♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Todas las pecas del mundo : Mucitin Aşkı

Ergenliğin ilk adımlarını yaşayan bir erkek için aşk mühimdir. İlk hoşlanma, çarpıntı, istek, sevgililik arzusu… Tüm bu duyguların sonu onu elde etme savaşına dönüşebilir çoğu zaman. Rekabet kızışır ve başka yetenekler devreye girmek zorunda kalır. Koca ülkeyi peşinde sürükleyen futbol ve dünya kupası çoğu zaman… Meksika yapımı gençlik romantiği “Todas las pecas del mundo” aşkın futboldan geçtiğini anlatıyor.

Netflix’in Meksika pazarı işlerinden “Todas las pecas del mundo”, dünyaya da “All the Freckles in the World” adıyla sunulmuş. Ülkemizde de “Çilli Kız” adıyla arıyor seyircisini. Ülkelerinin yükselişteki isimleri Gibrán Portela ve Javier Peñalosa’nın senaryosuna da katkıda bulunan Yibran Asuad uzun aradan sonra ikinci uzun metrajı için yönetmen koltuğuna oturmuş. Son olarak “Museo”nun kurgucusu olarak bildiğimiz Asaud, 2006’da komedi “El Caco” ile verdiği ilk yönetmenlik sınavının ardından yeniden koltukta. Hanssel Casillas, Luis de La Rosa, Abraham Kleinfinger, Montserrat Marañon, Loreto Peralta ve Andrea Sutton’ın başını çektiği oyuncu kadrosu elbette bize uzak isimlerden oluşuyor. Benzeri Amerikan işlerinden farklı olduğunu da her saniye belli ediyor.

Yıl 1994, yer Meksika, yaş 13…  Jose Miguel Mota Palermo ile tanışıyoruz. Babasının işi nedeniyle sık seyahat eden ailenin parçası olmaktan muzdarip. Sürekli değiştirilen şehirler ve yeni arkadaşlar arasında kendisini icatlarla var ediyor. Mucit olarak sürekli yeni bir şeyler yapmaya çalışan Jose’nin hayatı yeni okulunda değişiyor. Okulun ilk günü gördüğü çilli sarışın Cristina’ya tutulan Jose’nin hayattaki önceliği de onunla sevgili olmak haline geliyor. Bir yandan arkadaş edinmeye çalışacak, bir yandan popülerleşmek isteyecek ve bu uğurda her şeyin üstesinden gelecek inancını tazeleyecek.

Todas las pecas del mundo, öyküsünü Meksika’nın 1994 Dünya Kupası macerasıyla özdeşleştirmeye çalışarak ilerleyen bir dönem filmi olmaya soyunuyor. Jose’nin çilli kız sevgisini anlatırken yan öykülerle de zenginleşmeye çalışıyor. Lakin amaçladığı hiçbir şeyi başaramayan bir senaryosu mevcut. Jose’nin ve arkadaşlarının pek sevilesi olmaması, özdeşleşecek kadar tanıtılmaması ve hiçbir karakterin derinleştirilmemesi yüzünden bir dizinin ilk bölümü gibi yansıyor. İşleyişin de klişelerle dolu olmasının yanı sıra hem gülümsetmekten uzak hem de reaksiyon verilecek bir an içermiyor. Jose’nin sıradan hayatının hiçbir parlak an içermemesi dolayısıyla daha yarım saat dolmadan sıkıcı bir gençlik filmine dönüşüyor. Meksika’da işler nasıl yürüyor bilmiyorum ama özel bir hikaye yok ortada. Doksanlarda geçiyorsa da bugüne ait olsa da çok fark etmeyecek bir öykü anlatıyor. Vasat ile berbat arasında ilerleyen 89 dakikanın seyirciye sunduğu neredeyse hiçbir şey yok.

İlk gösterimini Eylül 2019’da FotoFilm Tijuana’da yapan ve bir adaylık koparan “Todas las pecas del mundo”, 3 Ocak’tan itibaren Netflix üzerinden seyircisini bekliyor. Ülkesinde taptaze ve nostaljik güzellik tanımlamalarıyla övgülere boğulsa da uluslararası pazarda özel bir durum yok. Gördüğünüz yerde kaçmanız en ideali… Zira aşkın yolu futboldan geçiyor cümlesine aldanacak futbol fanatiklerinin bile tutunacağı bir dal içermiyor. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template