♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Goodreads okur ödülünü kazanan sarsıcı ve gerilim dolu polisiye “Davetli Listesi” raflarda


Okurlar tarafından, kendi kategorisinde 2020’nin en iyi romanı seçilen sarsıcı ve gerilim dolu bir polisiye: Davetli Listesi

The New York Times Gerilim Kategorisinin Çoksatanlarından Goodreads Okur Ödülü kazananı Davetli Listesi için The New York Times’ın yorumu şöyle:
“Agatha Christie klasiklerinin hissiyatını uyandırıyor... Karakterlerin geçmişleri hakkında ortaya öylesine atılmış gibi görünen ayrıntılara çok dikkat edin. Bunların hepsi ipucu.”

“BU LİSTEDE OLMAK BAZILARI İÇİN BİR ÖLÜM KALIM MESELESİ”
İrlanda kıyılarındaki bir adada, davetliler hayatlarını birleştiren iki kişiyi kutlamak için toplanıyor. Damat: Yakışıklı ve çekici, yükselen bir televizyon yıldızı. Gelin: Akıllı ve hırslı, bir kadın dergisi sahibi. Şaşaalı düğünlerden beklenen ne varsa karşılığını buluyor: Tasarımcı kıyafetleri, ulaşılması zor, görkemli bir düğün yeri, lüks parti hediyeleri, butik viskiler... Elbette cep telefonunuz çekmeyebilir, adaya ulaşmak için boyunuzu aşan dalgalarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz, ancak her ayrıntısı ustalıkla planlanmış bu düğünde yer almak, birçokları için bir ölüm kalım meselesi... Elbette, mükemmellik sadece planlarda olur ve insan dediğiniz de insandır işte. Şampanya patlayıp eğlence başladığında, kızgınlıklar ve küçük kıskançlıklar, anıların ve iyi dileklerin her bir zerresine sızmaya başlıyor. Sağdıçlar okul günlerinden kalma bir içki oyununa girişiyor. Nedime pek de tesadüf denemeyecek şekilde elbisesini mahvediyor. Gelinin en eski (erkek) dostu rahatsız edici derecede şefkatli bir konuşmayla kadeh kaldırıyor. Ve sonra mutlu çiftin bu önemli gününe ölümün gölgesi düşüyor. Ölen kim? Öldüren kim? Belki daha da önemlisi, sebep ne?

Davetli Listesi’nden bir alıntı:
Düğün Gecesi
Işıklar sönüyor.
Bir anda her şey karanlıkta kalıyor. Orchestra çalmayı bırakıyor. Büyük çadırın içindeki düğün davetlileri çığlıklar atarak birbirlerine tutunuyorlar. Masaların üzerindeki şamdanlarda yanan mumlar, bezden duvarlara yansıttıkları koşuşturan gölgelerle karmaşayı daha da artırıyor. Kimin nerede olduğunu görebilmek veya söylenenleri duyabilmek imkânsız çünkü kudurmuşçasına esen rüzgâr misafirlerin seslerini bastırıyor.

Dışarıda öfkeli bir fırtına var. Çığlık atarak etraflarında dolanıyor; çadırı yıkacakmış gibi sarsıyor. Her hamlede metal iskelet iyice bükülüyormuş gibi görünüyor ve yüksek sesle inleyerek titriyor. Misafirler korkuyla sinmiş durumda. Bezden kapılar bağlarından kurtulmuş, çadırın girişinde çırpınıp duruyor. Girişi aydınlatan parafinli meşalelerin alevleri kıs kıs gülüyor.
 
Bu fırtına sanki şahsi bir saldırı. Sanki tüm gazabını onlara saklamış…

Lucy Foley diyor ki:
Davetli Listesi, İrlanda'nın batı kıyısındaki bir adada gerçekleşen bir düğünde geçiyor. "Mutlu çift" Jules ve Will mükemmeldir. Bu düğün, bu gözde altın çift için harika ve göz alıcı bir fırsattır, her detayı mükemmel bir şekilde planlamışlardır. Ne yazık ki, misafirlerinden bazılarının gizli sırlar, kızgınlıklar ve kötü niyetler barındırdığı gerçeğini hesaba katmazlar. Ayrıca hesaba katmadıkları bir diğer detay ise adanın vahşiliği ve hava durumudur: Bir fırtına yaklaşmaktadır. Prova yemeğinden itibaren gerginlik artmaya başlar ve düğün gecesi pasta kesildikten hemen sonra, rüzgâr şiddetlenirken dışarıda karanlıkta bir ceset bulunur.
Peki, bunu kim yaptı?

Lucy Foley, Londra’da doğdu. Durham Üniversitesi ve Londra Üniversiteisi Akademisi’nde İngiliz Edebiyatı okuduktan sonra, yayıncılık sektöründe birkaç yıl kurgu editörü olarak çalıştı. Ardından işini bırakıp dikkatini sadece yazarlık mesleğine verdi. Halen İngiltere’de yaşamaktadır. Daha çok tarihi kurgu eserleriyle tanınan yazar, aynı zamanda iki polisiye-gizem romanı da yayımlanmıştır: The Hunting Party (2019) ve Davetli Listesi (2020).
Tarihi kurgu romanları: The Book of Lost and Found (2015), The Invitation (2016) ve Last Letter from İstanbul (2018).

Davetli Listesi / Lucy Foley 
Dizi / Tür: Kurgu - Gerilim
Yayım Tarihi: Mart, 2021
Sayfa Sayısı: 344
Fiyat: 37,50 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template