♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kitap Yayınevi’nden Mayıs Yenileri

Kitap Yayınevi Mayıs ayını iki kitapla karşılıyor. Ayşe Ozil’in Rum tarihi üzerinden Osmanlı’da cemaat kavramını sorguladığı “Anadolu Rumları - Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Millet Sistemini Yeniden Düşünmek” Tarih ve Coğrafya Dizisi’nden çıkarken, Dostoyevski’nin ölümünden dört yıl önce 1877 yılında kaleme aldığı ve yapısı itibariyle diğer romanları ve öyküleri arasında çok önemli bir yere sahip olan eseri “Gülünç Bir Adamın Düşü”de Helikopter etiketiyle raflarda.

Anadolu Rumları
Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Millet Sistemini Yeniden Düşünmek
Bu kitap Rum tarihi üzerinden Osmanlı’da cemaat kavramını sorguluyor. Millet sistemi olarak da bilinen ve gayrimüslimleri Osmanlı toplumunun dışında, kendi içlerine kapalı yekpare bir bütün olarak gören geleneksel cemaat kavramının tartışıldığı bu inceleme, Rum tarihinin çok-yönlülüğünü belgeleyerek hem son zamanlarda yapılan eleştirel çalışmalara eklemleniyor hem de bu çalışmaları bir adım ileri götürüyor. Somut pratiklere dayanan çalışmanın odağında, üst sınıflardan çok, köy ve kasaba halkı ve yerel idareciler yer alıyor. Osmanlı, Rum, Yunan ve İngiliz arşiv belgelerinin karşılaştırmalı bir incelemesiyle konuya yeni bir bakış açısı sunan bu kitap idari, mali, adli ve hukuki alanları bir araya getirerek Rumları Osmanlı tarihine yerleştirmeyi ve Anadolu geçmişini daha derinlemesine anlamayı amaçlıyor. 19. yüzyılın ikinci yarısından Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemi ele alan çalışma Osmanlı’da modernleşme ve ulusçuluk meselelerine de farklı bir ışık tutuyor. Ayşe Ozil Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur. Doktora eğitimini Londra Üniversitesi Birkbeck College’da tarih alanında tamamlamıştır. Princeton ve Leiden Üniversitelerinde doktora sonrası çalışmalar yapan yazar halen Sabancı Üniversitesi’nde tarih dersleri vermektedir. Araştırma alanları 19. yüzyıl Osmanlı tarihi, Rum cemaatleri, modernleşme, milliyetçilik ve şehirleşmedir. Ulusal ve uluslararası kitap ve dergilerde yayımlanmış makaleleri, Yunanca ve İngilizceden yaptığı çevirileri vardır.

“Rum ‘cemaat’inin homojen bir bütün olmadığını gösteren yeni tarihyazımına farklı bir katkı sunan bu çalışma son derece sağlam temeller üzerinden yeni bir ufuk açıyor. Osmanlı ve Rum tarihinin önemli bir dönemine mükemmel bir katkı sağlıyor. Yalnızca bu alanın uzmanları değil, daha geniş kesimlerce de okunması gereken bir inceleme.”
International Journal of Turkish Studies, Katherine Fleming, New York Üniversitesi, ABD

“Bu çalışma Osmanlı’nın son döneminde gayrimüslim topluluklar için çizilen sınırları sorguluyor. Ayşe Ozil Osmanlı gayrimüslim cemaatlerinin yalıtılmış yekpare bütünlüğünü tartışarak Osmanlı Rumlarının çok-katmanlı tarihini gözler önüne seriyor ve millet sistemine yeni bir bakış sunuyor.”
Historein, Haris Exertzoglou, Ege Üniversitesi, Yunanistan

“Ayşe Ozil, bu çalışmada bir kısmı şimdiye kadar hiç ele alınmamış çok zengin bir arşiv malzemesini büyük bir beceriyle inceliyor... Kitabın tarihyazımına en önemli katkılarından biri cemaatlerin tüzel kişilik meselesidir.”
Journal of Modern Greek Studies, İpek Yosmaoğlu, Northwestern Üniversitesi, ABD
Yazar: Ayşe Ozil 
Çeviri: Ali Özdamar
Tarih ve Coğrafya Dizisi
1. Baskı: Mayıs 2016
220 sayfa, 30 TL


Gülünç Bir Adamın Düşü / Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Ne zaman okusam Dostoyevksi’yi, çarın idam mangası önünde kurşuna dizilmeyi bekleyen o genç üniversite öğrencisi aklıma gelir; hayatında silinmez izler bırakan bu olay sinmiştir yazdığı her satıra. Rus aydınının umutsuzluğu, idealleriyle bunları gerçekleştirmeye soyunduğu toplum arasındaki derin uçurum ve herhalde sadece Rus aydınına has olmayan nihilizm, en alaycı göründüğü hikâyelerinde bile yankılanır. Bu kitaptaki hikâyelerde de öyle. “Berbat Bir Olay”da acımasız bir ironi vardır: tek amacı toplumunun mutluluğu olan bir aydın, topluma daha büyük elem verir sadece. Hayatı boyunca yazdığı belki de tek alaycı hikâye olan “Timsah”ta bile bu nihilizmin izleri vardır; okuduğunuzda acı bir umutsuzluk bırakır geride. Dostoyevski ya manevi bir kurtuluşu vazeder, ya da kurtuluş olmadığını, ama her halükârda umutsuzluk ebedidir. Sanırım insanlığın kaderi hakkında gerçek bir umut ışığı yaktığı tek anlatısı, son hikâyesi olan “Gülünç Bir Adamın Düşü”dür: insana has bütün o zulmeti biz yarattık; oysa yardımı esirgediğimiz o küçük kıza elimizi uzatmak yeter karanlıktan kurtulmak için.
Türkçesi: Hazal Yalın
Helikopter Yayınevi
1. Baskı: Mayıs 2016
312 sayfa, 17,50 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template