♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Alakarga Yayınları’ndan 3 Yeni Kitap

Alakarga Yayınları Nisan ayını üç kitapla karşılıyor. Oscar Wilde’nin gençlik çalışması “Tarihsel Eleştirinin Doğuşu”, Neşe Aksakal’ın son dönem edebiyatımızın öne çıkan yapıtları üzerinde incelemelere girişen cesur okuma çabası “Türler Arası En Güzel Yolculuklar” ve Onur Bütün’ün ilk öykü toplamı “Gülümsemeler” raflarda…

Tarihsel Eleştirinin Doğuşu / Oscar Wilde
Yunan yazmalarını karanlığa gömen ilahiler silindi; yeni bir yönetimin ışıltısı dünyaya saçıldı; cismani güçler yeni bir yaşam gücüyle hız kazandığında ve gözler, geleneklerden daha net görmeye başlayıp zihinler kendinden gizleneni kavramaya başladığında ortaçağcılığın buhranlı denizinden sevinç dolu yeniyetmeliğin tüm görkemiyle insanoğlunun özgür ruhu yükseldi.

Tarihsel Eleştirinin Doğuşu, bugün hâlâ hayranlıkla okuduğumuz Oscar Wilde’nin bir gençlik çalışması… Wilde, Tukididis, Polibios gibi Yunan tarihçilerinin mirasından hareketle insanın dogmalarına karşı zafer kazandığı aydınlanmayı onurlandırıyor ve tarihçilerin ve edebiyatçıların aklın rehberliğinde neler yapabileceklerini gösteriyor. Düşünceler dizimizin yeni mücevheri…
Çevirmen: Batuhan Taş, 1.Basım: Nisan 2018, Sayfa: 105

Türler Arası En Güzel Yolculuklar / Neşe Aksakal
Önce okur, oyunu sever, oyun kurucu yazarı tanır, metni anlamak için eleştirel okumalar yapar, çıkarım amacıyla farklı farklı okumalar gerçekleştirir, metinden kopmaz ve sonunda yaratıcı sonuçlara ulaşır.

Türler Arası En Güzel Yolculuklar okumanın, yazınsal yapıtlara eleştirel bir gözle yaklaşmanın hazzını vurgulayan, son dönem edebiyatımızın öne çıkan yapıtları üzerinde incelemelere girişen cesur bir “okuma çabası.” Neşe Aksakal, kimi yazınsal kavramlara Türkçe karşılıklar getirmekle kalmıyor, bunları çözümlediği metinler üzerinde açımlayarak kullanıyor. Sıkı okurların yepyeni tatlar derleyeceği bir çalışma.

Neşe Aksakal, Artvin’de doğdu. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1990’dan itibaren Cumhuriyet Kitap, Adam Sanat, Çağdaş Türk Dili, Varlık, Sarnıç Öykü; Kitaplık, Sözcükler gibi dergilerde öykü ve incelemeler yazdı. Mustafa Kemal Atatürk’ten derlemeler içeren Bana Okunacak Romanlar Gönderiniz adlı kitabı 2014’te Alakarga Yayınları’ndan yayımlandı. Bilkent Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nde görev yaptı. Işık Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
1.Basım: Nisan 2018, Sayfa: 158

Gülümsemeler / Onur Bütün
Seramis teyze binde bir mekâna uğrar, yalnızca Ömer abiyle tavlaya otururdu. Onun ziyaretinin gerçekleştiği anlarda kimsenin gıkı çıkmaz, tumturaklı laflar ağzından dökülüverecek diye herkes nefesini tutardı. Jülide, annesinin onca lafı nasıl öğrenmiş olduğuna hayret ederdi.

Onur Bütün, Gülümsemeler adlı ilk öykü kitabıyla olmadık zamanlarda olmadık olaylara tanık olan, duyan, gördüğünü duyduğunu sindiremeyip içinde büyüten, öfkelenen, sevinen insanların öykülerini anlatıyor bize. Hep mutluluktan gülümsemediğimize dikkat çekiyor aslında, dudaklarımızın bazen acıyla bazen keyifle bazen çaresizlikle kıvrıldığını hatırlatıyor.

Onur Bütün, 1967 yılında İzmit’te doğdu. İlkokulu Yarımca’da, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul/Kadıköy Kız Lisesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü’nü bitirdi. Kars, Kocaeli ve İstanbul’da müzik öğretmenliği yaptı. Kurduğu okul koroları çalışmalarının sonucu olarak, 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin düzenlediği “Dünya Koro Şefleri Pedagoji Seminerleri”ne katıldı. Öğretmenlik yaparken, sendikal örgütlenme ve eğitim çalışmalarını da sürdürdü. Özgür Üniversite ve İşçi Üniversite’sinde Marksizm üzerine dersler verdi. Öteki Kültür Merkezi’nde bir yıl süren Kapital/K. Marx çalışmasını organize etti ve sunum yaptı. 2000 yılında “Dünya Kadın Yürüyüşü” Türkiye temsilcisi olarak Paris ve Brüksel’de çalıştı. Farklı yayınevlerinde düzeltmenlik ve editörlük yaptı. Ulusal ve uluslararası kitap fuarlarına katıldı. Gazete ve dergilere kitap tanıtım, eleştiri yazıları yazdı. Öğretmenlik mesleğinden 2014 yılında emekli oldu. Halen piyano öğretmenliği, yazarlık ve editörlük çalışmalarını sürdürüyor. Yirmi dört yaşında bir oğlu var.
1.Basım: Nisan 2018, Sayfa: 94

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template