♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Emir Kusturica’nın Altı Öykülük Kitabı Raflarda: Sırf Bela

Günümüz sinemasının en ilginç yönetmenlerinden Emir Kusturica, dehasının sinemayla sınırlı kalmadığını altı öykülük kitabı Sırf Bela ile gözler önüne seriyor.

Karanlık fantezilerin sihirli gerçeklikle iç içe geçtiği trajikomik olaylar örgüsüyle bezenmiş öyküler, Kusturica’nın kaleminin en az gözü ve algısı kadar kuvvetli olduğunu kanıtlıyor.

Çingeneler Zamanı, Arizona Dream, Underground gibi kült filmlerin usta yönetmeni Emir Kusturica’nın Sayfa6 Yayınları’ndan çıkan kitabı Sırf Bela, beyazperdenin ötesine, yeni bir dünyaya davet ediyor okurlarını. 

Daha çok yönetmenliğiyle tanıdığımız Yugoslavya doğumlu Sırp yönetmen Emir Kusturica’nın on parmağında on marifet var dense yeridir. Senaryo yazan, yönetmen koltuğuna oturan, No Smoking Orchestra adlı müzik grubunda basgitar çalan Kusturica’nın öykülerinin de bu kadar etkileyici olması şaşırtmıyor. Filmlerinde kullandığı gerçeküstü temaları kitapta da aynı ustalıkla kullanması hayranlık yaratıyor.

Her biri roman yoğunluğunda olan altı öyküde ergenliğe yeni girmiş çocukların ebeveynlerinin sırları arasına sıkışması, savaşın bile aşka engel olamaması, suç işleme arzusunun insanlara yaptırdıkları, küvete girip sazan balığıyla dertleşen bir genç fazlasıyla gerçek, bir o kadar da gerçeküstü bir şekilde veriliyor.

Politik düşüncelerini anekdotlarla anlatan yazar, olay örgüsüyle her bir öykünün sonunda okuyucuyu derinden etkiliyor. Bir tanıdığın hikâyesini okuyormuş gibi hissettiren Emir Kusturica, olayları dramatize etmeden veriyor. Filmlerinde görmeye alışık olduğumuz büyülü hayvanlar burada da karşımıza çıkıyor.

Zamanın ötesinde yaşayan Kusturica’nın Sırf Bela kitabını okuduktan sonra hayal ve gerçeğin nasıl bu kadar birbirine karıştığına inanamayacaksınız.

Son yılların en sıra dışı yönetmenlerinden biri olan Emir Kusturica; siyasetin, devletin, mahallenin ve hatta aile yapısının gölgesinden kurtulmaya çalışan idealist gençlerin yetişkin dünyasındaki varlık mücadelesini Dragan, Aleksa ve Kosta’nın gözünden anlatıyor ve bu altı öykülük kitapla beyazperdenin de ötesine geçiyor. 

Özgüvenini kazanmaya çalışan bir ergen.
Ebeveynlerinin ufacık sırları arasına sıkışmış bir çocuk.
Savaşa rağmen aşk.
Cinayetle sonlanan bir gece.
Para, aşk, umut, aile, kurtuluş.
Fazlasıyla gerçek ve bir o kadar gerçeküstü.

Karanlık fantezilerin sihirli gerçekçilikle iç içe geçtiği trajikomik olaylar örgüsüyle bezenmiş altı öykü de, Kusturica’nın kaleminin en az gözü ve algısı kadar kuvvetli olduğunu kanıtlıyor.

Emir Kusturica, Sırf Bela, 
Sayfa6 Yayınları, İstanbul 2015
Sayfa Sayısı: 296
Fiyatı: 14 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template