♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Fleur Jaeggy’den hissizleşmiş karakterler geçidi: XX’in Erkek Kardeşiyim

“Disiplinli Güzel Günler” tanıyıp sevdiğimiz Fleur Jaeggy’nin bir kitabına daha kavuşuyoruz. “XX’in Erkek Kardeşiyim” raflarda yerini alıyor. Delilik, intikam, hastalık, saplantı izlekleriyle örülü öykülerinde gerçek ile gerçekdışı, yaşam ile ölüm arasındaki hatlarda ustaca salınırken insanı yalnızlaştıran toplumun hastalıklı yapısını da görünür kılıyor. Pası bültene atmadan önce “Disiplinli Güzel Günler” hakkında yazdığım “Bizler Birer Fetişisttik” başlıklı yazıyı da iliştireyim..

XX’in Erkek Kardeşiyim’de çağdaş Avrupa edebiyatının sıra dışı kalemi Fleur Jaeggy’nin Ingeborg Bachmann, Oliver Sacks gibi dostlarını andığı fragmanvari metinler, olağanüstü bir hayal gücüyle kurguladığı öykülerle bir araya geliyor. Delilik, intihar, saplantı, intikam anlatı-larıyla dolu bu öykülerde bir tür hasarlı, hissizleşmiş karakterler geçidine tanık oluyoruz. Ya-şamak, yaşatmak ya da ölmek arasındaki ayrımlar sözcük düzeyine indirgeniyor, okur insanın içindeki tedirgin edici boşlukla, yalnızlıkla yüz yüze getiriliyor.

Susan Sontag’ın “harikulade, parlak ve vahşi” sözleriyle nitelediği Jaeggy, gerçek ile gerçek-dışı, bilindik ile tekinsiz arasındaki çizgide ustaca ilerlediği hikâyelerde sözde gündelik olanın üstündeki tülü kaldırarak altında yatan çarpıklıkları, insanı yalnızlaştıran toplumun hastalıklı yapısını görünür kılıyor. XX’in Erkek Kardeşiyim, okurları huzursuz dünyalara davet ediyor.

#italyanedebiyatı #tekinsizöyküler #aile #delilik #yalnızlık

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Fleur Jaeggy: Disiplinli Güzel Günler; Sibylle Berg: Uyuyan Adam, Hayat İçin Teşekkürler; Edgar Allan Poe: Kuyu ve Sarkaç; W.G. Sebald: Vertigo; Robert Walser: Haydut

FLEUR­ JAEGGY,­ 1940’ta­ Zürih’te­ doğdu.­ Eğitimini­ tamamladıktan ­sonra ­göç ­ettiği­ Roma’da, hayatını ­değiştirecek­ iki­ kişiyle, ­Ingeborg ­Bachmann ­ve ­Thomas­ Bernhard’la ­tanıştı. ­1968’de ­Milano’da ­Adelphi­ Edizioni­ adlı­ yayınevinde ­çalışmaya ­başladı.­ 1989’da ­yayımlanan ­ve ­başyapıtları­ arasında­ yer alan­ Disiplinli Güzel Günler­ büyük­ başarı ­kazandı. ­2002’de­ Viareggio ­Ödülü’nü­ alan­ yazarın­ 2003’te yayımlanan ­Proleterka­ adlı ­eseri, Times Literary Supplement­ tarafından­ yılın ­en ­iyi ­kitabı­ seçildi. Fransızca ­ve ­İngilizceden ­İtalyancaya ­çeviriler ­de ­yapan ­Jaeggy,­ İtalyan ­müzisyen­ Franco ­Battiato’yla birlikte ­müzik­ alanında ­çalışmalar­ yapmaktadır. ­Halen­ İtal­ya’da ­yaşayan­ Jaeggy, ­İtalyan ­edebiyatçı ­ve yayıncı ­Roberto ­Cal­asso’yla­ evlidir.­­ 

XX’in Erkek Kardeşiyim / Fleur Jaeggy
Çevirmen: Şemsa Gezgin
Dizi: Can Çağdaş
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 112
Fiyat: 17,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template