♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dorothee Elmiger'in Övgülere Boğulan Romanı Türkçede: Cesurlara Davet

John Wyndham, George Saunders, Julio Cortázar, Patrick Ness, Simon Van Booy ve Terry Pratchett kitaplarıyla gönlümüzü çelen DeliDolu Kitap, bu kez okurları yeni bir yazarla tanışmaya çağırıyor. İsviçreli genç yazar Dorothee Elmiger’in 2010’da yayımlanan ve övgülere boğulan romanı “Einladung an die Waghalsigen”, “Cesurlara Davet” adıyla ciltli özel baskıyla raflarda. 

Geçmişini bilmeyen kişi gelecekten ümitli olabilir mi? Meçhul bir arazide, meçhul bir zamanda, sadece kendilerinden haberdar iki kız kardeş: Margarete ve Fritzi. Ve bu meçhul arazinin altında yıllardır için için yanan dev bir kömür madeni; geçmişi, geleceği, her türlü verimliliği ve ümidi yakıp yok ediyor. Günden güne yok olan bu şehrin genç neslinin son temsilcilerinden Margarete ve Fritzi’nin tutundukları tek dal, varlığı tartışmalı eski bir nehir. Nehri bulunca, sanki her şey çözülecek. Oysa bilmedikleri ne çok sır, öğrenemedikleri ne çok bilgi var yıllar öncesine dair...

Köklerinin izini sürmek üzere yola çıkan iki kardeş geçmişin karanlık dehlizlerinde korkunç gerçeklerle yüzleşiyor. Sahte bir güven duygusuyla uyuşturulmaya çalışılan bedenlerini ve zihinlerini ayık tutmaya çabalayan Margarete ve Fritzi'yi ait olmadıkları arazilerin müttefiki kılan tek şeyse yabancılıkları oluyor.

“Bilip tanıdığım tek yer burası. Artık tamamen terk edilmişlere ait, terk edilmiş bir arazi. Biz de bu enlemlerde doğmuş ve tüm iyi ruhlar tarafından terk edilmiştik…”

Edebiyat çevrelerinde adından övgüyle bahsedilen İsviçreli genç yazar Dorothee Elmiger’in ezber bozan bir distopik evrende geçen ilk romanı Cesurlara Davet, okurlara karanlık ama umut dolu, deneysel ama tanıdık, karmaşık ama dengeli bir öykü vadediyor.

Dorothee Elmiger: Zürih’te felsefe ve siyaset bilimi eğitimi aldıktan sonra Biel’de İsviçre Edebiyat Enstitüsü’ne ve Leipzig’de Alman Edebiyat Enstitüsü’ne devam etti. İlk romanı Cesurlara Davet ile 2010 yılında Ingeborg Bachmann yarışmasında Kelag Ödülü’nü aldı. Yazar ayrıca Aspekte ve Rauris Edebiyat Ödülü’nü ve 2014 yılında Uykuya Yatanlar romanıyla Herman Hesse Ödülü’nü kazandı; aynı yıl İsviçre Kitap Ödülü’ne aday oldu. 2015’te aynı kitapla Federal Kültür Dairesi’nin İsviçre Edebiyat Ödülü’nü ve Erich Fried Ödülü’nü kazandı. Elmiger, İsveç’in en gelecek vadeden genç yazarları arasındadır.

Cesurlara Davet / Dorothee Elmiger
Türkçeleştiren: Olcay Mağden Ünal
Dünya Edebiyatı, Yetişkin, Roman
136 sayfa
Fiyat: 23,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template