♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

“P Kuşağı” ve “Bebeklerin Ahlaki Yaşamı” Verita Kitap’tan Raflarda

Ocak ayında yayımladıkları iki kitapla okurlara merhaba diyen ve bu hafta içinde Kadıköy’de kitabevini de açan Verita Kitap, yayın kataloğunda müjdesini verdiği iki kitap daha yayımladı. Viktor Pelevin’in romanı “P Kuşağı” ve Paul Bloom’un ilgi çekici akademik çalışması “Bebeklerin Ahlaki Yaşamı - İyiliğin ve Kötülüğün Kökenleri” raflarda yerini aldı.

Modern Rus edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olarak gösterilen Viktor Pelevin’in okunması gereken yazar olduğunu “Mavi Fener”i yayımladıklarında zaten belirtmiştim. “P Kuşağı”nı da ıskalamayın derim. 2015 kataloglarına baktığımda hazırlanan kitapların içinde en çok ilgimi çeken popüler bilim serisinden “Bebeklerin Ahlaki Yaşamı” olmuştu ki ona da kavuşmuş oluyor. Romana öyküye ara verip ahlakın, ahlak algısının ve ahlaki dürtülerin evrimsel kökenlerine inmek güzel olacak.

“P” Kuşağı / Viktor Pelevin
“Biliyorsunuz, içinde yaşadığımız zamanda her şey mümkün. Peki ya her şey bir anda çökerse ne olacak?” diye sorar eski şair, taze reklamcı Tatarski müşterisine. İşte, 20. yüzyıla damgasını vuran iki büyük tarihsel momente, Sovyetlerin inşasına ve çöküşüne birinci elden şahitlik etmiş Rus halkının ruh halini belirleyen şey, Pelevin’e göre bu belirsizliğin kendisidir. 

Mafyanın güç kazandığı, uyuşturucunun yaygınlaştığı, yolsuzluğun rutinleştiği yeni Rusya’da, serbest pazarın biçimlendirdiği yepyeni bir kuşak yeşermektedir. Kapitalizm yeni fethedilmiş topraklardaki yeni ilahiyatını, markalar ve vurucu reklam sloganlarıyla kurar! Babylen Tatarski de böylesi bir atmosferde adım attığı reklam sektöründe zekası ve yaratıcılığı sayesinde hızla yükselir. Fakat bu sistemin “kazananlarından” biri olma mücadelesinde kimi zaman gerçeküstü durumlarla karşı karşıya kalacağından ve nihayetinde tamamen çığırından çıkmış bir dünyanın merkezine doğru çekileceğinden bihaberdir. 

Viktor Pelevin’in acımasız ve nükteli anlatımı sayesinde Rusya’da bir kült haline gelmiş olan P Kuşağı, günümüz dünyasına da ışık tutuyor.

“Rusluk ülküsünü zalim bir zekâ ve acımasız bir ahlakçılıkla harmanlayan Pelevin, okuyucunun damağında Dostoyevski tadı bırakıyor.” —The Washington Post

“Pelevin’in müstehzi Moskova tahayyülü Murakami’nin Tokyo’suna, Cortàzar’ın Paris’ine ve Terry Gilliam’ın Brezilya’sına eşdeğer nitelikte.” —Los Angeles Times

 “... insana pek çok kez kahkahalar attıran cesur ve cüretkar bir hiciv.” —Time Out New York

Yeni Tanışanlar İçin Viktor Pelevin
1962 yılında Moskova’da dünyaya gelen Viktor Pelevin, çağdaş Rus edebiyatının en önemli isimleri arasında gösterilmektedir. Eserlerinde gerçek ve fantastik arasındaki sınırları sıradışı ve kendine has üslubuyla sarsan Pelevin, pek çok ulusal ve uluslararası ödüle de layık görülmüştür. Gerçeklik, aidiyet, dönüşüm ve ölüm gibi temaları harmanlayarak kaleme aldığı kısa hikâyeleri ve romanlarıyla, Sovyet sonrası Rusya’nın en üretken ve yaratıcı yazarlarındandır. Yazarın öykü kitabı Mavi Fener daha önce Verita Kitap etiketiyle Türkçede yayımlanmıştır.
Çeviren: Bülent O. Doğan
Baskı Tarihi: Haziran 2015
Sayfa sayısı: 290 sayfa
Etiket Fiyatı: 22,00 TL


Bebeklerin Ahlaki Yaşamı - İyiliğin ve Kötülüğün Kökenleri / Paul Bloom
Ünlü seri katil Ted Bundy de bir zamanlar bebekti, şiddet karşıtlığıyla tanınan Mahatma Gandhi de… Peki, bebeklerden sosyopatlar yaratan ‘karanlığın’ ya da empati ve merhamet duygularıyla dolu insanlar yaratan ‘aydınlığın’ kökenleri nerede aranmalı? İyiliği ve kötülüğü içimizde eşit biçimde mi barındırıyoruz? Paylaşımcılık, eşitlikçilik, fedakârlık gibi olumlu özelliklerimiz ve acımasızlık, saldırganlık, kıskançlık gibi olumsuz özelliklerimiz doğuştan mı gelir, sonradan mı edinilir? Onlara doğrudan zararı dokunmayan ‘yanlış davranışlar’, hem bebekleri hem de yetişkinleri neden bu denli öfkelendiriyor?

Yale Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olarak görev yapan Paul Bloom, Bebeklerin Ahlaki Yaşamı’nda bu sorulardan yola çıkarak ahlakın, ahlak algısının ve ahlaki dürtülerin evrimsel kökenlerine ışık tutmayı amaçlıyor.  Bloom bu kitabında, konu üzerine gerçekleştirilmiş şaşırtıcı deneylerden, araştırmalardan ve çalışmalardan yararlanıyor ve ortaya hayli ilgi çekici sonuçlar çıkıyor. Sonuçta hatırlamakta yarar var: “Bizler iki ayağı üzerine doğrulmuş maymunlarız, gökten inmiş melekler değil.” 

“Bloom’da, akademik çalışmaları anlaşılır ve çekici metinlere dönüştürebilme yeteneği var... Herhangi bir şüpheciyle tartışmaya girmekten haz duyacağını gösteren bir otorite ve açıklıkla yazıyor.” –Washington Post

“Kavrayışı güçlü ve genellikle eğlenceli… Bloom soyut ilkeleri anlaşılır kılarak okunaklı bir metne dönüştürmeyi, karmaşık verileri basite indirgemeksizin sıradan okuyucu için anlaşılır kılmayı başarmış. Dili nükteli, sempatik ve tam anlamıyla sıra dışı… Ahlakın ve insanlığın doğasına ilişkin çarpıcı gerçekleri su yüzüne çıkarıyor.” –Boston Globe

“Büyüleyici.” –The Atlantic

Paul Bloom, Yale Üniversitesi’nde psikoloji profesörüdür. Hazzın Bilimi de dâhil olmak üzere, altı farklı kitabın yazarlığını ve editörlüğünü yapmıştır. Araştırmaları ve eğitmenliği sayesinde pek çok ödüle layık görülen Bloom’un makaleleri, The New York Times Magazine, Nature, New Yorker, Atlantic, Science, The Best American Science Writing gibi dergilerde yayımlanmıştır. Eşi ve iki oğluyla birlikte New Haven’da yaşamaktadır. 
Çeviren: Ezgi Kardelen
Türü: Bilim
Baskı Tarihi: Haziran 2015
Sayfa sayısı: 286 sayfa
Etiket Fiyatı: 23,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template