♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Stefan Zweig’den Flaman bir şairin portresi : Makineleşmek istiyorum!

Stefan Zweig’ın kaleminden modern zamanların, sanayi toplumunun, şehirleşmenin ve işçi sınıfının ruhunu mısralarında yakalamış Flaman bir şairin portresi.

Belçikalı ünlü şair Émile Verhaeren (1855-1916) şiirlerindeki yoğun imge dokusu ve tekniğin belirlediği modern çağı olumlayan tavrıyla Avrupa’nın Walt Whitman’ı olarak ün kazandı. Stefan Zweig onunla 1902 yazında Belçika’da tanıştı ve tanışır tanışmaz şaire dostluk besledi. Hakkındaki ilk denemesini 1904’te yazdı, ilerleyen yıllarda Verhaeren üzerine çalışmalarını sürdürdü. Verhaeren 1916’da talihsiz bir tren kazasında öldüğünde Birinci Dünya Savaşı iki yazarın yollarını çoktan ayırmıştı. Zweig, Verhaeren hakkındaki anılarını da derleyerek çalışmalarını yayımlamayı yeğledi.

 #yirminciyüzyıl #avrupalılık #edebiyatdostlukları #yaşamöyküsü #anı

Stefan Zweig’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları: Dünün Dünyası, Amok Koşucusu, Yarının Tarihi, Lyon’da Düğün, İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar, Günlükler, Satranç, Değişim Rüzgârı, Marie Antoinette, Sabırsız Yürek, Joseph Fouché, Rotterdamlı Erasmus, Balzac, Macellan, Hayatın Mucizeleri, Montaigne, Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castellio Calvin’e, Üç Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski, Mary Stuart, Şeytanla Savaş: Hölderlin, Kleist, Nietzsche, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu-Bir Kadının Hayatından 24 Saat, Kendi Hayatını Yazan Üç Yazar: Casanova, Stendhal, Tolstoy, O muydu?, Bir Kalbin Çöküşü,  Olağanüstü Bir Gece.

STEFAN ZWEIG, 1881’de Viyana’da doğdu. Avusturya, Fransa ve Almanya’da öğrenim gördü. Savaş karşıtı kişiliğiyle dikkat çekti. 1919-1934 yılları arasında Salzburg’da yaşadı, Nazilerin baskısı yüzünden Salzburg’u terk etmek zorunda kaldı. 1938’de İngiltere’ye, 1939’da New York’a gitti, birkaç ay sonra da Brezilya’ya yerleşti. Önceleri Verlaine, Baudelaire ve Verhaeren çevirileriyle tanındı, ilk şiirlerini ise 1901’de yayımladı. Çok sayıda deneme, öykü, uzun öykünün yanı sıra büyük bir ustalıkla kaleme aldığı yaşamöyküleriyle de ünlüdür. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu yoğun ilgi, Zweig’ın derin karakter incelemelerinde ifade bulur. Özellikle tarihsel karakterler üzerine yazdığı yorumlar ve yaşamöyküleri, psikolojik çözümlemeler bakımından son derece zengindir. Zweig, Avrupa’nın içine düştüğü siyasi duruma dayanamayarak 1942’de Brezilya’da karısıyla birlikte intihar etti.

Émile Verhaeren – Modern Bir Şairin Portresi / Stefan Zweig
Çevirmen: İclal Cankorel
Dizi: Can Modern
Tür: Biyografi
Sayfa sayısı: 272
Fiyat: 19,50 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template