♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Adichie'nin Tüm Dünyada Ses Getiren Romanı “Amerikana” Can Yayınları’ndan Raflarda

Nijerya’nın önde gelen çağdaş yazarlarından Chimamanda Ngozi Adichie’nin iki gencin uzun yıllara ve farklı kıtalara yayılan destanımsı aşkını anlattığı romanı “Amerikana”Can yayınları etiketiyle raflarda.

“Irkçılığın hiçbir zaman var olmaması gerekirdi, sırf şimdi azalttınız diye aferin beklemeyin..”

Ifemelu ve Obinze, cunta yönetimindeki Nijerya’da yaşayan iki gençtir. Üniversiteleri grevler yüzünden sürekli kapanınca, Ifemelu okulu bitirmek için halasının yanına, Amerika’ya gider. Obinze’nin planı ona katılmaktır ama hem Nijerya hem de Amerika’da yaşanan siyasi karmaşıklıklar yüzünden vize alamaz ve kendini İngiltere’de kaçak bir göçmen olarak bulur. Ifemelu on beş yıl sonra kendine rahat ve güzel bir hayat kurduğu Amerika’dan Nijerya’ya geri taşındığına tutkuları yeniden alevlenecektir. 

Özünde bir aşk destanı olan Amerikana, ana karakteri Ifemelu’nun Amerika’ya taşındıktan sonra arkadaşlık ve aşk ilişkileri, kadınla erkeğin toplumdaki yeri ve kültür çatışması üzerine yaptığı ince gözlemlerle bezeli bir roman. Adını Nijerya’da Amerikalılaşmış insanlar için kullanılan terimden alıyor ve Afrikalı kimliğinin Afrika, Avrupa ve Amerika’daki farklı algılarını sorgularken ırk ve ırkçılık üzerine aslında son derece basit ama tam da basit olduğu için örtbas edilebilen meseleleri gözler önüne seriyor. Biri Amerika’ya biri Avrupa’ya giden iki çocukluk aşkı, Ifemelu ve Obinze’nin hikâyesi üzerinden Batılılaşmanın bir yanıyla Batı’ya “maruz kalmak” da demek olduğunu, sözünü sakınmadan anlatıyor. 

Nijerya’nın önde gelen genç seslerinden Adichie, National Book Critics Circle Ödülü’ne layık görülen ve başta The New York Times olmak üzere birçok mecmuanın yılın en iyi kitapları listesinde yer alan son romanı Amerikana’yla çağdaş dünya edebiyatının önemli isimleri arasına girmeyi başardı. Büyük yankı uyandıran “Hepimiz Feminist Olmalıyız” başlıklı TEDx konuşmasından sonra sadece edebiyatçı değil, feminist kimliğiyle de ön plana çıkan yazarın Salman Rushdie’den Dave Eggers’a kadar birçok hayranı bulunuyor.

Ödüller:
National Book Critics Circle Ödülü
The New York Times Yılın En İyi On Kitabı’ndan biri
NPR “Güzel Okumalar” Kitabı
Chicago Tribune En İyi Kitap
Washington Post Önemli Kitaplar
Seattle Times En İyi Kitap
Entertainmet Weekly En İyi Kurgu Kitap
Newsday En İyi 10 Kitap
Goodreads Yılın En İyisi

“Adichie’nin ustalığını, sonsuz empati yeteneğini ve yüksek toplumsal duyarlılığını kanıtlayan çok eğlenceli, çok sıcak ve nesillere yayılan duygusal bir destan.” 
—Dave Eggers

“Yarı aşk hikâyesi yarı toplumsal eleştiri ve bu yıl okuyacağınız en iyi romanlardan biri... Üç boyutlu karakterler... Adichie derinliklere dalıp yenilikçi karakterler yaratmayı başarmış.” 
—Los Angeles Times

“İnsanı afallatacak kadar dokunaklı ve empati yüklü... Çağımızın utanç verici gerçeklerini cesurca önümüze seriyor... Evrensel insanlık deneyiminin sağlam bir kalemle ele alınmış tahlili. ” 
—The New York Times Book Review

“Göçmenlik, Amerikan rüyası, ilk aşkın gücü ve ten renginin değişken anlamlarıyla ilgili çarpıcı bir roman... Harikulade.” 
—NPR

“Yılın en yenilikçi romanlarından biri... Adichie’nin insana tanıdık gelen, özel bir üslubu var... Kendinizi içinde kaybedeceğiniz, sürükleyici bir kitap.” 
—New York Observer

“Ustaca... Yıllara yayılan bir aşk destanı... Irk ile sınıf meselelerini ve kırık bir dünyaya ait olabilmek için verilen yürek burkucu çabayı hiç çekinmeden ele alıyor.” 
—O, The Oprah Magazine 

“Harikulade... Amerikana çağdaş edebiyatta ender rastlanan kitaplardan: aynı zamanda iğneleyici ve komik bir toplumsal eleştiri olmayı başaran dolu dolu bir aşk hikâyesi.” 
—Vogue

“Önemli bir kitap... gücü ve özgünlüğü, ırka dair incelikli gözlemlerinde yatıyor – Amerikalıların ırklara dair önyargılarını utanmalarına rağmen korumalarına ve ırkçılığın alttan alta hâlâ var olduğuna dair gözlemlerde.” 
—The Economist

“Muhteşem... Adichie, Amerikana’da kurgu aracılığıyla ırk ve kültür meselesine güçlü ve gayet mantıklı bir yorum getiriyor – ve bizlere Amerikan at gözlüklerini çıkararak düşünmemiz için senfonik, çoksesli, büyüleyici bir fırsat sunuyor.” 
—Elle

CHIMAMANDA NGOZI ADICHE, 1977’de Nijerya’da doğdu. Nijerya Üniversitesi’nde bir buçuk yıl okuduktan sonra on dokuz yaşında Amerika’ya gidip İletişim ve Siyasal Bilimler2e devam etti. 2003’te John Hopkins Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık, 2008’de de Yale Üniversitesi’nde Afrika Çalışmaları yüksek lisansını tamamladı.  2003’te yayımlanan ilk romanı, Porple Hibiscus (mor Amberçiçeği) Orange Ödülü’ne aday gösterildi; ikinci romanı Yükselen Güneşin Ülkesinde 2007’de aynı ödülü aldı. 2013’te yayımlanan Amerikana, National Book Critics Ödülü’ne layık görüldü. 2012’de “We Should All Be feminist” (Hepimiz Feminist Olmalıyız) başlıklı TEDx konuşmasıyla ses getiren Adichie, Nijerya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor.

AMERİKANA
Yazar: Chimamanda Ngozi Adichie
Çeviri: Zeynep Çiftçi Kanburoğlu
Tür: Roman 
Sayfa sayısı: 637 Sayfa
Fiyatı: 36 TL
Yayın tarihi: 16 Şubat 2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template