♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Mission Impossible - Rogue Nation : Uç, Dal, Sıçra!

1960’ların televizyon dünyasında kült bir fenomen olarak başlayan “Mission: Impossible” bir 21. yy kültürel fenomeni, klasik ajan ajana karşı dram planının efsanevi hale gelen yaratıcı aksiyon sahneleriyle buluştuğu sınırını sürekli zorlayan bir film serisi. 1996’da Brian De Palma yönetmenliğinde başlayan seri beyazperde de 20 yaşını da beşinci filmle kutlarken seyircisini dur durak bilmeyen bir aksiyona davet ediyor.

Bruce Geller’ın yaratıcısı olduğu dizi 17 Eylül 1966’da başladığı ekran macerasında yedi sezon boyunca izleyicileri tv başına kitlemiş ve 171 bölüm sonunda 30 Mart 1973’de finalini yapmıştı. 1988’de yeniden başlayan dizi bu kez iki sezon sürmüş ve 35 bölüm sonunda ekran macerasına nokta koyarken bir kuşağı daha kendine bağlamıştı. Kaçınılmaz olarak filme dönüştüğünde De Palma’ya rağmen pek tadı tuzu olmasa da gişe canavarı olarak yapımcıları memnun etmişti. Dört yıl sonra bir aksiyon ustası oturdu yönetmen koltuğuna... John Woo’ya rağmen kötü devam filmi olmaktan kurtulamamıştı. 2006’da “Lost”la ortalığı kasıp kavuran ekip el attı seriye ve J.J. Abrams’ın yönetmenliğinde bir nebze de olsa yeniden canlandı fenomen... Üç filmin de sorunu aynıydı... Bu bir ekip işiydi ve dizinin bu kadar sevilmesinde de bu yatıyordu ama filmler hep “Ethan Hunt ve saz arkadaşları” modunda ilerliyordu. Gariptir seriyi kurtaran da 2011’de “Ghost Protocol” ile bir animasyoncu Brad Bird oldu. Serinin en iyi filmine de böylece kavuşmuş olduk. O yüzden beşinci filme hiç itirazımız yok. Bu kez yönetmen koltuğunda  “The Usual Suspects”in senaristi Christopher McQuarrie oturuyor. İlk yönetmenlik sınavını 2000 yılında “The Way of the Gun”la veren McQuarrie, ikinci filmi “Jack Reacher”da Tom Cruise ile birlikte çalışmıştı. İkilinin yollarının kesişmesi bu filmle sınırlı değil elbette ama dönüm noktası o olmuş. “Chris’in müthiş bir zekası var. Olağanüstü bir yazar ve yapımcı. Hassasiyetinin bu türe uygulandığını görmek konusunda heyecanlıydım. Chirs’le benim ortak noktamız her anı mümkün olduğunca en iyisi yapmak.” sözleriyle de bu durumu açıklıyor. Cruise’a Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Sean Harris ve Alec Baldwin eşlik ediyor.

Ethan Hunt ve arkadaşları bu kez baskı altında... Yeni imkansız görev de sendika. Kanıtlanması imkansız Sendika, casuslar arasında efsane olarak görülüyor ve CIA de buna inanmayınca tüm IMF’in kapanması krizi baş gösteriyor. Bu arada ekip dağılıyor ve Hunt’ın kellesi de tehlikede... Yakalanması için ölü ya da diri olmasının fark etmediği bir noktada artık. Bu baskı altında en kötü düşmanın peşine düşen Hunt, bir de rakip kazanıyor. Ilsa Faust’a güvenmek ile güvenmemek arasındaki çizgide başlayan kovalamaca Viyana’dan Fas’a dur durak bilmeden sürüyor...

Dördüncü filmin bıraktığı yerden devam ediyor “Mission Impossible - Rogue Nation” ve hikayesine bir de kadın ekliyor. Önceki filmlerdeki kartondan kadın karakterler yerine kanlı canlı bir kadın karakter eklenerek zerafetle aksiyon birleşmiş. Dizi izleyicilerinin “The White Queen” ile tanıdığı Ferguson rol için de hayli ilginç bir seçim olmuş. Aksiyon geçmişi olmayan oyuncu hem rolün altından başarıyla kalkmış hem de Cruise ile uyum sağlamış. 

McQuarrie zaten dördüncü filmin sonunda pas atılan konuyu seyircinin kafasını karıştırmadan derli toplu işliyor.  Serinin “aksiyonda sınırı zorla!” kuralına uyarak akılda kalıcı sahneler yaratmış. Gereken ekip ruhunu da yansıtmış ve mizahı da ekleyerek eğlenceyi maksimuma çıkarmış. Hunt yine sınırları zorluyor ve bu kez az efektle gerçekçi aksiyon yaratılmış. A400 uçağıyla uçmak, su altı tesisine tüpsüz dalmak, Viyana Opera Evi’nin çatısından sıçramak, Fas’ta ve Londra’da motorsiklet ve araba ile uzun kovalamacalar aksiyon menüsünün ana başlıkları. 

Doğru formüllerle yola çıkan ve 131 dakikalık süresini hiç aksamadan kullanan “Mission Impossible - Rogue Nation”, casus filmlerinin gerektirdiği tüm gerilim ve şaşırtmacayı fazlasıyla veren, eğlendiren mizahı, kadın kahramanı ve heyecan yaratan aksiyonuyla dört başı mamur bir blockbuster... 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template