♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İsmail Kadare’den Trajikomik Bir Spekülasyon : Taş Kentin Düşüşü

“Ölü Ordunun Generali” ile dünya çapında ün kazanan ödüllü yazar İsmail Kadare’nin 2008’de “Darka e Gabuar” adıyla yayımlanan romanı nihayet Türkçe’de… Arnavutluk’un dünyaca ünlü yazarının “The Fall of the Stone City” adıyla tanınan romanı “Taş Kentin Düşüşü” Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda…

Çağımızın en önemli yazarlarından biri olarak gösterilen, romanları kırk ülkede yayımlanan ve otuz dile çevrilen Kadare bizde pek raflarda görünmeyen isimlerden. Son olarak “İbret Taşı”nın da iki yıl kadar önce Kırmızı Kedi’den çıktığını hatırlatayım. Osmanlı İmparatorluğu'nun modernleşme sürecinde gerçekten yaşanan olaylardan beslenen roman, Kafka'yı aratmayan fantastik bir kâbus bürokrasisi ile ilgi görmüştü…

İkinci Dünya Savaşı’nın kasıp kavurduğu Avrupa’nın güneydoğusu, Arnavutluk’taki ‘taş kent’ olarak bilinen Gjirokaster’deyiz. Kenti işgale gelen bir Alman birliği kent girişinde saldırıya uğrar ve misillemeye yönelerek kent halkını rehin alır. Teslim bayrağını çeken kentteki hastanede görev yapan ve tıp eğitimini Almanya’da almış olan Doktor Gurameto’nun evinde Alman subaylarına bir ziyafet sofrası kurulur. Gece boyunca bu evden kente yayılan müziği dinleyen halk ölümü bekler ancak bütün kent ertesi sabah büyük bir sürprizle karşılaşacaktır. 

Savaşın en gergin anlarında kurulan acı bir sofranın anlamının, tarihi kendi anlayışına uydurmak isteyen bir güç tarafından nasıl değiştirilebileceğini, 2005 Uluslararası Man Booker Ödülü sahibi usta yazar İsmail Kadare, Arnavutluk’un tarihi zenginliğini ve büyülü söylencelerini kullanarak anlatıyor. 

“Tarihle kurgunun buluştuğu bir hayal ülkesi... İsmail Kadare’nin seçtiği konu, her zaman olduğu gibi, geçmişin mevcudiyeti... Belgesel ve kronolojik bir tarih dökümünden çok daha şaşırtıcı ve gerçekçi.” 
The Guardian

Arnavutluk’un en büyük yazarı İsmail Kadare’den, Balkan efsaneleriyle kara mizahı harmanlayarak otoriter yönetimlerin saçmalıklarını açık ettiği bir yapıt. Savaşın ortasında ölüm makinesi bir ordu kentin sınırına dayandığında olanlara dair traji-komik bir spekülasyon.

Dizisi : Dünya Edebiyatı
Türü : Roman
Özgün Adı : Darka e gabuar
Yazan : İsmail Kadare
Çeviren : Yaşar Avunç
Sayfa : 104
Fiyatı : 14 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template