♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Reyhan Yaman’dan Likör Hikâyeleri

Bayram gelirken büfenizde likör kadehlerinin tozunu alın... KırkMerak dizisinin yeni kitabı Reyhan Yaman’dan “Likör Hikayeleri” Can Yayınları etiketiyle raflarda…

Likör, Osmanlı’dan günümüze kalan ama bir yandan da gitgide unutulan geleneklerden biri. En çok kahveyle yakıştırılan, bayram dendiğinde ikramın önde gelenlerinden, farklı tat ve renklerde sehpaları şenlendiren likörler yüzyıllardır üretiliyor ve tüketiliyor bu topraklarda. Likörün izini süren ve tarihçesinin de ötesinde işin kimyasını araştıran Reyhan Yaman 7 yıl önce likör imalatıyla başladığı bu keyifli tutkusunu kitaplaştırdı ve ortaya tadına doyulmaz Likör Hikayeleri çıktı.

Reyhan Yaman’ın hazırladığı Likör Hikâyeleri, Türkiye’de giderek unutulan likörün macerasını, basit ama keyifli bir dille anlatıyor. Önceleri şehir hayatının ve kültürünün bir parçası olan, evlerin “büfelerinde” küçük kadehleriyle takımı bulunan ve özellikle bayramlarda kahvenin yanında ikram edilen likör, toplumsal kültürdeki olumsuz değişimler ve gayrimüslim nüfusun çeşitli nedenlerle ortak “hayatımızdan” çekilmesi/çıkarılması nedeniyle pek çok şey gibi unutulmaya yüz tuttu. Likör Hikâyeleri, likörün bu eski ve geleneksel konumuna dair hem bir methiye hem de bir hatırlama kaygısıyla hazırlanmış.

Reyhan Yaman, kitapta bir yandan likör tarifleri verip likörle hazırlanan kokteylleri anlatırken bir yandan da likörün tarihine dair önemli bilgiler paylaşıyor. Aynı zamanda likör nasıl içilir, Likör kaç çeşittir, gibi soruların cevabını da kitabında anlatan Reyhan Yaman likörün hikâyesini takip edebilmek için köy köy dolaşıyor ve deneyimlerini okuyucularıyla paylaşıyor. 

Sadece likörü değil aynı zamanda bir kültürü de anlatan Reyhan Yaman, tariflerden kadehlere ve Evliya Çelebi’nin notlarına kadar likör hakkındaki pek çok şeyi bu kitaba sığdırıyor. 

REYHAN YAMAN, 1 Mayıs 1959’da Yalova’da doğdu. Batı Trakya/Yunanistan kökenlidir. Çocukluğu Beyoğlu’nda geçti. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler’i bitirdi. Sekiz yıl tekstilciliğin ardından üç sene kafe işletmeciliği yaptı. 2006’da yerleştiği Cunda Adası’nda Vino Şarap Evi’ni işletiyor.

LİKÖR HİKAYELERİ
Yazar: Reyhan Yaman  
Tür: Kırkmerak  
Sayfa sayısı: 205 Sayfa
Fiyatı: 17 TL
Yayın tarihi: 14 Haziran 2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template