♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Virginia Woolf’un “Varolma Anları” İlk Kez Türkçede!

Virginia Woolf’un ailesi, arkadaşları, ünlü Bloomsbury çevresi hakkında yazdığı otobiyografik metinlerini içeren “Varolma Anları” ilk defa Türkçede… Yazarın ölümünden sonra yayımlanan en önemli kitabı nihayet 39 yıl sonra dilimize kazandırıldı ve Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda yerini alıyor.

Woolf’un ölümünden sonra 1976 yılında yayımlanan “Moments of Being” yazarı daha yakından tanımak isteyenler için önemli kaynak. İkinci edisyonu 1985 yılında yayımlanan kitap yazarın otobiyografi koleksiyonunun da en bilinen parçası. Beş bölümden oluşan 1907 ile 1936 arasındaki dönemi kapsıyor. 

Yeri gelmişken Woolf üzerine bir iki cümle kurmazsam çatlarım... Edebiyatın tanrıçası olarak kabul ettiğim Virginia Woolf’a taptığımı bilmeyen kalmamıştır sanırım. Özellikle “Dalgalar” ve “Mrs Dalloway” en sevdiğim kitaplardır ve döner döner okurum. Hal böyle olunca yeni bir Woolf kitabının yayımlanmasına coşmayayım da ne yapayım... İlknur Özdemir’e duacı olmayıp da ne yapayım... Sağolsun varolsun, çevrilmemiş neyi varsa el atsın armağan etsin bize böyle...

"Bu tür tartışmalardan Vanessa ile ben, arkadaşları olacak kişilerle ilk kez tanışan üniversite öğrencilerinin alacağı zevki alırdık. Booth’ların ve Maxse’lerin dünyasında beyinlerimizi fazla çalıştırmamız istenmezdi bizden. Buradaysa salt beynimizi kullanıyorduk. O perşembe akşamlarının cazibesinin bir kısmı, şaşırtıcı derecede soyut olmalarından geliyordu. Nedeni, sadece Moore’un kitabının hepimizi felsefe, sanat, din üzerinde konuşmaya yöneltmesi değildi; atmosferin aşırı derecede soyut olmasıydı. Adını verdiğim genç adamlar, Hyde Park Gate’in kabul ettiği anlamda “terbiyeli” değildiler. Bizim iddialarımızı da kendilerininki kadar sert eleştiriyorlardı. Nasıl giyindiğimizin de, güzel görünüp görünmediğimizin de farkına varmıyorlardı. George’un ilk yıllarda, görünüşümüz ve davranışımız konusunda sırtımıza yüklediği o muazzam yükümlülük ortadan kalkmıştı. Artık davetlerden sonraki o korkunç işkenceye ve “Çok hoş görünüyordun” sözüne katlanmak zorunda değildik. Bell, Strachey, Hawtrey ve Sydney-Turner’in dünyasında bütün bunların ne önemi ne de yeri var gibiydi. 

O dünyada, konuklar gittikten sonra yayılıp oturduğumuzda yapılan tek yorum “Görüşünü çok iyi savundun” olurdu; ya da “Bence saçma sapan konuştun.” Muazzam bir basitleştirmeydi bu."

Bu kitapta yer alan metinler, Woolf’un hayattayken yayımlatmadığı, dosyalarda kalmış, terekesinde bulunan otobiyografik yazıları. Yaşasaydı, hep yaptığı gibi mutlaka üzerlerinden tekrar geçer, bir kitap bütünlüğüne getirirdi. Yine de Varolma Anları, ölümünden sonra yayınlanmış en önemli kitabı olma özelliğini koruyor.

Dizisi: Dünya Edebiyatı / Çağdaş Klasikler
Türü: Anı
Özgün Adı: Moments of Being 
Yazan: Virginia Woolf
Çeviren: İlknur Özdemir
Sayfa: 252
Fiyatı: 19 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template