♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hasan Özkılıç’tan Ortak Yazgılar : Şerul’da Beklemek

Öykücülüğümüze kendine özgü üslubuyla, tanıttığı dünyalarla farklı bir soluk getiren Hasan Özkılıç’ın ikinci öykü kitabı “Şerul’da Beklemek” yeni kapağı ve baskısıyla Kırmızı Kedi’den okurla buluşuyor.

Yazarı ilk kez duyanlar için kısaca hatırlatayım. Hiç okumamış olsanız bile sinema izleyicisiyseniz öykülerine aşinasınızdır. 1974’ten itibaren çeşitli dergilerde öyküleri yayımlanan yazarın ilk kitabı “Kuş Boranı” 1998’de yayımlanmış ve dört yıl sonra “Şerul’da Beklemek” okurla buluşmuştu. Kitaptaki öykülerden “Adı Kargalarda Saklı”yı, yönetmen Özcan Alper’ “Moto Guzzi” adıyla senaryolaştırılarak, kısa filme de dönüştürmüştü. “Orada Yollarda”, “Gönlümüm Şirazesi Bozuldu” ve “Lataros Değirmeni'nde Üç Dakika” sonrasında ilk romanı “Zahit” sinemaya da Erden Kıral’ın yönetmenliğinde “Gece” adıyla uyarlanmıştı. Kıral’ın 2008 yapımı filmi “Vicdan”ı da yazarın iki öyküsünden derleyerek uyarladığını da hatırlatalım. Özkılıç son olarak geçen yıl yayımlanan “Sonunda Herkes Yalnız” ile ilk öyküsünün yayınlanmasının kırkıncı yılını taçlandırmıştı.

Aras Nehri, Türkiye-Ermenistan sınırı, sınırın iki yakasında vahşi bir doğanın ortasında kalmış, yaşam biçimleri, yazgıları ortak insanlar...

Yalın, yer yer şiirsel bir dille, duyarlı bir bakışla, sürükleyen bir tempoyla yazılmış bu öykülerde Hasan Özkılıç, Doğu’nun ıssız, karlı ovalarında, acılı insanların arasında, farklı coğrafyalarda dolaştırıyor okurunu. Trajik öğelerle yüklü, içtenlikle yazılmış öykülerindeki duyarlılığı okura da taşıyor. Hasan Özkılıç’ın şaşırtıcı üslubu ve etkileyici anlatımıyla tanıştığımız Şerul’da Beklemek, on üç öyküden oluşuyor. 

“Bir kaynağa, bir çağrışıma dayanarak yazdıklarınız çoğu zaman onun sınırları içine hapsolur, adeta bir duygu birikimini sergilemekle yetinirsiniz. Oysa, Özkılıç, bu çağrışımı, imgelerle, yaşantısından notlarla, bir ülkenin insan tarihiyle yoğurarak özgün bir metin ortaya koyuyor.” 
Doğan Hızlan – Hürriyet

“Hasan Özkılıç, insanın içini acıtan trajik yaşamları sergilerken okurunu karamsarlığa düşürmüyor. Bütün olumsuzluklara karşın yaşamdan kopmuş, dirençlerini yitirmiş insanlar değil onun öykü kişileri. Umudu içlerinde hep canlı tutuyorlar; kötülüklerden, haksızlıklardan kurtulmaya, iyiyi, güzeli bulmaya çalışıyorlar.”
Cemil Kavukçu

Dizisi : Türk Edebiyatı
Türü : Öykü
Yazan : Hasan Özkılıç
Sayfa : 124
Fiyatı : 10 TL 

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template