♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Gökyüzü Çocukları : Çatılarda İhtimaller

Yaz yüzünü gösterdiğinde ve sıcaklar bunaltmaya başladığında okur olarak da bunalıyoruz. Bizi zorlayacak kitaplardan, zor metinlerden ve sorgulatanlardan uzaklaşma isteği oluşuyor içimizde. Biraz daha hafif metinlere kayıyor gözümüz. Kurgu dışı kitaplar da böyle dönemlerde yetişiyor imdadımıza. Kurgu içinde kalacaksak da formül belli… Keyifle okunsun, akıcı olsun ve farklı bir dünyaya götürsün yeter diyoruz okuyacak bir şey ararken. Böyle bir arayışta olanlar için harika bir seçenek var. Katherine Rundell’in romanı “Gökyüzü Çocukları” hem okuma keyfi yaşatıyor hem de enerji vererek içinizdeki çocuğu gökyüzüne doğru uçuşa davet ediyor.

1987 doğumlu Katherine Rundell, Zimbabwe, Brüksel ve Londra'da büyümüş. 2008'de Oxford'daki All Souls College'de öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamış. İlk kitabını 2011’de yayımlamış ve “The Girl Savage”, çocukluğunun geçtiği Zimbabwe'ye olan aşkından doğmuş. 2013 yılında yayımlanan ikinci kitabı “Rooftoppers” da Paris'te çalışarak geçirdiği yazlardan ve Oxford kolejlerinin çatısındaki gece yürüyüşlerinden doğmuş. Kısa sürede büyük ilgi gören ve önemli ödüller kazandıran roman 8-12 yaş grubunun günümüzdeki en önemli örneklerinden biri olarak kabul görüyor. Bizdeki yansımasıysa bir çocuk kitabı olarak etiketlenmedi. Duygu Dalkaran’ın çevirisiyle ve “Gökyüzü Çocukları” adıyla Domingo Kitap etiketiyle raflarda yerini alırken sevgi ve cesaret öyküsü olduğuna vurgu yapıldı. Domingo sakinlerini bu konuda kutlamak gerek. Zira tertemiz çeviri ve harika ciltle güzel bir baskısı var kitabın ve çocuk kitabı ibaresiyle çıksaydı bu kadar ilgi görmeyeceğini biliyoruz. Çocuk kitapları rafına hapsolacak ve ciddiye alınmayacaktı muhtemelen. Şubat ayında çıkan kitap aynı ay içinde ikinci baskıyı yapmış ve okurlar durumdan gayet memnun. Bookstagram kitlesinin de yoğun ilgi gösterdiğini ve sevdiğini not olarak düşeyim. Ben de böyle tanıştım kitapla aslında. İnstagram hesabı kitap fotoğraflarından oluşan bir kullanıcı olarak sıkça övgüyle bahsedildiğini görmüş ve alınacaklar listeme eklemiştim merakla. Geçtiğimiz hafta D&R’ın 9.90 TL’lik kampanyasında kitabı görünce hemen alıp okumaya başladım. Tam istediğim okumayı bana sağladığını ve keyif verdiğini belirteyim her şeyden önce.

“Gökyüzü Çocukları”, viktöryen dönem İngiltere’sinde başlayan bir masal. Hem geçtiği dönem ve hem de birçok tema bakımından klasikleşmiş çocuk kitaplarına yakın duruyor. Rundell’in anlatımı, üslubu ve hayal gücü de bu tonu iyice yaklaştırmış. Sevilesi karakterleri, olayları ve ana temasıyla da iki binli yıllarda değil de bin dokuz yüzlü yılların başlarına ait gibi. O döneme aitlik hissi de yazarın en önemli başarısı. Bu havayı veren yazar hikayeyi abartmadan, süslemelerden uzak bir şekilde anlatarak okurunu tamamen farklı bir dünyaya davet ederek çatılarda dolaştırmış. Çok etkileyici bir masal dokumuş. 

İlk doğum gününün sabahında bir bebek, Manş Denizi’nin ortasında, yüzen bir çello kutusunun içinde bulunur. Bir gemi kazasının kalıntılardan sağ çıkan bu bebeğin kurtarıcısı da bir alim olur. Charles Maxim ile Sophie’nin macerası da böyle başlar. Zeki bir çocuktur Sophie, Charles’a çabucak ayak uydurur. Sosyal Hizmetler Kurumunun izin verdiğince birlikte yaşarlar. En önemli mottoları “Ne kadar küçük olursa, asla bir ihtimali göz ardı etme”dir. Ve Sophie hatırlaması imkansız görüleriyle annesini bulma ihtimalinin peşine düşer. Kendi deyişiyle çıktıkları “Anne avı”nda yolları Paris’e düşecektir. Paris her zamanki büyüsüyle haykırır; Gökyüzü çocuklarındır…

İki kısımda oluşan roman Rundell’in hayal gücüne teslim olmanızı ve sonuna kadar bir solukta okumanızı sağlıyor. Gülümsetiyor, iyi hissettiriyor, mutlu sonlara inancınızı tazeliyor ve içinizdeki çocuğu dışarı çıkarıp haylazlığa davet ediyor. Üstelik tüm bunları gerçeklikten kopmadan yapıyor. 

İhtimallerin peşinden koşmayı gereksiz bulanlardansanız acınacak durumdasınız. Charles ve Sophie arasındaki şu konuşmaya kulak verin:
“Yetişkinlere yeterince çirkin ve sıkıcı olmayan şeylere inanmamaları öğretilir.”
“Öyleyse aptallar.”
“Acınacak durumdalar çocuğum, aptal değil. Olağanüstü şeylere inanmak zordur”

Mantık dışı hiçbir şey yok, abartı yok, satış için girişilen suni manevralar ve altı çizilsin diye kurulan cümleler de yok. Neler olacağını tahmin etmeye bile vakit bulamıyorsunuz bu tempoda. İçinde yaşadığınız dünyadan tam anlamıyla kopmanızı sağlıyor ve kitabın dünyasında nefes almanızı sağlıyor Rundell.

“'Korkarım, kitapları insanları anladığımdan daha iyi anlıyorum. Kitaplarla geçinmek çok kolay.'' diyor Sophie, katılıyor ve yüzünüzde muzip bir gülümseme ile kafa sallıyorsunuz. “Sadece cılız zihinler gökyüzünü sevmez.” diyor Charles, kafanızı kaldırıp nelere kaçırdığınızı düşünüyorsunuz o derin mavilikte. “Kitaplar, tıpkı bir levye gibi, dünyanın kapılarını açar sana” diyor Charles Maxim… Gökyüzü Çocukları, okuruna kapılarını sonuna kadar açıyor. Sevgi ve cesaretle yoğrularak nefesleneceği bir durak oluyor…

“Sanırım sevgi insana kendini özel hissettirmek için var. Çölde bir paket yiyecek ya da karanlık bir ormanda bir kutu kibrit gibi. Sevgi ve cesaret, aynı şeyi anlatan iki ayrı kelime. O kişinin yanında olmasına gerek bile yok belki de. Sadece bir yerlerde hayatta olsun. Annesi gibi. İnsanın kalbini koyabileceği bir yer. Nefesleneceği bir durak. Yıldızlar ve haritalarla dolu.”


Gökyüzü Çocukları / Katherine Rundell
Orijinal Adı: Rooftoppers
Çeviri: Duygu Dalgakıran
Domingo Kitap, Şubat 2016
Sayfa Sayısı: 280
Fiyat: 22 TL



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template