♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Para Elisa : Evcilik Kabusu

Korku gerilim türünün yükselen yıldızı haline gelen İspanyol sinemasının üretimi son hızla sürüyor. Peş peşe çekilen filmlerin gördüğü ilgi önceki yıllarda ne çekildiğine bakmayı da beraberinde getirince her film kendi izleyicisine kavuşuyor. 2012 yapımı gerilim “Para Elisa” da bu ilgi rüzgarının kendisine doğru esmesini bekleyen dört başı mamur bir örnek.

Adını Ludwig van Beethoven'ın en popüler kompozisyonlarından birinden alan Para Elisa bir ilk film. Juanra Fernández 2008’de çektiği kısa metraj “Misericordiam Tuam”dan sonra ilk uzun metrajında. Senaryosunu da kotardığı filmi mütevazi bir bütçe ile çekerken kadınlarla donatmış. Ana Turpin, Ona Casamiquela, Luisa Gavasa, Sheila Ponce ve Jesús Caba’dan oluşan oyuncu kadrosu da dizilerle parlamış isimler. 

Ana ile tanışıyoruz... Üniversite öğrencisi kızımız yüksek lisans gezisine çıkmak istiyor. Bir nevi veda partisi gibi olacak gezi için gereken parayı ailesinden alamayınca iş başa düşüyor. Sevgilisinin gördüğü bir bakıcı ilanını arayıp işi kapıyor. Eve gidince karşılaştığı manzaradan ortada bir gariplik olduğunu hissetmemizle olayların başlaması bir oluyor...

Filmini adını aldığı ünlü beste “Für Elise”e paralel olarak kuran Fernández minik bir giriş yaptıktan sonra olayları başlatarak hem Ana hem de izleyici için umulmadık olan her şeyi sıralıyor. Oyunculardan istediği verimi alan yönetmen, atmosferi de başarıyla kurarak gerilimi sürekli canlı tutmuş. Oyuncak bebeklerle donatılmış ev, bir dönemin ünlü piyanisti yaşlı kadın ve bakılacak çocuk doğru tercihlerle filmi sarıyor ve seyirciye nefes aldırmadan ilerlemeyi sağlıyor. Beklenmedik olaylar ya da şaşırtıcı bir sürpriz barındırmayan filmde her şey tahmin edildiği gibi oluyorsa da Fernández doğru tercihleriyle izleyicisini tıpkı Ana gibi eve hapsetmeyi başarmış. Elindeki iyi senaryoyu sündürmeden uygulamış. Allayıp pullamadan gösteriş yapmadan hikayesini anlatarak 75 dakikanın su gibi geçmesini sağlıyor. Gerilim gerektiği kadar gerektiği yerde, şiddet de gereken dozda. İstese şiddetin dozunu arttırıp kanı boca ederek destekleyebilecekken bu zaafa da düşmemiş. 

2012 yapımı İspanyol işi prömiyerini Mile High Horror Film Festival’de yaptıktan sonra iki yılı festivallerde geçirerek dikkat çekmiş. İspanya ve Meksika’da vizyon şansı bulabilmiş ve seyircisinden de tam not almış. 1 Eylül’de Amerikan izleyicisinin karşısına internet sayesinde çıkarken türün önemli sitelerinin övgü cümleleriyle de desteklenmiş. Bildik konusuna ve tahmin edilebilirliğine rağmen hikayesini hiç sarkmadan derli toplu anlatan “Para Elisa” türü sevenlerin keşfi için bekliyor.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template