♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Tekin Yayınevi’nden Mart Kitapları

60'lı yıllardan günümüze; 55 yıldır kültürel yayıncılığın önde gelen adresi olan Tekin Yayınevi, Mart ayını beş yeni kitap ve iki de yeniden basımla karşılıyor... Bölgenin yakın tanıklığı “Bir Başka Kandil”, İsrail’in destansı öyküsü “Vaat Edilmiş Topraklarım”, yitiklerimizin anısına şiirler “Çanakkale İçinde”, “Ölü Bir Adam Resmetmek” ile tanıdığımız Sarah Hall’dan “Suda Kalan” ve “H. L. A Hart ve Hukuk - Ahlak Ayrımı” ayın yeni kitapları olurken, “Ceza Hukuku Felsefesine Katkı : Radbruch Formülü” ve Yalçın Küçük’ün “Fitne”si ikinci baskılarıyla 16 Mart itibariyle raflarda...


Bir Başka Kandil / Kırk Yıl Önce… Kırk Yıl Sonra / ATİLLA KESKİN
Kandil’e gidiyorum… “Ova bitti, karşımızdaki sarp dağlara tırmanmaya başladık. Güneş dağların arkasında kaybolurken, tepelerdeki tek tük bulutlar bir renk cümbüşü içinde adeta dans ediyordu... Önce kıpkızıl oldu tüm bulutlar, sonra pembeleştiler, en sonunda da eflatun oldular. Biraz sonra dağların zirvesinden koskoca bir dolunay yavaş, yavaş yükselmeye başladı. Bronz renkli bir dolunaydı bu. Ayın üstündeki kahverengi dağlar bile seçilebiliyordu. Ve Dolunay dağların tepelerine asılmış devasa bir projektör olarak yeryüzünü aydınlatıyordu.”

Atilla Keskin, kırk yıl önce on arkadaşıyla birlikte gittiği El Fetih dönüşünde, tutuklanıp konulduğu Diyarbakır Cezaevi’ni ve “bölge”yi kırk yıl sonra doğasıyla, insanıyla, bilinmeyen yönleri ve olaylarıyla, tanıklıklara dayanarak anlatıyor. 

Kırk yıl önce elleri kelepçeli zindanına tıkıldığı Diyarbakır, bu kez onu bağrına basıyor…
Editör: Ayşegül Çakan
Kapak Tasarım: Ömer Ülkenciler
Kitabın Türü: Gezi-Röportaj
Mart 2015, 1.Basım
Sayfa Sayısı: 208
Etiket Fiyatı: 20 TL


Vaat Edilmiş Topraklarım / ARİ ŞAVİT
Bu kitap, vatanını saran tarihi dramla şaşkına dönmüş bir İsraillinin destansı kişisel hikâyesidir. Ulusunun öyküsünü inceleyen İsrail doğumlu bir bireyin zaman ve mekânda yolculuğudur.

Hepimizin yüzleştiği üç İsrail sorusu şunlardır: Neden İsrail? İsrail nedir? İsrail olacak mı?

Haaretz gazetesinde yazan ve dünyaca tanınan saygın bir gazeteci olan Ari Şavit, yıllar süren arşiv çalışmalarını pek çok ayrı kesimden yaptığı mülakatlarla birleştirerek, İsrail’i, işgal edilmiş toprakları, Filistin’i ve aynı zamanda da Siyonizm’in tarihini hem içeriden hem de dışarıdan bakan bir gözle aktarıyor. 

Kitabında anlattığı bir hapishanenin gözetleme kulesindeki İsrailli bir askerin hissettikleri ya da ülkedeki gay hareketinin siyasi tarihle bağlantılandırılması, belki de şimdiye dek en az sesi dillendirilen anlatılar olmaları bakımından önemli. 

Benim içine doğduğum bu ulus, Filistinlileri dünyadan silmiştir. Buldozerler Filistin köylerini yıkmış, yetkililer Filistin topraklarına el koymuş, kanunlar Filistin vatandaşlığını feshetmiş ve vatanlarını ortadan kaldırmıştır.

Kişinev pogromu dolayısıyla Lut Vadisi’ne geldikten kırk beş yıl sonra, Siyonizm Lut Vadisi’nde bir insan felaketine yol açtı. Siyonizm, evsizler için vadiye gelişinden kırk beş yıl sonra, evsiz bırakılan bir halkı Lut Vadisi’nden gönderdi. Ağır sıcağın altında, sisin ve kurumuş kahverengi tarlaların içinden, doğuya yürüyen kalabalığı görüyorum…

Altı nolu gözetleme kulesinden denizi, kampı ve Gazze şehrini görebiliyorum. Gazze umutsuz ve çaresiz bir şehir. Burası, evlerini ve köylerini 1948 yılında ele geçirdiğimiz insanların şehri… Burası on yıllardır süren işgal altında sömürdüğümüz, insan haklarını, yurttaşlık haklarını ve ulusal haklarını inkâr ettiğimiz insanların şehri.

