♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

George Saunders'tan Yeni Öyküler: Kurtuluş Günü


Ne yazsa aynı keyifle okunan yazarlardan George Saunders'tan güzel haber geldi. Her seferinde yaratıcılığına ve dil işçiliğine şapka çıkardığımız yazar bu kez Amerikan rüyasının köklerini yerinden söküp attığı dokuz öyküyle çıkagelmiş. “Kurtuluş Günü” DeliDolu etiketiyle raflarda yerini alıyor. Bültene pası atmadan önce iki Saunders övgüsü sıralamadan geçmeyeyim. Herhangi bir kitabını okuduğunuzda alacağınız keyfin devamı için hemen diğer kitaplarına başlama isteği uyandıran çok yazardan biri kendisi. Ödüllü kitaplarıyla başladı bizde serüveni. “Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı” ile yarattığı alegori hala hafızamda. “Arafta” ile giriştiği biçim ve üslup arayışından tam anlamıyla görkemli bir zaferle çıkışı da takdire şayan. Üzerinde adının yer aldığı her şeyi okumanızı ısrarla öneririm. “Kurtuluş Günü”nü de ekleyelim listelere…

Dünya yeterince haşin bir yerse; kurtuluş günü yakın!

Time'ın İngilizce yazan ''en iyi öykücü'' olarak nitelendirdiği, 2017 Man Booker sahibi George Saunders'ın kaleminden çıkan Kurtuluş Günü; güç, etik, adalet, birlikte yaşam ve özgürleşme kavramlarını insan doğasının yapı taşlarını yerinden oynatabilecek bir keskinlikle odağına alan, görkemli bir öykü seçkisi.

Yazarın edebî hünerlerini cesurca sergileme fırsatı bulduğu dokuz sarsıcı öyküsünün yer aldığı kitap; tekrarlar, iç monologlar ve yeni biçimsel denemeleriyle türün sınırlarını zorluyor. 

Absürt olduğu kadar ürkütücü derecede gerçekçi sayılabilecek öykülerinde, kaotik dünya düzenine kafa tutmaya çalışan kırılgan bireylerin portresini çizen yazar; ekonomik, ruhsal ve fiziksel anlamda kendi ellerimizle yarattığımız hapishaneleri, kapitalizmin tuzaklarını, sıkışmışlık ve inkâr hâlini enfes bir ironiyle hicvediyor. 

Ben olmak çok değerli, şimdiye dek hiç bu kadar hissetmemiştim.

Çok da uzakta görünmeyen distopik bir gelecekte, politik bir durumun göbeğinde, dededen toruna yazılmış ''idealist'' mesajlarla yüklü bir mektup; Colorado'da, yeraltında bulunan, cehennem temalı lunaparkta takılırken ''kendi gerçekliğini'' sorgulamaya başlayan yalnız bir karakter; aynı adama sevdalı iki kadının bir dolu fırtınasının orta yerinde giriştikleri varoluşsal hesaplaşma; ürkütücü bir plana kurban giderek gözü pek bir siyasi protestocuya dönüşecek 89 yaşında bir adam... 

George Saunders, Amerikan rüyasının köklerini yerinden söküp attığı öykülerinde; koşullar her ne kadar tuhaf olursa olsun dünyayı alabildiğine cömert ve net bir algıyla görmemizi sağlıyor.

Okurlarda, devasa bir lunaparkta son sürat giden bir roller coasterla geziyormuş hissi yaratan Kurtuluş Günü; mutluluğu, acıyı, baskıyı, devrimi tuhaf fantezilere konu ederek incelikle işliyor.  

Dünya haşin bir yerdi. Fazla haşin. Bir hata yapıyordunuz ve sonra hayatınız boyunca bedelini ödüyordunuz.

George Saunders: Aralığın Onu adlı öykü seçkisiyle 2014 Folio Ödülü'nü kazanan George Saunders'ın bugüne kadar yayımlanmış on bir kitabı vardır. The New Yorker, 2002'de Saunders'ı ''40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar'' arasında göstermiş, Time dergisi ise 2013'te ''Dünyadaki En Etkili 100 Kişi'' listesine seçmiştir. Lannan Vakfı, Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi ile Guggenheim Vakfı'ndan burslar kazanan yazar, GQ, Harper's ve The New Yorker dergileri için yazılar yazmakta, Syracuse Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık alanında ders vermektedir. George Saunders, Arafta isimli ilk romanıyla 2017 Man Booker Ödülü'nü kazanmıştır.

Kurtuluş Günü / George Saunders
Türkçeleştiren: Niran Elçi
DeliDolu Kitap, Mayıs 2023
240 sayfa
Satış Fiyatı: 109,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template