♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Juan Martin Guevara, Che'nin katledilişinden yarım yüzyıl sonra abisini anlattı : Abim Che

Ernesto “Che” Guevara... Yirminci yüzyılın efsanevi devrimcisi, bazılarının taptığı, bazılarının ölesiye nefret ettiği bir politik figür, öte yandan yaşasaydı tepki göstereceği biçimde metalaştırılmış, popüler kültürün elinde bir ikona dönüştürülmüş idealist ve eylem adamı.

“Başkalarının gözünde, belki tüm dünyanın gözünde Comandante olabilirsiniz, ama birileri için her zaman bir evlat, bir kardeşsiniz.”

Kendisi de Arjantin’deki dikta rejiminin zindanlarında yıllarca çile doldurmuş bir militan olan Juan Martin Guevara, Che’nin Bolivya dağlarında katledilişinden yarım yüzyıl sonra sessizliğini bozuyor ve abisini anlatıyor. Yoğun, içe oturmuş bir hüznün damgasını vurduğu bu anılarda Che’nin yetiştiği sosyal çevre de var, üzerinde çok etkisi olan annesiyle ilişkisi de, biyografilerinde kendine pek yer bulamayan babası ile kimileri gerçek birer karakter olan akrabaları ve dostları da. Yeri geldikçe, Che’nin hayata, siyasete, edebiyata ilişkin görüşlerine, değerlendirmelerine de yer veriyor küçük Guevara.

Ama esas önemsediği, dile getirmek istediği artık kendisi yetmişini devirmiş bir ihtiyar iken hep genç kalacak olan abisi ile, yıllarca mezarı bile belli olmayan sevgili ölüsü ile bağı. Juan Martin Guevara’nın kâğıda döktüklerini eşsiz kılan, başkalarının anlayamayacağı ve anlatamayacağı bu insani boyut zaten.

JUAN MARTIN GUEVARA, Ernesto “Che” Guevara’nın en küçük erkek kardeşidir. Kendisi de askerî dikta döneminde siyasi fikirleri nedeniyle uzun yıllar hapis yatmış bir militan olan Guevara, en sonunda ailenin Che’ye dair sessizliğini Abim Che kitabıyla kırmıştır.

ARMELLE VINCENT, Los Angeles’ta yaşayan bir Fransız gazetecidir. Bu projede Juan Martin Guevara’yla birlikte çalışmıştır. 

ABİM CHE / Juan Martin Guevara, Armelle Vincent
Çeviri: Arda Ekşigil 
Tür: Anı 
Sayfa sayısı: 239 Sayfa
Fiyatı: 20 TL
Yayın tarihi: 10 Ekim 2017


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template