♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Yıldızlar görününce buluşalım…


Günümüzün çocukları bize göre hayli şanslı. Seksenli ve özellikle de doksanlı yıllarda çocuk olmanın özel olduğu söylense de bazı yönlerden eksiklerle doluydu. Okulda zorla okutulan “Çocuk Kalbi” ve masallar dışında pek kitap yoktu bize göre. Nedense hep hayatın gerçekleri, iyiliğin önemi, kötülüğün ve yalancılığın sonuçlarına dair mesajlar içeren kitaplara boğuluyorduk. Hayal gücümüzü genişletebilecek kitaplardan hayli uzak bir dönemdi. İçeriğin kısırlığının yanı sıra kitapların da bir albenisi yoktu. Hayal gücünü geliştirecek kitaplar ve maceralar yerine kıssadan hisseli masallarla besleniyorduk. Oysa şimdiki çocuklar öylemi. Her yaşa uygun kitaplar hem yerli yazarlardan geliyor peş peşe hem de çeviri eserlerle zenginleşiyor. Kitapların albenisiyse içinde kendimizi kaybedeceğimiz denli yüksek. Sadece çocuk kitapları satan bir kitabevini dolduracak denli bir zenginlik var. Belki de bu yüzden o dönemin çocukları bugün halen çocuk kitaplarını okumaya devam ediyor. Ben de sık sık uzun ve ağır okumalardan sonra bir çocuk kitabıyla nefes alıyor ve kendimi resetliyorum. Bu sefer de kapanmanın bitiminde kaçtım bir çocuk kitabına. “Gamzeli Gezegen” ile çıktım yolculuğa, yüzümde gülümsemeyle baktım gökyüzüne.

Burak Çakır imzalı “Gamzeli Gezegen” Ocak 2019’da Roza Çocuk etiketiyle okurlarla buluşmuş. Yılmaz Avşin’in resimlediği kitap gördüğü ilgiyle Eylül’de ikinci baskıyı yapmış. Pek bilinmeyen bir yazarın hem de pek bilinmeyen bir yayınevinden çıkan kitabının dokuz ayda iki baskı yapması sevindirici. Her şeyin sosyal medyada sponsorlu reklamlarla gözümüze sokulduğu çağda olduğumuz düşünülürse daha da sevindirici. Burak Çakır’ın ikinci kitabı. 1995 doğumlu Çakır, çeşitli mecralarda yayımlanan öykülerini 2016 yılında “Milenyum Çıkmazı” adıyla kitaplaştırmış. Bu kitapla Arif Baş Öykü Ödülü ikinciliği elde etmiş. “Yalnızlık bir çeşit ölüm provasıdır” alt başlığıyla çıkan kitapta hayattan ve kendinden sokak sokak kaçan insanların hikayesini bir çıkmaz sokakta pekiştirmiş. Duygu coğrafyamızın tasvirini yaparak bizim sırrımızı bize fısıldamış. Yetişkinlere çocukluğumuzun masumiyetini anlattıktan sonra dönmüş en masum olanlara... Çocuklara anlatmış bu kez. “Gamzeli Gezegen” ile yüzünü gökyüzüne ve hayallere çevirmiş. Hayata bu kadar gömülmüşken düşlere ve hayal gücüne kaçmak en güzeli…

7-12 yaş arasına hitap eden kitap üç öyküden oluşuyor. İlk öykü “Tırtıl Efsanesi” masal tadında. Anne babaların uykudan önce çocuklarına okuyacağı türde bir masal. Uçmak isteyen tırtılın kelebekten aldığı öğütlerle azimle hedefine kitlenmesinin öyküsü. “Sabır göstermelisin yavrucuğum” mesajını verirken güzel şeylerin zaman aldığını da anlatıyor. Elbette doğanın en muhteşem dönüşümlerinden birine yol alıyor öykü.

İkinci öykü “Sırnaşık Sarmaşık” da azmin, sabretmenin önemini pekiştiriyor. Çakır’ın kalemi hayli sevimli. Öyküler hızla ve dudağın kenarında bir gülümsemeyle akıyor. Sarmaşık ile gülün selamlaşması, birbirilerini görememeleri derken ağaçlar gibi uzamak, boy vermek isteyen sarmaşığın öyküsü duygusal bir lezzet de barındırıyor. Çakır bitkileri, rüzgarı insanlaştırarak konuşturmuş ve ortaya, çirkin görünen şeylerin içinde güzellik saklı olduğunu anlatan bir masal çıkmış. Sarmaşık tırmanmak istiyor. Güller solmasın diye…

Kitaba adını veren öykü “Gamzeli Gezegen” evrende gezinti masalı. Bir yandan gezegenleri dolaştırarak öğretici olurken diğer yandan da esprilerle güldürüyor. Uzay gezgininin uğradığı her gezegenle sohbetinden küçük anektodlar çıkarabilir çocuklar. Heyecanla eşlik edilen bu öykü gökyüzüne ve evrene dair meraklarını gıdıklayabilir, bir kıvılcım çakabilir. Gökyüzüne bakarken gülümsemelerini sağlayabilir. 

Burak Çakır düşleri gerçek kılarak anlatmış masal tadında öykülerini. Önce kendisi inanmış sonra da okurunu inandırmış. Basiti anlatmak zordur. Yazarların kendini göstermek için süslü cümleler kurma tuzağına düştüklerine sıkça şahit oluruz. Çakır’ın belli ki o taraklarda bezi yok. Öykülerini masal tadında formüle etmiş ve yan yollara, laf kalabalığına düşmeden olay örgüsünü işletmiş. Başka bir dünya kurmaya da çalışmamış. Mevcut gerçekleri kullanmış. Kafa karıştıran, şaşırtan, anlaşılmaz olan bir şey yok. Heyecanla bir çırpıda okunmayı sağlayan akıcılığı yakalamış. Daha küçük yaşlar da anne babasının sesinden bu öyküleri duyabilir. Sarmaşığı, gülü, tırtılı, gezegenleri keşfedebilir ve daha fazlasını öğrenebilir.

Düşlerden gerçeğe, topraktan gökyüzüne uzanan masalsı üç öykü çocuklar ve çocuk kalanlar için bir solukta okunacak, akıcı, keyifli ve iç ısıtan bir seyahat daveti. “Yıldızlar görününce buluşalım” diyor. Bu hoş buluşma davetini ıskalamayın derim.


Gamzeli Gezegen / Burak Çakır
Resimleyen: Yılmaz Avşin
Çocuk Kitapları / Hikayeler 
7-12 Yaş
Roza Çocuk Yayınları
48 Sayfa
14 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template