♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Matbuat Yayın Grubundan İki Yeni Kitap

Matbuat Yayın Grubu bu hafta iki yeni kitabını okuyucu ile buluşturuyor. Her ikisi de kurgu dışı türünden olan kitapların ilki, Direniş: İslamcı Devrimin Özü, diğeri ise Çin Dış Politikası adını taşıyor. 

Alastair Crooke ve İslamcı Devrimin Özü
Crooke, hâlihazırda kuruculuğunu yaptığı, çatışma çözümleri konusunda danışmanlık hizmeti veren Beyrut ve Londra merkezli Conflicts Forum’un direktörlüğünü yürütüyor. Uluslararası kamuoyuna mal olan özelliği ise İngiliz Dış İstihbarat Servisi ajanı olarak yıllarca İrlanda, Afganistan, Pakistan ve tüm Ortadoğu’da görev yapmış olması. Blair döneminde gizli servis görevinden alınarak AB Dış İşleri Komiseri Ortadoğu Danışmanlığı görevine getirildiği dönemde, başta Hamas ve Hizbullah olmak üzere devlet dışı aktörlerle temasın önde gelen ismi olarak temayüz etti. Hamas’ın fikir babalarından Şeyh Ahmet Yasin’le AB adına görüşmeler yaptığı ve MI6 ajanı olduğu İsrail basını tarafından sızdırılınca, bir süre sonra can güvenliği sebebiyle İngiltere’ye geri çağrıldı. Madalya ile taltif edilip, emekli edildikten sonra da Conflicts Forum’u kurdu.

Özgün bir türde yazılan kitapta, Batı ile İslamcı “Direniş” arasındaki sorun tarihi ve felsefi arka planının detaylı bir analizi ile ele alınıyor ve konunun esasını kavramanın önünde engel teşkil eden önyargıların nasıl inşa edildiği anlatılıyor. Crooke bu kitapta anılarını anlatmıyor, ama bir saha insanının gözünden İslamcı direniş hareketlerinin teorik motivasyonlarını anlamada değişik bir bakış açısıyla bir düşünce tarihi analizi yapıyor. Kitapta Cromwell’den Bush’a, Frankfurt Okulu’ndan Chicago Okulu’na, Kutub’dan Zizek’e zengin ve birbirini bugüne dek pek öne çıkarılmamış ortak eksenlerde kesen düşünceler, orijinal bir anlam çerçevesi içinde ve iştahlı bir üslupla anlatılıyor.

Kitap, Matbuat Yayın Grubu’nun tescilli markası İyidüşün Yayınları arasında ve Güney Ongun’un çevirisi ile satışa çıktı.
Orijinal Adı: Resistance: The Essence of Islamic Revolution
Orijinal Dili: İngilizce
Çeviren: Güney Ongun
Yayınevi: İyidüşün
Yayın No: 3
Sayfa Sayısı: 280
Fiyat: 24 TL


Stuart Harris ve Çin Dış Politikası
Matbuat’ın bu hafta yayınladığı ikinci kitap, Çin Dış Politikası adını taşıyor. Küresel bir siyasi güce evrilmesi kaçınılmaz görülen ölçekte ve istikrarlı biçimde ekonomik büyümesini sürdüren ve bu yönüyle ABD’nin de tüm dikkatini üzerinde yoğunlaştırdığı Çin’in dış politikası hakkında, yayın dünyasında ve akademik çevrelerde eksikliği hissedilen bir boşluğu doldurmaya aday bu kitabın yazarı bir Çin uzmanı olan Stuart Harris.

1931 doğumlu ve 1984-1987 yıllarında Avustralya’nın Dışişleri Bakanlığı görevini de üstlenmiş olan Harris, Avusturalya’da yaşayan ve bürokratik ve akademik kariyerinin büyük bir kısmında Asya ve Çin üzerine çalışarak bu konuda haklı bir uzmanlık kazanmış bir bilim insanı.

Kitapta Çin’in dış politikası; ekonomik, tarihi, topografik ve askeri açılardan enine boyuna işleniyor ve Çin’in küresel bir güç olma konusundaki niyet ve kapasitesi bütün bu unsurlardan hareketle analiz ediliyor. Çin’in ekonomik büyümesinin sürdürülebilirliği, ABD’ye ne denli tehdit oluşturabileceği, bölgesel politikaları ve bu bağlamda Japonya, Tayvan ve Güney Çin Denizi meseleleri hakkında yetkin değerlendirmelerin yer aldığı kitap, Aslan Yavuz Şir tarafından çevrildi.
Orijinal Adı: China's Foreign Policiy
Çeviren: Aslan Yavuz Şir
Yayınevi: İyidüşün
Yayın no: 4
Sayfa Sayısı: 280
Fiyat: 25 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template