♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hayatı Anlamak serisi üçüncü kitapla devam ediyor: Yeme Bozukluğunun Üstesinden Gelmek


Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’ın editörlüğünde hazırlanan ve her kitapta belli bir psikolojik soruna odaklanan Hayatı Anlamak serisi, bu kitabında günümüzde hemen herkesin hayatında en az bir dönem karşılaştığı yeme davranışı sorunlarını ele alıyor.

- Kilonuz ve görünümünüzle ilgili takıntılı düşünceleriniz mi var?
- Çoğunlukla televizyon veya tablet karşısında mı yiyorsunuz?
- Hayatınızın önemli bir kısmını diyet yapma-kilo verme-geri alma-diyet yapma döngüsünde mi geçirdiniz?
- Yeme dürtünüzü kontrol altına almakta zorlanıyor musunuz?
- Açlık sinyallerini duymayı unuttunuz mu?
- Asla yeterince zayıf olmadığınızı mı düşünüyorsunuz?
- Can sıkıntınızı, öfkenizi, kaygınızı, yalnızlığınızı ya da içinizdeki boşluk hissini gidermek için yemek mi yiyorsunuz?
- Özellikle bazı yiyeceklere karşı bağımlılığa varan bir gereksinim hissediyor musunuz?

Yeme Bozukluğunun Üstesinden Gelmek, hem yeme bozukluğu hastalarına, hem de yeme sorunları yaşayan sağlıklı bireylere yönelik bilimsel bir kılavuz. “Bizi diyetler bozdu,” diyen Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, yeme davranışımız açısından fabrika ayarlarımıza dönmenin yollarını uygulamalarıyla anlatıyor.

Yeme davranışlarınızı sağlıklı hâle getirmenin ilk adımı, kendinize bakıp gerçekçi sorular sormaktır:
- Yeme bozuklukları nelerdir? Hangi nedenlerle ortaya çıkar?
- Yeme bozuklukları nasıl düzelir? Olumsuz beden algısı nasıl değiştirilir?
- Sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın asıl formülü nedir?
- Duygusal yeme nedir? Farkına vararak yeme ne demek?

Bireyin kendine nasıl yardım edebileceğine yoğunlaşan bu serinin ana rengi, psikolojik bozuklukların nedenleri ve çözümlerini anlamak için iletişime dayalı bilimsel yöntemi esas alan Bilişsel Davranışçı Psikoterapi. Yeme bozukluklarının psikiyatrik hastalıklar arasında doğrudan hayati tehlike yaratan tek rahatsızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, endişelerinize kalıcı çözüm önerileri getiriyor. 

Prof. Dr. Aslıhan Dönmez: 1976, Ankara doğumlu. 2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2005’te aynı fakültenin Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan psikiyatri uzmanlığını aldı. 2005-2015 arasında aynı anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalıştı. 2010’da doçent, 2013’te nörobilim doktoru, 2015’te profesör unvanı aldı. 2015-2018 arasında Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi, Nöropsikiyatri Hastanesi’nde psikiyatri uzmanı olarak çalıştı. 2018’den beri klinik pratiğine İstanbul’da kendi kliniğinde devam ediyor ve 2019’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak ders veriyor. Dr. Aslıhan Dönmez, psikoterapiye inanan ve ilgi duyan bir psikiyatrist. 2005’te Bilişsel Davranışçı Psikoterapi alanında eğitim almaya başladı. Kendisine 2010’da Academy of Cognitive and Behavioral Therapies tarafından terapist, 2014’te ise konsültan ve eğitici unvanları verildi. 2012’de Pennsylvania Üniversitesi’ne bağlı Center for the Treatment and Study of Anxiety’de gözlemci olarak bulundu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile Obsesif Kompülsif Bozuklukta Uzamış Maruz Kalma (Prolonged Exposure) tedavisi konusunda eğitim aldı. 2017’de European Association for Behavioral and Cognitive Therapies’den akreditasyon sertifikası aldı. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği’nin kurucu üyesi ve eğiticisi olan Aslıhan Dönmez aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi’nin yardımcı editörü. Aslıhan Dönmez 2008-2011 arasında Birey ve Toplum Ruh Sağlığı Derneği’nde, cinsel travmaya maruz kalan kadınlarla grup psikoterapileri yürüttü. Bu çalışmalarının sonuçlarını Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilikleri tarafından verilen burslarla uluslararası bilimsel platformlarda sözlü ve yazılı olarak paylaşma olanağı buldu. Akademik ilgi alanları, nörobilimde hayvan stres modelleri ve nöropsikanalizdir. Klinik ilgi alanları depresyon, anksiyete bozuklukları (panik bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu) ve yeme bozukluklarında (anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu) Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamaları ile kadına yönelik şiddettir.

Yeme Bozukluğunun Üstesinden Gelmek / Prof. Dr. Aslıhan Dönmez
Dizi / Tür: Psikoloji
Yayım Tarihi: Şubat, 2021
Sayfa Sayısı: 192
Fiyat: 25,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template