♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İlk Filozof Belgeselinde Geri Sayım Başladı...

Tarsus 10 bin yıllık tarihi geçmişinin zenginliği ile bir kez daha gündemde. Gazeteci-Yazar Uğur Pişmanlık'ın yazdığı “Antik çağ'da Tarsuslu Filozoflar” kitabı belgesel film oluyor.


İlk baskısı 2002 yılında yayınlan, 2. baskısı ise Arkeoloji ve Sanat Yayınlan tarafından Ocak 2009' da yapılmış olan Antik Çağ'da Tarsuslu Filozoflar kitabı önümüzdeki günlerde belgesel film olarak çekilecek.

Antik Çağ' da Tarsuslu Filozoflar belgeseli, Uğur Pişmanlık ve Burak Köroğlu tarafından senaryolaştırıldı. Bu çalışmanın danışmanlığını ise Arkeolog Burak Köroğlu ve Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü hocalarından Yardımcı Doç. Dr. Eyüp Erdoğan tarafından yapılıyor. Tarsus'un yetiştirdiği 39 filozofun anlatılacağı belgeselde, Kleopatra Kapısı, Antik Yol, Donuktaş Tapınağı, Kırkkaşık Bedesteni, St. Paul Kilisesi, Roma Hamamı, Gözlükule Höyüğü, St. Paul Kuyusu gibi Tarsus'un önemli tarihi mekanları da yer alacak. Ayrıca belgeselin kimi bölümlerde Aratos, Khrisippos, Areios ve Hermonia gibi önde gelen filozoflara ilişkin canlandırma yapılacak ve ilüstrasyonlar hazırlanacak.

Proje ekibinde New York Film Akademisi'nden Hakan Tolga Polat ve çekimi yapacak kameraman ile teknik ekip de yer alacak.

Çekimler Mart ayında başlıyor

Tarsus'un tanıtımı açısından son derece önemli olan Antik Çağ' da Tarsuslu Filozoflar Belgeselinin çekimlerine hava şartlarından kaynaklı bir erteleme söz konusu olmazsa Mart başında başlanacağı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Tarsuslu filozofları ele alacak olan bu proje, Türkiye'de felsefe üzerine ya da bir kentin düşünürlerini anlatan ilk belgesel çalışması olacak.

Antik Çağ' da Tarsuslu Filozoflar kitabının yazan Aratos dergisi sahibi gazeteci Uğur Pişmanlık, bu belgesel çalışmasının Tarsus'un tanıtımına önemli bir katkıda bulunacağını belirterek, “Amasyalı gezgin coğrafyacı Strabon'un da belirttiği gibi felsefe okulları ve yetiştirdiği filozoflarla Roma, Atina ve İskenderiye gibi önde gelen kentler arasında yer almış olması da gösteriyor ki Tarsus önemli bir kenttir. Önce bir kitaba dönüşen Tarsuslu filozoflar şimdi bir belgesel film olarak hem bir kez daha kalıcılaşacak ve Tarsus'un tanıtımına katkıda bulunulacak. Bu proje, aynı zamanda Anadolulu filozofları ele alan ilk belgesel film niteliği taşımaktadır” diye konuştu.

Proje ekibinde New York Film Akademisi'nden Hakan Tolga Polat, özellikle belgesele önem veren TV kanallarına lanse edileceğini ve Antik Çağ'da Tarsuslu Filozoflar belgeselinin Nisan ayında gösterime girmesinin planlandığı belirtti.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template