♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Ali Karayaka “İşgal Altında İstanbul” Günlerine Belgelerle Işık Tutuyor

Ali Karayaka, İnkılap Kitabevi’nden çıkan yeni kitabı İşgal Altında İstanbul’da yönetimi elinden alınan İşgal İstanbulu’nun o günlerine belgelerle ışık tutuyor.

5 yıl süren işgalde yaşananlar
I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleriyle imzaladığı Mondros Mütarekesi sonucu, Müttefik Devletlerin 5 yıl sürecek olan İstanbul’u işgal süreci yaşanıyordu. Bu günlerde işgal güçleri, şehirdeki bir kısım kamu binalarına ve özel mülklere el koyarken, şehrin işlek caddelerinde de gövde gösterileri yaptılar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nın sürdüğü bu yıllarda, işgal güçleri İstanbul’da mütareke, polis, sağlık, gıda, cezaevi, sansür, pasaport gibi komisyonlar kurarak şehrin denetimini kontrol altına aldılar. 

Ali Karayaka İşgal Altında İstanbul ’da yönetimi elinden alınan İşgal İstanbulu’nun o günlerine belgelerle ışık tutuyor. 

Ali Karayaka
1949 İstanbul doğumlu yazar 1974 yılında İstanbul Üniversitesi’nden mezun oldu. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih bölümünde yüksek lisansını bitirdi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim dalında Edebiyat Bilim Uzmanı unvanını aldı (1991). Mütareke Dönemi olaylarını ve Türk polisini konu alan yayımlanmış çeşitli makalelerinin yanı sıra 2001 yılında yayımlanmış Milli Mücadele’de Manda Sorunu Harbord ve King-Crane Heyetleri isimli bir kitabı bulunan yazarımız; yakın tarihimizde önemli yer tutan “İşgal İstanbulu”nu arşiv belgeleri, yerli ve yabancı kaynaklar üzerinden araştırarak kaleme aldığı bu yeni çalışmasıyla işgal günlerindeki önemli olayların bilgilerini okuyucuya sunmaktadır.

Ali Karakaya, İşgal Altında İstanbul, 
İnkılâp Kitabevi, İstanbul 2016
Sayfa Sayısı: 352
Fiyatı: 25 tl


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template