedi… Dedesinin ölümü sonrası niye ailesinin yanlarında İstanbul’a geldiğine dair de bir açıklama yok ki aptal olduğumuzu düşünüyor olsa gerek dahi senaristler. Çok tahmin edilebilir şeylere uzun vakitler harcaması da cabası. Örneğin Peyami’nin akli dengesi yerinde olmayan babası Mustafa’nın hikâyeye ne gibi bir katkısı var? Niye bu kadar çok yer alıyor dizide. Ayağına pranga vurulunca duygudan parçalanmamızı beklemek dışında ne bekleniyor? Ulusal kanal dizilerinin izleyicisi gibi moron zannediliyor dijital platform izleyicisi galiba. Sarıp geçilebilir o sahneler. Çok abartıldığında izlemekten vazgeçilir. O hak her zaman var. Olgun Şimşek kendini o kadar paralıyor ama oynadığı karakterin ve o anların diziye herhangi bir katkısı yok. Boşa yorulmuş. Çekimlerin çok sorunlu olduğunu belirtmeden geçmemeli. Pek çok sahne müsamere gibi… Dimitri’nin ev basma sahnesi örneğin. Daha kötü çekilemezdi. Final anında drone ile yukarı çıkıp çepeçevre dönerek bitirmek de aynı saçmalıkların son halkası.
En büyük artısı bölüm süreleri olan Terzi, yanlış bedene dikilmiş bir kıyafetten öteye geçemiyor. Dijital platformlardaki en kötü dizi olmak için harcanan emeği boşa çıkarmadığı ortada. Devam edeceği iki sezonda neler olacağını tahmin etmek zor değil. Klişe formüllerin izleyicinin içinde yarattığı da candan usandırmak oluyor.
Yorum Gönder