♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Foucault’a Tarafsız Bakış : Foucault Hakkında Her Şey

Çevirmenlik ve Fransız solu üzerine çalışmalar yapan David Macey’nin kaleme aldığı Foucault Hakkında Her Şey, Dedalus Kitap etiketiyle okurlarıyla buluşuyor. 

Foucault’nun hayatını tarafsız bir açıdan ele alarak değerlendiren David Macey, bu ünlü düşünürü daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olacak bir eser sağlıyor, biz Foucault severlere. Fatih Demirci’nin çevirisiyle Türkçeye kazandırılan Foucault Hakkında Her Şey’in kapak illüstrasyonu ise Kaan Bağcı’ya ait. 

Okuyup değerlendirmesini yazana kadar pası arka kapakta yazanlara atayım...

Tamam, geçtiğimiz yüzyılın düşünce ve yaşam seyrini değiştiren birkaç önemli aktör var, Foucault da bu isimler arasında öne çıkanlardan biri. Anlıyoruz, tabii ki birkaç isim daha sayılabilir hemen, ama düşünce matrisimizi, bilgimizin arkeolojisini sanki ona borçluyuz. Ya da onu anlamaya, anlama çabamıza. Hayat tarzı ve hatta ölümüyle de çeşitli spekülasyonlara karışmış bu Fransız düşünürün biyografisini David Macey kaleme alıyor, onu anlama çalışmalarımıza katkıda bulunuyor. “Cinselliğin Tarihi, Hapishanenin Doğuşu, Kelimeler ve Şeyler, Deliliğin Tarihi gibi eserleriyle yakın okuma tarihimize damgasını vuran düşünce tarihçisi, teorisyen Michel Foucault’nun böylesi başyapıtları kaleme alabilmesinin ardında yatanları onun yaşamından başka nereden öğrenilebilir ki?” der gibi Macey. 

“Kim olduğumu tam olarak bilmenin gerekli olmadığını düşünüyorum. Yaşamanın ve çalışmanın temel önemini oluşturan şey, başlangıçtakinden farklı biri hâline gelmektir,” demiş Foucault, R. Martin ile yaptığı bir röportajda, vaktinde. Haklıdır da, doğrudan “şudur” diyebileceğimiz bir düşünür değildir Foucault. Zaten David Macey’nin de amacı bundan ziyade, Foucault’nun başlangıçtan sona kadar olan entelektüel gelişimini izlemek olmuş. Bu Macey başımıza iş çıkarıyor gibi görünüyorsa da, “What the Foucault u talkin’ about?” deyip bir bakalım, bir okuyalım, değil mi? 

Foucault Hakkında Her Şey / David Macey
Çeviri : Fatih Demirci
Dedalus / Edebiyat Dizisi
Nisan 2015
184 Sayfa
17 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template