Natan Kitap Ödülü de dahil aldığı çok sayıdaki kitap ödülünün yanı sıra, 2013 yılında Economist dergisinin seçtiği yılın en iyi kitapları ve New York Times’ın en iyi on kitap ve Bestseller listesinde üst sıralarda yer almayı başaran bu eser çok kısa sürede yüz binlerce baskısıyla dokuz dile çevrildi.
Editör: Ayşegül Çakan
Çeviri: Serpil Açıkalın Erkorkmaz
Kapak Tasarım: Gülizar Ç. Çetinkaya
Kitabın Türü: İnceleme - Araştırma
Mart 2015, 1.Basım 
Sayfa Sayısı: 480
Etiket Fiyatı: 30 TL


H.L.A HART VE HUKUK-AKLÂK AYRIMI
Bir hukuk kuralının geçerliliği, ahlâki bir takım ölçütlere uygunluğuna mı bağlıdır? Ahlâki açıdan kötü denilebilecek hukuk kuralları yine de hukuki kabul edilebilir mi? Bütün hukuk kuralları nihai anlamda ahlâki bir takım idealleri gerçekleştirmeyi mi amaçlar yoksa...

H. L. A. Hart’a Göre Hukuk-Ahlâk İlişkisi / Şule Şahin Ceylan
Ahlâksızlığın Cezalandırılması: Devlin-Hart Tartışması / Ertuğrul Uzun
Pozitivizm ve Hukuk ile Ahlâkın Ayrılması / H. L. A. Hart
Pozitivizm ve Hukuka Bağlılık-Profesör Hart’a Bir Cevap / Lon L. Fuller 
Doğal Haklar Var mı? / H. L. A. Hart
Editör: Sercan Gürler
Kitabın Türü: Akademik Yayınlar
Dizi/Seri Alanı No: Hukuk Poetikası 4
Kapak: Gülizar Ç. Çetinkaya
Mart 2015, 1.Basım 
Sayfa Sayısı: 240
Etiket Fiyatı: 18.00 TL


Çanakkale İçinde / HÜSEYİN YURTTAŞ
Çanakkale, emperyalizmin, “hasta adam” dediği Osmanlı İmparatorluğu’nu bütünüyle parçalayıp yutmak ve yok etmek amacıyla kurduğu cehennem için seçilen mekândır.

Çanakkale’de çok üstün saldırgan güçlere karşı verilen savaşta kazanılan büyük zafer, büyük şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın dediği gibi “Yeni Türkiye’nin önsözüdür.”

Mondros Mütarekesiyle gelen işgal yılları boyunca verilen Kurtuluş Savaşı ise, tam bağımsız ve özgür bir devletin, Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdecisi, zorlu bir mücadeleler bütünüdür.

Hüseyin Yurttaş’ın Çanakkale İçinde adlı şiirler toplamını, yüz binleri bulan şehitlerimiz, gazilerimiz ve Çanakkale yitikleri anısına, bu büyük tarihi olayın 100. Yılında yayımlamaktan onur duyuyoruz.
O acıların bir daha yaşanmaması, yaşatılmaması ve sonsuz barış özlemiyle…  
Editör: Ayşegül Çakan
Kapak Tasarım: Gülizar Ç. Çetinkaya
Kitabın Türü: Şiir
Mart 2015, 1.Basım 
Sayfa Sayısı: 128
Etiket Fiyatı: 15,00 TL


Suda Kalan / SARAH HALL
İngiltere’nin kuzeyindeki ırak ve yabani topraklarda yaşayan Mardale köylüleri gibi Lightburn ailesi de geleneklerine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu sakin ve rutin köy yaşamı, baraj projesi için görevlendirilen Jack Liggett’ın aniden bölgeye gelmesiyle altüst olur. Yapılacak olan baraj Mardale’i sular altında bırakacaktır. Mardale boşaltılacak ve bölge insanının yaşamı onarılmaz yaralar alarak bambaşka bir kimliğe bürünecektir. Baraj projesiyle yolları kesişen Jack Liggett’la Janet Lightburnise kendilerini imkânsız ve tutkulu bir aşkın içinde bulacaklardır.

