♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Roberto Ampuero’dan Neruda’nın Son Günleri : Neruda Vakası

Şilili yazar Roberto Ampuero’nun dünya edebiyatının en büyük isimlerinden Pablu Neruda’nın son günleriyle Şili’nin askeri darbeye doğru ilerleyen günleri harmanladığı romanı “El caso Neruda” dilimize kazandırıldı ve “Neruda Vakası” adıyla Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda yerini aldı.

İlk romanı “El caso Neruda” ile özel dedektif Cayetano Brulé karakterini okurla tanıştıran Ampuero, 1993’de yayımlanan romanla başlayan ve 2013 yılında yayımlanan son roman “Bahía de los misterios” ile yedi kitaplık bir seriye dönüştürmüş durumda. 2008 yılında yayımlanan “El caso Neruda” da serinin altıncı kitabı. Toplam 16 kitabı bulunan yazarın dilimize çevrilmiş ilk romanı olma özelliğini de taşıyor artık. Küba asıllı bir Floridalı olan, komünizm ve aşk sebebiyle Şili’ye savrulmuş Pancho Villa bıyıklı, sevimli ve içten genç Cayetano Brulé bir partide kanseri ilerlemiş Pablo Neruda ile tanışması ve Meksikalı bir onkoloğu bulmasıyla başlayan “Neruda Vakası”, hem bir polisiye roman, hem Pablo Neruda’nın hayatını, aşklarını ve şiirini anlatan bir yarı-biyografi, hem Salvador Allende hükümeti ve Şili sosyalizminin dramını ve darbeye giden yolu anlatan trajik bir yakın tarih romanı, hem de 70’lerin sol düşünce dünyası ve kültürünü anlatan bir sosyo-kültürel roman olarak tanımlanıyor…

Nobel Ödüllü şair Pablo Neruda ölümcül bir hastalığın pençesinde, geçmişindeki hatalarıyla yüzleşmektedir. En büyük umudu, hayatının sırrına ışık tutacak kişiyi, Doktor Ángel Bracamonte’yi bulmaktır. 

Devlet başkanı Salvador Allende’nin yakın dostlarından biri olan Neruda, Pinochet darbesi öncesinde Şili’de kimseye güvenememektedir. Ama bu durum, Kübalı sürgün Cayetano Brulé’yle tanıştığında değişecektir. Neruda, Cayetano’ya hayatını değiştirecek bir teklif sunar. Tereyağı ve sigaranın bulunamadığı, karneyle etin bile alınamadığı zamanlarda gelen bu dedektiflik teklifi Cayetano için bulunmaz bir fırsattır. İlk başlarda zorlanan Cayetano, yeni mesleğinin püf noktalarını şairin verdiği Georges Simenon’un ünlü polisiye romanlarında bulur. Araştırmalarında Şili’den Meksika’ya, Küba’dan Doğu Berlin’e sürüklenen Cayetano, Neruda’nın aslında başka bir şeyin peşinde olduğunu keşfedecektir.

Roberto Ampuero imzalı “Neruda Vakası” adlı roman, dünya edebiyatının büyük ismi Şilili şair Pablo Neruda’nın son günlerini ve Şili’nin adım adım askeri darbeye gidişini sürükleyici bir dille anlatıyor. Şilili yazar Ampuero, bizzat hükümeti tarafından da doğrulanan bilgiler ışığında sır perdesini aralıyor ve tarihsel gerçekleri heyecan verici bir dille edebiyatla buluşturuyor.

Dizisi: Dünya Edebiyatı 
Türü: Polisiye Roman
Özgün Adı: El caso Neruda
Yazan: Roberto Ampuero
Çeviren: İdil Dündar
Sayfa: 312 
Fiyatı: 23 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template