♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İçimdeki Müzik : Hepimizin Engelleri Var. Sizinki Nedir?

Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir cümle vardır: “Başkalarının hayatını o kadar merak ediyorsanız, roman okuyun!” Bu cümlenin etkisini katlayan çok özel romanlar vardır. Sharon M. Draper’in romanı “İçimdeki Müzik” de onlardan biri. 11 yaşındaki engelli bir kızın hayat hikayesi ilgi çekici olduğu kadar, duygu yüklü ve çok etkileyici. Profesyonel bir eğitimci olan yazar Draper, aynı zamanda bir engelli annesi olduğu için konuya çok vakıf. Verdiği röportajda kızını anlatmadığının altını kalın çizgilerle çiziyor ve Melody’nin tamamen kurgu olduğunu vurguluyor. 

“Engelli çocuklar, akranları gibi arkadaşlarının olmasını, okula gidip sosyal olmayı ve kabul edilmeyi istiyorlar. Melody, yok sayılmanın ve görmezden geldiğinin farkındadır. Ben de onun kişiliğini göstermek için Melody’e ses verdim. O bütün engelli gençlerin sesidir ve hepsinin duyguları ve hayalleri vardır. Melody’i yazmak, görünmez sanılan bu çocukların birey olduklarını topluma duyurma fırsatıydı benim için.” diyor Draper ve ekliyor: “Bence Melody hiçbir grubu temsil etmiyor. Melody’nin tek isteği birey olarak takdir görmek ve kabul edilmek. Romanın çıkış noktası da bu. Hatırlamak gerekir; her bir insan farklı bir dünyayla baş ederken grup olarak değil bireysel olarak mücadele eder. Bunu en iyi şekilde yapmaya çalışırken yönünü bulmakta zorlanabilir.”

Draper’ın “Melody’nin hikâyesi tamamen kurgu; fakat roman, işe yaramayan bir bedenin içine hapsolmuş binlerce zeki çocuğun ve yetişkinin gerçekliğine dayanıyor.” diyerek tanımladığı romanı “Out of My Mind” 2010 Mart’ında yayımlanmış ve gördüğü ilgiyle 2 yıla yakın bir süre New York Times Best Seller listesinde kalmış. Yılın en iyi kitabı listelerinin gediklisi olmanın yanı sıra tam 48 ödülle taçlanmış. Roman altı yıllık gecikme ile de olsa “İçimdeki Müzik” adıyla dilimize çevrilerek Mart ayında Genç Timaş etiketiyle raflarda yerini almış.

İçimdeki Müzik, 11 yaşındaki Melody’nin sesini yansıtıyor. Kendini ifade etmek için büyük çaba sarfeden çok zeki bir kızın tüm engellere rağmen sesini bulmasını anlatıyor. Havalı durduğunu düşündüğü cümlesiyle “Spastik ikili kuadriplejim var, beyin felci olarak da biliniyor. Zihnimi değil, yalnızca vücudumu kısıtlayan bir şey.” diyerek tarifliyor engelini Melody Brooks. İlk ağızdan hayatını anlatıyor. Aslında onu daha iyi tanımanız için değerlendirmeden önce ben susayım romanın giriş bölümünden alıntıyla o anlatsın kendini…

“Kelimeler…
Etrafım binlerce kelimeyle çevrili. Belki de milyonlarca.
Katedral, mayonez, nar.
Mississippi, napolitan, su aygırı.
İpeksi, korkunç, yanardöner.
Gıdıklanma, hapşırık, dilek, endişe.

Kelimeler kar taneleri gibi etrafımda uçuşuyor. Her biri narin ve eşsiz, yere düşmeden avucumda eriyip gidiyor.

İçimde kocaman bir yığın halinde birikiyorlar. Birbirine geçmiş düşüncelerden, cümle ve deyimlerden dağlar, zekice ifadeler, espriler, aşk şarkıları…

Çok küçükken –belki henüz birkaç aylıkken- kelimeleri, bana ikram edilen tatlı bir içeceğe benzetir ve limonata gibi içerdim. Sanki tatlarını alırdım. Karmakarışık düşüncelerime ve duygularıma anlam kazandırırlardı. Annemle babam beni hep konuşmalarıyla sarıp sarmalardı. Sohbet ve gevezelikler. Kelimeler ve sesler. Babam bana şarkılar söyler, annem güç veren kelimeler fısıldadı kulağıma.