Sarah Hall, Commonwealth Writers, En İyi İlk Roman Ödülü’nü aldığı “Suda Kalan”da, birçok ödül almış diğer romanlarında olduğu gibi ekolojik sorunları, kaderlerine baştan razı olmuş kırsal bölge insanlarının yaşamak zorunda bırakıldıkları acımasız değişimleri, tutuculuğu, kadınların gücünü ve gösterdikleri iradeyi yaratıcı kurgusuyla aktarıyor. Suda Kalan, İngiltere’de unutulmuş olan köy hayatını yetenekli bir yazarın kalemiyle hatırlatıyor.
Editör: Ayşegül Çakan
Çeviri: Şefika Kamcez
Kapak Tasarım: Gülizar Ç. Çetinkaya
Kitabın Türü: Roman
Mart 2015, 1.Basım 
Sayfa Sayısı: 280
Etiket Fiyatı: 22 TL


Ceza Hukuku Felsefesine Katkı : Radbruch Formülü / SEVTAP METİN – ALTAN HEPER
Bu kitabın, klasik hukuk felsefesine giriş kitaplarından farklı olarak doğrudan akademik bir nitelik taşıma amacı gütmediği, hukuk uygulayıcılarına ve hukukçu olmayanlara hukuk felsefesini tanıtmayı amaçladığı söylenebilir. Biraz da bu akademik yükten uzak durmanın getirdiği rahatlıkla kitabın serbest bir yöntemle yazıldığı görülmektedir. Wacks; hem doğal hukuk okulu, hukuki pozitivizm, hukuki realizm gibi belli başlı hukuk felsefesi okullarını ele almakta hem de hak ve adalet gibi temel hukuki kavramlar hakkındaki felsefi tartışmalardan bahsetmektedir. Bu noktada ne söz konusu hukuk felsefesi okullarının temel görüşlerini tüketmeyi, ne de hukuk felsefesinin bütün sorunlarını incelemeyi hedeflemektedir. Buna rağmen konusunu, gereksiz ayrıntılara girmeden, fakat hiçbir temel noktayı da es geçmeyecek şekilde, gayet kolay anlaşılır yalın bir dille aktarabilen, bu arada basite de kaçmamaya özen gösteren, yani kısaca amacını gerçekleştiren bir giriş çalışmasıdır.

Bu durumda Türkçe hukuk felsefesi ders kitapları ile Wacks’in her kesimden okuyucu için yazdığı bu kitabı karşılaştırmanın, hayli ilginç sonuçlar vereceği söylenebilir. Nitekim bırakın hukuk felsefesini, genel bir felsefe bilgisi ve kültürünün bile çok düşük düzeyde seyrettiği ülkemizde, Wacks’in bu kısa ama yoğun çalışması, hukuk fakültesi öğrencilerinin, hukuka, pratik kaygılar dışında da yaklaşılabileceğini, daha da önemlisi bir hukukçunun bu tür kaygılardan uzak şekilde hukuka yaklaşması gerektiğini görmesi açısından çok daha faydalı olacaktır.
Editör: Osman Vahdet İşsevenler
OSMAN VAHDET İŞSEVENLER
Kitabın Türü: Akademik Yayınlar
Dizi/Seri Alanı No: Hukuk Poetikası 2
Kapak Tasarım: Burak Tığlı
MART 2015, 2.Basım 
Sayfa Sayısı:  112
Etiket Fiyatı: 12 TL


Fitne / Gizli Tarih / YALÇIN KÜÇÜK
Fitne'yi kim telif etmiş, ne önemi var, ancak son zamanlarda benim en çok okuduğum kitaptır. Fitne, düşünmeye başlarken elimde, yazmaya oturduğumda masamdadır. Hep bakarım, hep şaşarım. Yaratmanın ve olmanın eşiğinde, yalnızca şaşma var.
***
Sanki gizlidir. Ama zindana girişi serbesttir. Ranzamda hep Fitne buluyorum. Aslında ranzanın soğuk duvarından, sanki korkunun ikizleri, ya Kadın ya da Allah görünürler, bir tür ihtiyaçtırlar ve bende sadece Fitne olarak çıkıyorlar. Dokunmadan, okuyarak kurtuluyorum.
***
Peki küremizde üniversite kaldı mı, tarihçi var mı, var, var olanları, siyaset teorisyenlerini, dış politika uzmanlarını, yanlışlarımı bulmaya, eksiklerimi göstermeye çağırıyorum. Çünkü, Fitne kalıcıdır, yanlışları ve eksiklikleri yazmayanlarındır. Uyarıyorum ve Silivri tonunda bağırıyorum.
Editör: Ayşegül Çakan
Kapak Tasarım: Ömer Ülkenciler
Kitabın Türü: Politika-Siyaset
Mart 2015, 2.Basım 
Sayfa Sayısı:  504
Etiket Fiyatı: 35 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template