Matbuat Yayın Grubu’nun tescilli markası İyidüşün Yayınları, yeni bir sinema kitabı yayınladı. Jeopolitiğin medya yansımalarına ve özel olarak sinema ile etkileşimine odaklanan Uluslararası Politika ve Film, her ikisi de jeopolitik uzmanı olan Sean Carter ve Klaus Dodds tarafından yazıldı ve Columbia Üniversitesi’nin ShortCuts serisinden yayınlandı.
Uluslararası politikanın boğucu dünyasının sinemayla ve diğer popüler kültür formlarıyla çok az ilişkisi olduğu düşünülse de, görselliğin devletlerin ve uluslararası arenanın kurulmasında başat bir unsur olduğunun öne sürülebileceğini söyleyen yazarlar bu kitapta, jeopolitik gücün icrasından dünya liderlerinin koreografilerine ve basındaki görünümlerine; film çekimi için yer aramaya ve set kurulumuna kadar birçok konunun görselliğin kritik rolüne ve kurucu işlevine işaret ettiğini söylüyor.
Uluslararası Politika ve Film kitabı bu nedenlerle, film ve uluslararası politikanın birlikte çalışılabileceği tezini işliyor. Kitabın bütünü boyunca, politik coğrafya ve uluslararası ilişkiler alanından akademik çalışmaları, genel olarak görsel kültür alanıyla ve özelde ise sinema ile bir diyaloga sokma arayışı içinde olan yazarlar, mekânsal bir yaklaşımla sinema ve uluslararası politika analizi yaparak, farklı mekânsal biçimlenmeleri dört tematik bölümde ele alıyorlar: ‘Sınırlar’, ‘İstisnai Mekânlar’, ‘Uzak Ötekiler’ ve ‘Vatan’. Her tema, detaylı bir tartışma ve ilgili birçok filmin analizi ile sorgulanıyor. Her bölümün sonuç kısmında ise konu alınan filmlerle, bu filmlerde işlevselleştirilen mekânsal ve kültürel politikaların ilişkisi daha açık bir şekilde ortaya konmaya çalışılıyor.
Sean Carter, Exeter Ünivesitesi’nde Küresel Değişim Coğrafyası, Siyasi Coğrafya, Diaspora Jeopolitiği, Eleştirel Jeopolitik dersleri veriyor ve son dönem çalışmaları film üzerinden popüler kültür ve jeopolitik üzerinde yoğunlaşıyor.
Klaus Dodds, Londra Üniversitesi’nde jeopolitik ve güvenlik, medya, popüler kültür ile Antartika ve Arktika’nın uluslararası yönetimi gibi alanlarda araştırmalar yürütüyor.
Matbuat Yayın Grubu’nun Yayın Yönetmeni Onur Yılmaz’ın, kitapla ilgili verdiği bilgiler şöyle:
“Sinema endüstrisinin uluslararası politika ile etkileşimine dair ilginç perspektifler sunan bu kitap, küçük hacmiyle ters orantılı biçimde geniş bir çağrışım dünyasına yönelik bir okuma vadediyor. İlk sinema kitabımız CIA ve Hollywood gibi bu kitabın da ilgi göreceğine inanıyoruz ve sinema – siyaset ilişkisini farklı açılardan işleyen diğer kitapları da yayın listemize dahil etmiş durumdayız.”
Kitap ve yazarla ilgili daha fazla bilginin bulunabileceği adresten, aynı zamanda online sipariş vermek de mümkün: http://www.matbuat.com.tr/ULUSLARARASI-POLITIKA-VE-FILM-ALAN-VIZYON-VE-GUC__UD26
Kitap ayrıca, idefix.com, kitapyurdu.com, dr.com.tr başta olmak üzere diğer kitap satış sitelerinden ve seçkin kitapçılardan da edinilebilir.
Orijinal Adı: International Politics and Film: Space, Vision, Power
Çeviren: Bilal Ayan
Yayınevi: İyidüşün
Yayın no: 3
Sayfa Sayısı: 136
Fiyat: 22 TL
Çeviren: Bilal Ayan
Yayınevi: İyidüşün
Yayın no: 3
Sayfa Sayısı: 136
Fiyat: 22 TL
Yorum Gönder