Bana -veya benim hakkımda- söyledikleri her kelimeyi öğrendim, sakladım ve hiç unutmadım. Hiçbirini.

Düşünce ve kelimelerin karmaşık işleyişini nasıl çözdüm bilmiyorum ama bu kendiliğinden ve hızlıca oldu. İki yaşına geldiğimde bütün anılarımda kelimeler ve bütün kelimelerin de bir anlamı vardı.

Ama sadece kafamın içinde… Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse onbir yaşındayım.”

Romanın giriş bölümünde kendini böyle anlatıyor Melody… Konuşamıyor, yürüyemiyor, kendi başına yemek yiyemiyor, tuvalete gidemiyor. Vücudu başına buyruk, kolları ve elleri güçsüz, kafası sallanıyor, salyası akıyor, yaşıtlarına göre fazla ufak tefek. Kıvırcık, kısa, kahverengi saçlarıyla pembe tekerlekli sandalyesinde oturan bir kız… Hayata başparmaklarıyla tutunuyor ve o parmaklarla kendini ifade etmeye çalışıyor. Anne babasının sevgisi, komşuları bayan V.’nin ilgisi ve yardımlarıyla hayata tutunuyor Melody. Bunca zorluğa rağmen beyni ise mükemmel işliyor. Ve elbette bu beyin kendini dış dünyaya kanıtlama peşinde…

Draper romanı Melody’nin ağzından anlatırken hızlı bir girişle çabucak tanıtıyor kahramanını ve onu sevmenizi sağlıyor. Daha romanın yarısına gelmeden her şeyin Melody için kolaylaşmasını ister hale geliyorsunuz. Onunla birlikte itiraz ediyor, onunla birlikte heyecanlanıyor, üzülüyor ve her duygusuna özdeş hale geliyorsunuz. Bu kahramanın destekçisi olma hali sayesinde içe işliyor roman. İncelikli anlatımıyla naif ve akıcı… Yer yer komik ama en önemlisi de sık sık söylendiği gibi ilham verici. Draper okuruna sarıp sarmalayacağı ve unutmayacağı bir kahraman vermiş. Bir engellinin yaşamda çektiği zorlukları da işliyor ama abartmadan, sömürmeden ve laf kalabalığına boğmadan işliyor. Öğretmenlerinin onu anlamaması, sınıf arkadaşlarının onu küçümsemeleri ve ondan utanmaları arasında umut arayışına tanık oluyoruz. Bunu sağlayacak gelişmelerle akıp gidiyor roman. Melody’nin birkaç komutla kendini ifade ederek insanlarla iletişim kurmasını sağlayan bir bilgisayar ve Akıllı Çocuklar Yarışması umudu ve macerayı katlıyor. Romanın en güzel yanı da tüm bu gelişmelerin okurun nabzına şerbet bir iyilik güzellik toz pembeliğinden uzak bir gerçekçi tonu yakalaması. Okuru üzse de gerçekler acıdır maalesef ve önyargıları kırmak halen atomu kırmaktan daha zor kuşkusuz. 

Melody’nin hikayesi, tüm bu engelli yaşamının zorluklarının yanında başka şeyleri de hatırlatıyor. Kelimelerin önemi, doğru anlaşılmak, iletişimin önemi, elalem ne der düşüncesiyle hareket etmenin yanlışları ve elbette her insanın bir değerinin olması… Okuruna bir solukta biten etkileyici bir hikaye sunan Draper, her duyguyu yaşatan bir başyapıt üretmiş. Melody’nin sesine kulak vermeyi ihmal etmeyin ve düşünün “Hepimizin engelleri var. Sizinki nedir?”…

İçimdeki Müzik / Sharon M. Draper
Özgün Adı: Out of My Mind
Çeviren: Zeynep Kürük
Genç Timaş, Mart 2016
Dizi: Gümüş Romanlar
Sayfa Sayısı: 264
Fiyatı: 14 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template