♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Huysuz Kitapçı Fikry'nin İnanılmaz Hikâyesi : Kitap İnsanları

Her kitap okurunun rüyası kitaplara daha yakın olmaktır. Kitap fuarlarında görev almak, bir kitapçıda çalışmak, günün birinde bir kitapçı ya da sahaf açmak yakın ve gerçekleşebilir hayallerdir. Ama bir kitapçıda yaşamak? Kuşkusuz en büyük rüyalardan biridir bu. Ve bu rüyanın bir kitabın konusu olması bu yüzden ilgi çekicidir. Gabrielle Zevin’in romanı “Huysuz Kitapçı Fikry'nin İnanılmaz Hikâyesi” küçük bir adada sakin bir kitabevi işleten sıradan bir adamın değişen hayatını anlatırken kitapları mesken tutuyor ve iyi kitaplarla yazarlardan bahsederek içinizdeki kitap aşkını şenlendiriyor.

1977 doğumlu yazar Gabrielle Zevin, yeteneğini genç yaşta gösterenlerden. Henüz 14 yaşındayken yazdığı bir Guns n’ Roses konseri hakkındaki mektubu gönderdiği gazete ona müzik eleştirileri yazması için köşe vermiş. Bu parlak başlangıcın ardından Harvard’ı bitiren Zevin, 2005 yılına iki kitap birden sığdırmış. “Margarettown” ile övgülere boğulan yazar ilk büyük çıkışını yaparken, gençler için yazdığı “Elsewhere” ile de ödüllere aday gösterilmiş ve yirmiden fazla dile çevrilerek “daima hatırlanacak bir kitap” olarak anılmış. 2007’de yayımlanan üçüncü kitabı yine gençler için olmuş ve “Memoirs of a Teenage Amnesiac” üç yıl sonra sinemaya da uyarlanmış. 2010’da “The Hole We're In” yayımlayan yazar bir yıl sonra da çocuklar için yazdığı Anya Balanchine serisine başlamış. Üç kitaplık serinin ardından 2014 Nisan’ında yayımlanan “The Storied Life Of A.J.Fikry” daha yayımlanma aşamasında telif hakları 18 ülkeye satılarak ses getirmiş bir roman. New York Times’ın çok satanlar listesine girmesi ve uzun süre kalması da sürpriz değil elbette. Bu arada yazarın sinema ile dirsek teması da mevcut. Yönetmen Hans Canosa ile birlikte üç filme imza atmışlar. 2002 yapımı “Alma Mater” Harvardlı bir profesörün asistanıyla yaşadığı ilişkiyi anlatan ödüllü bir film. Zevin’in ikinci senaryosu ise 2005 yapımı “Conversations with Other Women”, bizde de “Başka Hatunlarla Muhabbetler” adıyla bilinen film bir çift üzerinden eski aşklarımıza ve kişiliklerimize göndermelerde bulunuyor. Neyse yazarı yeterince tanıdıysak dönelim biz yazarın sekizinci ve şimdilik son romanı “Huysuz Kitapçı Fikry'nin İnanılmaz Hikâyesi”ne…

Öncelikle belirteyim, kitap şu anda D&R’larda 9.90’lık fiyatıyla kampanyada. Uzun süredir aklımda olan kitabı standda görünce hemen aldım. Bitmeden siz de alın derim. Zira kitapsever her ruh için keyifli bir okuma sunuyor roman. Küçük bir kasabanın aile sıcaklığını taşıyor roman. Birbirini tanıyan, seven, kollayan insanlar arasındaki sıcaklığı veriyor. Hemen uyarayım kötü olaylardan arınmış, okurunu iyi hissettiren bir roman ve her şey toz pembe. Bu fazla iyimser havayı sevmeyenler yanına bile yaklaşmasın. 

Alice adasındayız… Küçük adanın sakin kitabevini işleten A.J. Fikry ile tanışıyoruz. Yakın zamanda karısını trafik kazasında kaybetmenin acısıyla baş etmeye çalışan bir adam. Koyvermiş her şeyi, fazlasıyla huysuz, fazlasıyla insanlardan uzak bir yaşam sürdürmeye çalışıyor. Kitabevinin üst katında yaşıyor ve hayatına anlam katan tek şey artık kitapları olmuş. Bu konuda da aksi bir adam… Zor beğenen, bir çok kitabı daha türü ve konusundan eleyen bir adam… Yaşama hevesini kaybetmiş ve pişmanlıkları olan A.J. Fikry’nin yaşamı iki gecede değişiyor. İlk gece koleksiyonundaki en değerli kitabın çalınmasıyla sarsılıyor. İkinci geceyse kitabevine küçük bir kız çocuğunun bırakılmasıyla şaşırıyor. Böylece gözlerinden zeka fışkıran sevimli kız çocuğu Maya ile tanışıyoruz ve A.J.’in hayatını değiştirmesinin hikayesini okuyoruz. Maya bir kitapçıda yaşamaktan çok mutlu ve çevresinin kitap insanlarıyla dolu olduğunu düşünüyor. 

Hayata yeniden başlama, ikinci şans ve paylaşmanın önemini anlatan roman, A.J.’in hayatı yeniden sevmesinin masalı. Tüm olumsuzlukların aşıldığı, yeniden sevilmeyi, gülmeyi, bir başkası için bir şeyler hissetmeyi, ilişkiler için çaba sarf etmeyi öğreten bir masal. Tüm bunların arasına kurgu ile kitaplar ve öyküler sıkıştırmış Zevin. A.J’in Maya için önerdiği hikayeleri de bölüm başlarında kısa mektuplar olarak işliyor. Ki bu önerileri de dikkate almak gerek. Roald Dahl, Flannery O’Connor, Mark Twain, Grace Paley, J.D. Salinger, Raymond Carver ve Edgar Allen Poe selam gönderilen 13 öykünün önemli isimleri. Öneriler bununla da sınırlı değil. Kitabın sonunda yer alan “Kitapta bahsi geçen kitaplar, yazarlar ve kahramanlardan bazıları hakkında" bölümünden daha fazla bilgi almak ve okuma listenize yeni kitaplar eklemek mümkün. 

Kitapçıda geçen naif bir öyküyü yazarlar, kitaplar ve öykülerle harmanlayan “Huysuz Kitapçı Fikry'nin İnanılmaz Hikâyesi” okurunu bambaşka bir düş dünyasına götürüyor. Oradan çıkmak istemeyecek denli güzel bir kitap insanları topluluğuyla tanıştırıyor. Bir solukta çok keyifli bir okuma sunuyor. “Yalnız olmadığımızı bilmek için okuruz. Okuruz çünkü yalnızız. Okuruz ve yalnız değiliz. Yalnız değiliz.” diyen A.J. Fikry’e kulak verin derim.

Huysuz Kitapçı Fikry'nin İnanılmaz Hikâyesi / Gabrielle Zevin
Özgün Adı: The Storied Life Of A.J.Fikry
Çeviri: Dila Balcı - Cemal Balcı
Yayınevi: Timaş
İlk Baskı Tarihi: Nisan 2014
Sayfa Sayısı: 284
Fiyatı: 18,5 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template