♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sen Ne İstersen : Ait Olduğumuz Yer


Ödüllü öykücü Neslihan Önderoğlu ne mutlu ki üretmeyi sürdürüyor. Edebi haz veren öykü kitapları, romanı ve seçkileri ile yetişkinlerle sınırlı kalmıyor kalemi. Edebiyatımızda pek de ilişilmeyen bir alanda da üretiyor. Genç okurlar ve çocuklar için de öyküler yazıyor. Yalın dili ve üslubuyla sesleniyor genç okurlara da. Günışığı Kitaplığı ve On8 bu alandaki açığı doldurmaya özen gösterirken bir de blog açarak kısa öykülerle destekleyerek damarı genişletiyor. On8 blog’daki öykülerden kitaba dönüşüme Irmak Zileli’nin “Bozuk Saat”iyle şahit olmuştuk en son. Bu kez Neslihan Önderoğlu blogdaki öykülerinden bir bütün oluşturmuş. Elbette onlarla yetinmeyerek yeni öykülerde yazarak genişletmiş kitabı. “Sen Ne İstersen” böylece Eylül ayında raflarda yerini aldı.

Genç kuşağa “Bana Sesini Bırak”, “Mutsuz Palyaçolar Örgütü”, “Ay Dolandı” ve “Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino” ile seslenen Önderoğlu bu kez yirmi beş öyküyle hayatın her anına ve duygulara değinmiş. Her mevsimde, her yerde, her sınıfta gençlerin duygularını kayda geçirerek yazmış. Hem bugüne ait hem de taze. Genç okur için özdeşleşebileceği birçok karakter yer alıyor öykülerde. Arayışlar, sevinçler, hüzünler, umutlar, hatalar, kahkahalar, hayal kırıklıkları ve isyanlar akın ediyor sayfalardan. Her öykü bir durumu kayda geçiriyor. Gözlem gücünü yalın diliyle okura sunarken ortak ettiği maceradan ders çıkarmalarını da sağlıyor sessizce. Kulaklara küpe olacak pek çok olay ve durum mevcut. Ben de böyle yapayım diyebilecekleri anlar içeriyor “Sen Ne İstersen”.

Kitabın ilk öyküsü “Koyda Bir Gün” hınzır bir öykü. Hayal gücünü çalıştırmaya yönelik davetiyle, yazarların üzerimizdeki etkisini de işleyen yapısıyla çok iyi başlangıç. Kitabı da özetliyor aslında. “Okul Gezisi”ndeki kedili öğretmen, “Onun Gibi Değilim” gölgede kalan kardeş, kitaba adını veren öykü “Sen Ne İstersen” yaz serinliği, “Samsıra” ilişkiler ve ilk kıpırtılara dair öyküler. Hafif ve fantastik bu öykülerin yanı sıra “Ait Olduğumuz Yer” “Güvercinler Kralı”, “Traktör” gibi gerçekçi ve sosyal içerikli öyküler de mevcut. Her öykünün kıssadan hissesi de küçük anlarda saklı. Bazen de “Havuzdaki Kurukafalar”da olduğu gibi sonunda geliyor dile: “İyiliğe iyilikle cevap vermek her yiğidin harcıdır, ama kötülüğe iyilikle cevap vermek, mert yiğidin harcıdır.”

Tespitlerini ve düşündürmeyi de ihmal etmiyor Önderoğlu: “Sanal gerçeklik diye bir şey mi vardı ve insanlar yazışarak duygularını daha iyi mi ifade ediyordu acaba? Gerçek hayatta işler neden değişiyordu. Neden yüz yüze gelince birbirimize söyleyemediğimiz şeyleri, yazarak bu kadar kolayca söyleyebiliyorduk? Ya da belki gerçeklikle ilgisi olmayan, sadece olmasını hayal ettiğimiz bir başka dünyaya mı sürüklüyordu bizi bu sanal ortamlar.”

“Anneler babalar çocuklarını korumak için bile olsa bazen düşüncesizce öyle sözler ediyorlar ki, açtıkları yara kapamaya çalıştıklarından çok daha büyük oluyor.” gibi cümleleri okuduğumda otuz yıl öncesine dönüyorum. Nasıl isyan ettiğime, yüzümdeki o kırgın bakışa, ufacık ve ağır gözyaşına, dünyanın sonu gelmiş gibi hissettiren o yaralara. Gençlere usul usul anlatan Önderoğlu diğer yaşları da o dönemlerine çağırıyor. Okurken küçüldüm hemen, döndüm o yaşlara. İçim kıpır kıpır. Okulumu hatırladım, arkadaşlarımı, yaz tatillerimizi, ilk çıraklığımı, aldığım harçlıkları, yakartop, seksek, sokakta oynadığımız oyunları, bilyelerimi… Yeniden o yaşa dönmenin ve öykülere “evet yaa” diye tasdik eden o ufaklıklardan oldum.

“Çünkü insan bütün bunların yanında iyiliği, güzelliği, merhameti, dostluğu, sevgiyi de içinde taşır. Tekliğinde, bütün evrenin yansımasıdır aslında. Ondaki güzelliği görmeyi, öyküsünü keşfetmeyi becerebilirsen saydığın tüm olumsuzlukları da anlamayı ve affetmeyi öğrenirsin.” diyor Önderdoğlu kitabın son öyküsü “Anlatılmamış Öyküler”de, bunu becerebilenlerden biri olarak. Gündelik yaşamın ayrıntıları, sahici karakterleri ve incelikli duygusu ile “Sen Ne İstersen”, hayatın her anını yakalayan bir öykü toplamı. Ebeveynler ile çocuklar arasında bir köprü. Birbirimizi daha iyi anlamak için. Ne de olsa her yaşta arıyoruz ait olduğumuz yeri…

Sen Ne İstersen / Neslihan Önderoğlu
Günışığı Kitaplığı, Genç Kitaplar, Öyküler
148 sayfa
Fiyatı: 20 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template