♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Alakarga’dan Ocak Yenileri


Alakarga Ocak ayını üç yeni kitapla karşılıyor. Şebnem Balevi’nin ilk öykü toplamı “Olmaz Diye Düşündüğümüz Şeyler” okura merhaba derken, Fransız yazar ve şair Rémy de Gourmont imzalı “Sefalet Kedisi” ve Dani Rabaiotti ile Nick Caruso imzalı “Hayvanlarda Prt’lama Sanatı” da ars longa dizisinin yenileri olarak raflarda.

Olmaz Diye Düşündüğümüz Şeyler / Şebnem Balevi
Şebnem Balevi, çok güzel bir “ilk kitap”la Alakarga Yayınları’nda. Olmaz Diye Düşündüğümüz Şeyler, yaşamımızı çevreleyen büyüleyici düşlerin, olanakların, kâbus ve mucizelerin öykülerini anlatıyor. Çok sevileceğini düşünüyoruz. 

“Papağan -karım ona Mavi adını koydu- her seferinde durmadan öldü, öldü diye tekrar ediyor. Bazı geceler elektrik olmadığı için bütün işi el feneri ile yapmamız gerekiyor. Fenerin ışığında kırık cam parçaları gibi parlayan gözleriyle bizi izliyorlar.” 

Şebnem Balevi, 1977’de Kırklareli’nde doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde İşletme Bölümü’nü bitirdi. Dünyanın Öyküsü, Kalender, Derinkafa, Edebiyat Nöbeti, Ecinniler dergilerinde, Öykü Gazetesi’nde öyküleri yayımlandı. Eskişehir’de yaşıyor. Acaba Bu Yenir mi? (Gergedan Yayınları, 2019) adı bir resimli çocuk kitabı var.
88  Sayfa / 15 TL

Sefalet Kedisi - Fikirler ve İmgeler / Rémy de Gourmont
Ve bir ot öldüğünde çocuklar da ölür, zira ziyadesiyle uygarlaşmış anneleri onlara yeterince süt veremez. Yaşamın sürmesini sağlayan şeyler, “medeni değil” dediklerimizdir, sudur, ottur, hayvanlardır. Hepsinin temeli, küçümsediğimiz her şeydir. Sanırız ki deha medeniyetten doğar. Medeniyet dehayı işler sadece, kültürün unsurlarını yaratan doğadır ve bizler onun basit işbirlikçilerinden öte varlıklar değiliz.

Rémy de Gourmont, 1858-1915 yılları arasında yaşamış Fransız yazar ve şair. Fransız edebiyatının ve yaşadığı dönem entelektüel çevrelerinin sembol isimlerinden biridir. Romanları, şiirleri, gazete yazıları, özlü sözleri ve güncel sanat olaylarına ilişkin anekdotlarıyla ün kazanmıştır. Fransız edebiyatında önemli bir yere sahip sembolist akımın en önemli şiir eleştirmenleri arasında yer alır.
Çevirmen: Mehmet Anıl, 128 sayfa, 15 TL

Hayvanlarda Prt’lama Sanatı / Dani Rabaiotti, Nick Caruso
PRT’lar 0.6-7.6 saniye süren, frekansı 1.7-22kHz arasında değişen tiz bir osurma sesiyle sonuçlanır. Diğer balıklara göre işitme duyuları daha hassas olan ringalar yoğunlukları arttıkça daha fazla PRT’larlar. PRT’lamayı diğer ringalarla iletişim kurmak için yaptıkları düşünülmektedir. Özellikle karanlıkta bu yolla birbirlerini rahatça bulur ve birlikte hareket ederler.

Dani Rabaiotti, bir çevre bilimci ve popüler bilim yazarı. Doktorasını nesli tükenmekte olan Afrika yaban köpekleri üzerine yazdı ve iklim degisikliginin bu hayvanlar üzerindeki etkisini araştırdığı doktora sonrasi araştırmasına Londra Zooloji Topluluğunda devam ediyor. Dani’nin “Sinekler osurur mu?” sorusunu Twitter’a taşıması sonucunda elinizde tuttuğunuz bu kitap yazarlarını buldu. 

Nick Caruso, biyoloji doktorasını Alabama Üniversitesinde tamamladı. Doktora sonrası araştırmasını Virginia Tech’teki Balik ve Vahşi Hayatı Koruma departmanında sürdürüyor. Araştırmalarının odağı semenderler olan Nick Caruso kendini hangi hayvanların osurduğunu sorgulayan bir Tweet serisinde buldu ve New York Times En Çok Satanlar Listesi’ne giren bu osuruk kitabının yazarlarından biri oldu. Ethan Kocak sürüngen hayranı bir çizer. Ana karakteri bir semender olan Black Mudpuppy isimli karikatür serisi Ethan’ın eseri. Çizimlerine Dani ve Nick dahil birçok bilim insanının Twitter avatarlarında da rastlayabilirsiniz.
Çevirmen: Müge Solak, 144 sayfa, 20 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template