♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Ayak İşleri : Sorgulamalar Evreni


Exxen’in yayın hayatına başlamasıyla şenlenen ve artan dijital dizi rekabeti özellikle “Gibi”nin sosyal medyada sıkça paylaşılıp fenomen haline gelişiyle başka bir boyuta evrilirken gözleri benzer kıvamda projeleri arıyor. Bu arayışta ilk fark edilmesi ve daha çok ilgi görmesi gereken bir dizi var oysa. Gain’de yayımlanan ve şimdilik iki sezonu deviren “Ayak İşleri” hak ettiği kadar değer görmeyen dizi olarak meraklılarını bekliyor.

Mayıs 2021’de ekran macerasına başlayan “Ayak İşleri”, bir Caner Özyurtlu projesi. Senaryoyu kotaran ve yönetmen koltuğunda oturan Özyurtlu, oyunculukla başladığı yola özgün projeler üretme düsturuyla devam etmesiyle dikkat çeken bir isim. 2010’da “Ev” ile yönetmenliğe geçiş yaptıktan sonra “Yok Artık!” serisiyle iyi iş çıkarmıştı. Gişe komedisi “Maide'nin Altın Günü”nün ardından dijitale yönelen Özyurtlu, Netflix’e yaptığı “Biz Böyleyiz”in ardından ilk dizisini yaratmış. Kendi tarzını oturtmuş, geveze komediler üreten bir isim olarak iki karakter yaratmış ve devamını getirmiş. “Ayak İşleri”, çerçevesi çok net oturmuş iki karakterin türlü durumların ortasında kalması gibi basit ama etkili formülüne dayanıyor. Çağlar Çorumlu ve Güven Murat Akpınar’ın canlandırdığı ikili kısa sürede seyirciyi de avcunun içine alınca keyifle izleniyor.

Sermet adlı bir zengin adamın ayak işlerini yapan bir ikilinin maceralarını sunuyor “Ayak İşleri”. Vedat bu işi 15 yıldır yapan, verilen görevlerle bir sorunu olmayan, sorgulamadan yapan tecrübeli isim. Evren ise psikoloji öğrencisi olarak para kazanmak için çalışan çaylak. Her şeyi en ince detayına sorgulayan, kırmızı çizgileri ve hassasiyetleri olan biri. İkilinin taban tabana zıt karakterleri sayesinde her görevden bir eğlence faktörü çıkıyor. Vedat’ın deyimiyle, Evren konuştukça beyin yakıyor. Kısacık süresini etkili geçiren dizi başarılı diyaloglarıyla saat gibi işliyor. On bölümlük sezonlar her biri ayrı görevden oluşurken, birbirine bağlı aynı zamanda. Önceki görevlere atılan paslar da mevcut. İlk sezon ana hikâyesini son iki bölümde işlerken bir twist ile kapanışını yaparken ikinci sezon sadece son bölümde kendi maceralarını yaşamalarını sağlıyor. 

Dijital evrenin iyi dizilerinden biri “Ayak İşleri”. Uyumlu ikilisi, toplumsal kavramlara duyduğu hassasiyeti, oyunculukları iyi iş. Aksiyonu da işletiyor. Göndermeler de yapıyor. Selam da çakıyor. Sinema severler için tatlı dokunuşlar da mevcut. Güldürüsünün tavan yaptığı bölümler de mevcut. Artık yeter dedirten klişelerle dalga geçme mavrası da. Kara mizahı doyurucu. Özyurtlu karakterlerinin çerçevesini o kadar iyi çizmiş ki o bıraksa herkesin devam ettirebileceği bir senaryo var ortada. Çorumlu ve Akpınar da o kadar doğallar ki bıraksanız üç dört bölüm kotarırlar neredeyse doğaçlamayla. İyi ilk sezonu benzer kıvamda ikinci sezonla sürdürmesi de diğer bir artısı. İkinci sezonda biraz daha fazla küfür kullanılması göze çarpan eksilerinden.

Gain’in en iyi yapımı olarak da sivrilen “Ayak İşleri”, yakınlarda biten ikinci sezonun ardından devam haberi beklenenlerden. Yakın dönemde şaha kalkmış dijital evrenin en iyilerinden biri olarak sivriliyor. Sezonlarca sürecek potansiyeliyle de dikkat çekiyor. “Gibi” gibi tek bir cümleyle sivrilmeyen daha komplike bir eğlencelik arayanlar için de biçilmiş kaftan.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template