♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Andrew Miller’dan Cesaret ve Özgürleşme Üzerine Şiirsel Roman : Oksijen

Kırmızı Kedi Yayınevi’nden yayımlanan Costa Ödüllü Saf adlı romanı ülkemizde ilgiyle karşılanan, son dönem İngiliz edebiyatının en güçlü yazarlarından Andrew Miller’ın Booker ve Whitbread Ödülleri finalisti olan romanı “Oksijen” Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda. 

1960 Bristol doğumlu Miller, 1997’de yayımlanan ilk romanı “Ingenious Pain” ile ülkesi İrlanda ve İngiltere’de kısa sürede çok büyük satış rakamlarına ulaşmış ve otuzdan fazla dile çevrilmişti. Bizde de “Özel Bir Acı” adıyla 2000 yılında yayımlanan romanın ardından unutulan yazarı Kırmızı Kedi yayınevi hatırladı. Altıncı romanı “Pure”, “Saf” adıyla geçtiğimiz yıl çıkmış ve ilgi görmüştü. “Kazanova”nın yeniden yayımlanmasını beklerken yeni bir romanıyla karşılıyoruz yazarı. 2001 yılında yayımlanan ve övgülere boğulan “Oxygen” yazarın üçüncü romanı. Sözü romanın basın bültenine aktarmadan önce minik bir hatırlatma yapayım. Yazarın geçen yıl yayımlanan romanı “Saf” üzerine yazdığım kritiği şurdan okuyabilirsiniz.

Zamanında ünlü bir pembe dizi oyuncusuyken, ailesini geçindirmek için karanlık işlere girmek zorunda kalan Larry; kırılgan ve annesine bağımlı çevirmen Alec; İngiltere’deki kır evinde ölümü bekleyen anneleri Alice; ve ilk bakışta bu aileyle bir ilişkisi yokmuş gibi gözüken, Paris’te yaşayan ünlü Macar tiyatro yazarı László…

2000 yılına üç kala, farklı nedenlerle hayatlarının en zor döneminde olan dört karakter, kritik kararlar vererek harekete geçmek zorundadırlar. Ancak bu mücadelelerinde, yazgının ve rastlantının da söyleyecek sözü vardır.

Andrew Miller’dan, toplumsal ironiyi hiçbir zaman elden bırakmayan, cesaret ve özgürleşme üzerine son derece şiirsel, aynı zamanda da gerçekçi bir roman.

Yazar: Andrew Miller
Çeviren: Aslı Çıngıl
Tür / Dizi: Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa sayısı: 312
Etiket fiyatı: 23 tl
Yayın tarihi: Mart 2016

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template