♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Mevlâna'yı Kedisinin gözünden anlamak…


Geçtiğimiz hafta okurlarıyla buluşan Can Aydoğmuş imzalı Mevlâna’nın Kedisi romanı, İranlı bir ailenin üç kuşak temsilcilerinin birbirleriyle olan hikâyesini, Central Park’tan Konya’ya, Mevlâna’nın yaşadığı yere götürerek anlatıyor. 

Yazar Can Aydoğmuş altıncı kitabı olan bu ilk romanıyla ilgili olarak “Çocukluğumdan bu yana yazmaya dair hep bir tutkum vardı. Kendi kafamda dünyalar yaratır ve onları kurgulardım. Okul hayatım boyunca öğretmenlerim yazdıklarımdan hep çok etkilendi. Hayatın içinde yaşadığım zor deneyimler beni bir şeyleri çözümleme ve farkındalığa yönlendirdi. Bu nedenle ilk olarak kendi yolculuğum üzerinden fayda gördüğüm şeyleri yazmaya başladım. Sonrasında da özellikle son beş yılda kendimi yazmaya ve anlatmaya adadım. Masamın üzerinde başka pek çok hikâye duruyor, her birini okurlarla buluşturmayı çok istiyorum,” diyor. 

Kedileri çok seven ve her fırsatta kedilerin gücünden, şifalarından bahseden yazar, romanında da o dönemi ve Mevlana’yı, Mevlana’nın kedisinin gözünden anlatmasını şu sözlerle anlatıyor, “Kedileri çok severim ve kedisiz yaşayamayan biriyim. Mevlâna’nın da bir kedisi vardı ve kaynaklarda ona dair pek çok şey gördüğümde bundan gerçekten çok etkilendim. 800 yıl öncesi anbean gözümde canlanıyor gibiydi. Bu dönemde yaşamın da beni kısa aralıklarla defalarca Konya'ya, Mevlâna’nın karşısına götürmesi ile yazmaya karar verdim. Yazarken o kadar keyif aldım ve sevgi dolu mutluluklar yaşadım ki okurun bunu hissedeceğine eminim.”

Bugüne dek Mevlâna’nın hayatı, Şems ile yolculukları ya da Mesnevi’den parçalar şeklinde pek çok kitap okuduk. Mevlâna’nın Kedisi çok boyutlu bir roman olarak hem bir kedinin gözünden Mevlâna ile buluşturan ve onun vuslat dönemini yaşatan hem de halen Mevlâna Müzesi’nde büyük ruh Mevlâna’nın gücünü keşfettiren bir roman olarak dikkat çekiyor. 

Bu roman genç bir kızın özgürlük mücadelesi ile başlayıp bir kedinin aydınlanmasına kadar birçok gizemi içinde barındırıyor. New York, İstanbul ve Konya üçgeni; anneanne, anne ve torun üçgeni; Mary, Mevlâna ve kedisi üçgeni gibi farklı birleşimlerin ışığı ile okuyucu saran Mevlana’nın Kedisi, bir kedinin doğumundan ölümüne kadar olan yolculuğunun da takip edilmesini sağlıyor. 

İndigo yayınları etiketiyle yayımlanan Mevlana’nın Kedisi okurları daha önce hiç keşfedilmemiş ışık dolu bir dünyayla buluşturuyor. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template