♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Estranged : Dünün Uşağı, Bugünün Efendisi

Hafıza denen dehliz bir kaza sonucu kararıp gittiğinde gözünü bilmediği bir dünyaya açar insan. Kime nasıl güvenir, nasıl inanır? Beyni inansa bile kalbinden geçenler aksini söylüyorsa ne yapar? Nasıl yaşar? Üstüne üstlük bir de terk ettiğini öğrendiği ailesinin yanına tüm çaresizliğiyle dönmek zorunda kalıyorsa nasıl başlar yeniden? 2015 yapımı İngiliz işi “Estranged” bu soruların cevabını arayan bir gerilim...

Bir ilk film Estranged... Adam Levins kısa filmler ve görüntü yönetmenliğinden sonra ilk uzun metrajında. 2009 yapımı aksiyon komedi harmanı “City Rats”ın senaristi Simon Fantauzzo, prodüktörü William Borthwick ve görüntü yönetmeni Levins ikinci kez bir arada. Fantauzzo, Borthwick ile birlikte yarattıkları hikayeyi senaryolaştırmış. Oyuncu kadrosunun başını da isimleri çok bilinmese de dizilerden tanıdık simalar olan Amy Manson, Craig Conway, James Lance, Eileen Nicholas, Nora-Jane Noone, Simon Quarterman ve James Cosmo çekmiş. 

January ile tanışıyoruz. Bir motorsiklet kazası sonrası gözlerini hastanede açtığında hiçbir şey hatırlamıyor. Hafıza kaybının yanı sıra, belden aşağısı tutmuyor. Bir süre tekerlekli sandalyeye mahkum, mağlup olmuş halde sevgilisiyle birlikte ailesinin yanına dönüyor. Altı yıl önce terk ettiğini öğrendiği ailesinin yanına. Anne ve babası dışında kız ve erkek kardeşiyle de aralarının bozuk olduğunu da fark ederek yeniden başlıyor. Hem ilişkileri düzeltecek hem de ayağa kalkacak... Karşılanış biçimi, ailesinin sevgilisine gösterdiği tavır ile umduğu kadar kolay görüyor ve mücadele başlıyor.

Estranged hikayesini anlatmak için oyalanan, uzun zaman harcayan senaryosuyla o kadar temposuz bir başlangıç yapıyor ki seyircisini zorluyor. Daha ilk yarım saati bitmeden kaçırıyor. Buna rağmen devam edenleriyse klasik bir işleyiş bekliyor. Sürpriz finali için seyircisine bir kaç olta atıyor, şüphe tohumları ekiyor ve merak duygusu yaratıyorsa da bir türlü gerilimi işletemiyor. Atmosferi bir türlü kuramayan Levins elindeki senaryoyu nasıl değerlendireceğine bir türlü karar verememiş. İlginç karakterlerle donatılmış filmin kontrolünü de sürekli kaybederek bir türlü bütünlük de oluşturamıyor. Gizemli bir bulmaca kurmaya çalışılıyorsa da ortada tutunacak bir dal olmayınca tuhaf bir müsamereyi andırıyor. Ki aslında tutunacak dal elde hazır. January’nin kendi evinde kimseye güvenmeyecek halde hapis gibi olması üzerinden gerilim işletilebilir. Bunun yerine birbirinden kopuk parçalarla karmaşık bir puzzle tamamlamaya çalışınca büsbütün elde kalıyor. Üstelik süresi de gereğinden fazla uzun.

İlk gösterimini Film4 FrightFest’te nasıl olup da yaptığını anlamak zor. Zira sıradan bir tv filmi havasında. Sürekli yabancılık hissiyle seyircisini her saniye uzaklaştıran Estranged gerilimin gerektirdiği hiç bir şeyi yapamayan, uzak durulması gereken bir aile sırları klişesi. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template