♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

1918 serisinin üçüncü kitabı “Bir Hayalet Dolaşıyor” raflarda!


Suat Duman’ın geçtiğimiz yıl yayımlanan iki kitapla başlayan “1918” serisi üçüncü kitapla sürüyor. 2020 Eylül’ünde “Kalbim, Kimsesiz Yurdum” ve “Ah Dehşet, Dehşet Dehşet!” ile başlayan uzun soluklu serinin on kitap olacağı açıklanmıştı. 

Okuru Ferda ve Miette ile tanıştıran seriyi sevmiş ve 2020’de okuduğum en iyi kitaplar listeme de almıştım. Şöyle demiştim hatta: Her romanında polisiye dokusuna ekstralar katan, bir şeyler söyleyen yazarlardan Suat Duman. Film gibi de okumak mümkün romanlarını. O yüzden ayrı sevdiğim, yazacaklarını merakla beklediğim isimlerden. Bu kez uzun soluklu bir seriye başlayarak 1918 İstanbul’una çağırmış bizi. Ferda ve Miette’nin macera davetine katılıyoruz. İyi tanışma yaratan ilk kitap bir çırpıda biten akıcı ve renkli bir polisiye. İkinci macerada da bahriyeli tiyatro genç şair Nâzım Hikmet ile Colette misafir olunca keyif katlanıyor. “Dünyayı kötülükten arındıramayabiliriz ama onu daha yaşanabilir bir yer yapabiliriz Miette, dahası buna mecburuz. Dünya bunu kendi kendine yapmanın yolunu bulana dek…” diyen ikilinin on kitaplık macerasının ilk ikisi türü sevenler için keyif kaynağı. Seriyi tavsiye ederek pası bültene atayım.

“Dışarda hava soğuk. Gökyüzü açık olmalıdır. Yıldızlar iştahla yanıyordur. Belki şimdi baksam, ölmeden önce son kez baksam bu pürüzsüz gecede Tanrı’yı bile görebilirdim. Şükürler olsun derdim o zaman. Tanrım sana şükürler olsun, işte gösterdin yüzünü bana. İşte sonunda gözlerim senin gözlerine bakıyor, işte. İşte gözlerim, benim yıldızlarım, yıldızlarınla, senin gözlerindir onlar, onlarla bir çizgide, bir ışıkta buluştu. Kırpmadan korkmadan bakıyorum gözüne.”

Galip devletlerin, İngiliz Yüksek Komiserliği’nde düzenlenen önemli bir baloda buluştuğu günlerde Kadıköy sahiline parçalanmış bir ceset vurur. Gazeteler cesedi bu hale getirenin bir köpekbalığı olduğunu yazmaktadır. Devrimden kaçan Rusların mahallelerinde dolaşan bir hayalet olduğu söylentisi kulaktan kulağa yayılmaktadır. Diğer taraftan ağır şartlar altında çalışan tersane işçileri bir yandan da işgalcilere karşı bilenmektedir. Ferda ve Miette kaynayan şehirden yükselen her sese kulak kabartıyor. Şehirde bir hayalet dolaşıyor.

1918 / Bir Hayalet Dolaşıyor - Suat Duman
Alakarga Sanat Yayınları
184 sayfa
27 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template