♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kanadalı yazar Helen Weinzweig, “İnci Kolyeli Düz Siyah Elbise” romanıyla ilk kez Türkçede!


Her kitaplarını keyifle okuduğumuz Her kitaplarını keyifle okuduğumuz Yüz Kitap, yeni kitabını duyurdu. Yine bizi ilk kez okuyacağımız bir yazarla tanıştırıyorlar. Yayınevinin yayımladığı üçüncü roman olan “İnci Kolyeli Düz Siyah Elbise”, Kanadalı yazar Helen Weinzweig’le tanışma kitabı aynı zamanda. 24 Nisan’da raflarda yerini alacak romanı merak ve heyecanla bekliyoruz. 

Helen Weinzweig’in romanı kaçak oynayan bir sevgiliye duyduğu arzuyla, hissettiği hayal kırıklıkları ve umutsuzluk arasında kısılıp kalan bir kadının gelgitlerini kaygan bir anlatıyla aktarıyor.

İlişkileri yıllardır devam eden evli, çocuklu Shirley ile Şirket diye bilinen uluslararası bir kuruluşta çalışan Coenraad, dünyanın farklı şehirlerinde buluşurlar. Bu yolculukların öncesinde Shirley buluşma yerini öğrenebilmek için National Geographic dergisine bırakılan şifreleri çözer. Yolculuklarında Lola Montez takma adını kullanan Shirley sevgilisini ruhsuz otel odalarında bekler ve bir saygıdeğerlik kamuflajı olarak kullandığı inci kolyeli düz siyah elbisesini giyer hep. Shirley, sonuncu buluşma yerleri olan Toronto’da, çocukluğunun geçtiği yoksul Yahudi göçmen mahallelerinde, her kokunun her sesin tanıdık olduğu sokaklarda, Coenraad’ı ararken geçmişe dair anıları berraklaşıp su yüzüne çıkar ve Shirley’in içine çökmüş olan koyu sis yavaş yavaş dağılmaya başlar.

Neyin gerçek neyin hayal olduğunun muğlaklaştığı metinde bir süre sonra bu ayrım önemini yitiriyor, çünkü bu roman “kendisinden hiçbir şey istenmeyen, kendisinden hiçbir şey beklenmeyen” kadınların gözü karalığını ve usancını başarıyla anlatıyor.

“Parıldayan, rahatsız edici, eşine az rastlanır bir roman.” Kirkus

“Kaygan bir anlatısı olan cesur, şaşırtıcı bir kitap.” New York Times

Helen Weinzweig 1915’te Polonya’da doğdu. Dokuz yaşındayken annesiyle birlikte Kanada’ya göç etti. İlk romanı Passing Ceremony 1973’te basıldı. İnci Kolyeli Düz Siyah Elbise romanıyla 1981 Toronto Kitap Ödülü’nü kazandı. Öykü seçkisi A View from the Roof, Governor General’s Literary Award for Fiction’ın kısa listesine girdi. Kanada’nın ilk önemli feminist yazarlarından biri kabul edilir. Weinzweig 2010’da Toronto’da hayatını kaybetmiştir.

İnci Kolyeli Düz Siyah Elbise / Helen Weinzweig
Özgün Adı: Basic Black with Pearls
Çevirmen: Betül Kadıoğlu
Türü: Kurgu / Roman
Yüz Yayınları, Nisan 2023, 1. Baskı
Sayfa Sayısı: 158
Fiyat: 70 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template