♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Halktan Biri : Sisteme Çomak

Sanatın ve sanatçının sürekli yıpratıldığı ve sistematik olarak geriye itildiği günlerden geçiyoruz. Dönemin iktidarının her sanat dalına sürekli tuhaf yorumlar getirdiği günlerden. Ucubeye benzeyen heykellerden baletlerin kostümlerine kadar birçok yorumla şaşırdığımız günlerden. Tek adam iktidarının getirdiği tek ağız düsturundan dolayı yandaşların aldığı cesaretlerle iyice ayyuka çıktı bu sanat düşmanlığı. Bu konuda hemfikirsek, bireye önemli bir görev düşüyor: Kültür-Sanat’a daha fazla sahip çıkmak, etkinliklere katılmak. Özellikle de tiyatroya. Bizi bize anlatan oyunların peşine düşmek gerek. Sistemi, bireyi eleştiren, düşündüren oyunları kapalı gişe oynatmak… “Halktan Biri” tastamam öyle oyunlardan işte… Çokça sahnelenen, Devlet Tiyatroları programında da yer almış bir oyun. Muhalif bir metin… Ankara Sanat Tiyatrosu’nun 50. Yılında Mehmet Atay ve Mahir İpek’in performanslarıyla hafızalara kazınan bir oyun. Tam adıyla “Halktan Biri - Travis Pine”, Tiyatro Agon’un yorumuyla 7 Mayıs gecesi Mersin’de sahnelendi.

Sam Bobrick’in yazdığı oyunun yönetmenliğini üstlenen Salih Yıldırım sahneyi de Mustafa Çavuş, Ramazan Durak ve Mert Asma ile paylaşıyor. Oyuna dair bilgiyi de bültenlerinden paylaşayım: Politik komedi olan “Halktan Biri” oyununda Travis Pine orta sınıftan, ekonomik kriz nedeni ile işinden atılmış bir yurttaştır. Ülkesinin Yönetilme biçiminden ve gidişatından memnun olmadığı için sürekli Amerikan başkanına mektuplar yazmaktadır. Bir gün kapısını çalan bir FBI ajanından, yazdığı mektuplarını, başkanın okuduğunu öğrenir ve o günden sonra hayatı, sıradan bir yurttaş olarak, bir hayli değişir. Oyunda Travis Pine’ın başından geçenler, oldukça düşündürücü bir o kadar da eğlendirici bir anlatımla seyircinin karşısına çıkıyor.

Devlet ajanının kapısını çalmasıyla hayatı değişen Travis Pine, Amerikan Başkanı’nın salaklığından şikayetçi. Bunu de her mektubunda dile getiriyor. Başkan da göndermiş ajanını. Tek isteği artık mektup yazmaması… Üstelik bunun için her şeyi vermeye de hazır. Teklifi kabul eden Travis, sisteme dahil oluyor ama bir türlü tutmuyor düzen. Başkan salaklıklarına devam ettikçe Travis de kağıda kaleme sarılıyor. Ajanlar da yeni tekliflerle kapısını aşındırıyorlar. Travis ne zaman vazgeçecek? her seferinde ikna olacak mı? Kandırılmaya devam edecek mi? Bu soruların cevaplarını izliyoruz.

Gayet akıcı bir metin Halktan Biri… Defalarca sahnelemiş oyunun Tiyatro Agon yorumu da sade dekoruyla metne önem verdiği gösteriyor ilkin. Oyunculuklar da gayet iyi. Üzerlerine düşeni yaparak metnin akmasını sağlamışlar. Salih Yıldırım sıcak, samimi ve sevilesi bir karakter ile bizden biri olmayı başarmış. Özdeşleşmeyi de kolaylaştırmış. Sistem, devlet ve halk üçgeninde işlerin nasıl yürüdüğüne dair bir sistem eleştirisi sunuyor Halktan Biri. Ajanların kapıyı çalmalarıyla gayet ritmik… Bu da seyircinin oyuna ısınmasını sağlıyor. Argo ve küfürü de kullanıyor. Sözünü sakınmıyor. Güncel göndermeler de yapmaya müsait. Özellikle de oyunda tarif edilen Amerikan Başkanı’nın bizi yönetenlere ne kadar benzediği düşünülürse. Liderlerin çıkarlarını ön planda tutmasını, halktan uzaklaşmasını, beceriksizliklerini, kirli ilişkileri ve çıkar çatışmalarını anlatıyor ve düşündürüyor.  Sistem, devlet ve halk üçgenine dair eleştirel bir söylence. Finali de çok iyi. İzlenmesi gereken oyunlardan biri.

Gelelim işin Mersin ayağına. Böyle muhalif bir oyunun hem de amatör bir tiyatro topluluğunca sahnelenmesi sevindirici. Emeklerine sağlık her şeyden önce. Lakin seyirci? Toplasak 50 kişi gelmişti sadece. Salon boştu. Fazlasıyla boştu. Fena bir yağmur bastırmıştı. Salonun şehre uzaklığı da etkenlerden biriydi ama bunlar bahane olmamalıydı. Mersin seyircisi maalesef sınıfta kaldı her zamanki gibi. Yağmur sesinden ve salonun boşluğundan etkilenmeyen, enerjileri ve performanslarıyla tiyatro severlere keyifli anlar yaşatan Tiyatro Agon’u ayakta alkışlamalı. Travis Pine kağıda kaleme sarılıp Başkan’ı nasıl etkiliyorsa, sisteme nasıl çomak sokuyorsa sanata sahip çıkarak çomak gösterilmeli, hatırlatılmalı.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template