♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kırmızı Kedi’den Yeniler: Erbaş, Kırca, Bursalı ve Saramago

Fuar maratonuna hazırlanan yayınevlerinin bolca yeni kitabı arasında muhtemelen kaçırdığımız, haberimiz olmayan çok kitap var... Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkan dört kitap da bunlardan... 

Her geçen gün yeni kitaplarla yelpazesini genişleten ve her okur tipine hitap eden Kırmızı Kedi’nin son kitapları; Şükrü Erbaş’ın “Bütün Yazıları” serisinin ikinci cildi “Çekilme Suları”, Levent Kırca’nın 50 yıla yaklaşan sanat hayatından deneyimlerini aktardığı “Habudiyar”, Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı’nın AKP ile Cemaat arasındaki çekişmenin analizini yaptığı “Çatışmanın Anatomisi” ve Jose Saramago’nun “Defterler”i...


Çekilme Suları / Şükrü Erbaş
“Taş bile yalnız kendisi değil. Git. Kapan. Gör, yalnızlığın yatışmaz kalabalığını...”

“Git. Kapan. Yeterince yol biriktirdin. Küçük kasabalardan akşamların var. Sabah indiğin şehirlerin buğulu kalbi senin. Her çaresizlikten binlerce dalgınlık edindin. Bir gölge bilgisi olduysan, ışıkları unutma. Hayal için, acı verdiğin kadınların kirpikleri yeter. Güzel pişmanlıkların var. Sevinçlerini azımsama. Kaç çocuk, hayatına boşluk olarak ekledi seni. Kaç hayattan yalnızlığın var, ömrünü büyütecek. Ne kadar acı verirse versin, seni doğuran bir kalabalığın oldu. Dersini tenha çalıştın. İncinmek için kimse gerekmiyor sana. Zehir yüzüğün göğüs kafesinde. Yılan ıslıkları kılavuzun olsun. Git. Yanlışı olmayandan koru kendini. Dağ kovuklarının rüyasını uyu. Gecenin sahibi korku değil her zaman. Üstünü örtecek bir yurtsuz bulunur elbet. Mahşerini sev. Onu sen kurdun.’’
Dizisi : Türk Edebiyatı
Türü : Şiir
Yazan : Şükrü Erbaş
Sayfa  : 252
ISBN : 978-605-9908-09-2
Fiyatı : 22 TL


Habudiyar / Levent Kırca
“Mizah bir silahtır. Dikkatlice kullanmak gerekir. “Gezi Parkı Haziran Olayları”nda, gençlerin elindeki tek silah mizahtı. Ve bunu çok iyi kullandılar.’’

Mizahı, hiç küçümsememek gerekir. İnanılmaz bir şekilde görevini yapar, taşı gediğine atar. Mizahla atılan taş, aslında yaralamaz, öldürür. Mizahı izah etmek zordur. Çeşitli türleri vardır. En geçerlisi, en doğrusu “Kara Mizah” dediğimiz, yani durum komedisi, bir başka deyişle “Görevci Gülmece”dir. Mizah Haziran olaylarında görevini yapmıştır. Baş yarmıştır ama kansız ve diktatörleri komik duruma düşürmüştür. Mizahın yasaklanmasının sebebi de görevini yapıyor olmasıdır. Zaten mizahın tarifi; “Zayıfın, güçlüye karşı silahıdır.”

Levent Kırca 50 yıla yaklaşan sanat hayatında mizahı kullanarak yapılması gereken eleştirileri ustalıkla işledi, uyardı, ama hep halkın içinden çıkan, halka dönük bir sanatçı oldu. Güldürdü ve düşündürdü. Kâh oyunlarıyla kâh söylemleriyle doğru bildiğini iletmeye çalıştı. Bu kitapta yine değerli sanatçının deneyimlerinden bir seçki bulacaksınız.
Dizisi : Deneme
Yazan : Levent Kırca
Sayfa  : 94
ISBN : 978-605-4927-98-2
Fiyatı : 8 TL


Çatışmanın Anatomisi / Orhan Bursalı
“Gülen Hareketi, son altı yedi yıllık ‘iktidar pratikleri’nin kurbanı olmuştur. Toplumda ve devlet içinde düzeni, varlığı, siyaseti ağır darbeler almıştır ve almaktadır. Cemaat’in iktidara gelme stratejisi ve iktidar oyunu, görünür gelecekte çökmüştür.”

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, AKP iktidarı ile Gülen Cemaati arasındaki büyük kopuşu ilk dile getiren gazeteci. Yaşananlar, kısa sürede Bursalı’nın analizlerini doğruladı ve sonrası biliniyor… 

Türkiye, “Allah onların evlerine ateşler salsın, yuvalarını yıksın…” bedduaları ile “İnlerine gireceğiz inlerine…” tehditleri arasına sıkıştı.

Çatışmanın Anatomisi, Mavi Marmara baskınından Şike Yasası’na, Oslo’daki MİT-PKK görüşmelerinden 17-25 Aralık operasyonlarına dek uzanan gelişmelerin arka planını yorumluyor. 
Orhan Bursalı, Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ne istediler de vermedik?” itirafının ardındaki gerçekleri ve Cemaat’in iktidar hamlelerini gözler önüne seriyor.
Dizisi : Araştırma / İnceleme
Yazan : Orhan Bursalı
Sayfa  : 340
ISBN : 978-605-9908-08-5
Fiyatı : 23 TL


Defterler / Jose Saramago
“22 Kasım 2007 gecesi, sabahın dördünde ‘öldüm’ ve yalnızca dokuz saat sonra ‘yeniden dirildim.’ Tam bir organik çöküş, beden fonksiyonlarında beni hayatın son eşiğine, o vedalar için çok geç olan yere götüren bir duruş. 

Hiçbir şey hatırlamıyorum. Pilar oradaydı, yengem María da oradaydı, ikisi de, devinimsiz, tüm güçlerin terk ettiği ve ruhu çekilip gitmiş gibi görünen, yaşıyor olmaktan çok çare bulunamaz bir kadavraya dönmüş bir bedenin önünde. O saatlerin nasıl olduğunu bugün bana anlatanlar onlar. 

Ana, torunum, sonraki günün akşamı geldi. Baba ve büyükbaba, hâlâ kendi solumasının rüzgârıyla tükenmekle tehdit eden bir mumun alevi gibi solgundu. Sonra bedenimin kitaplarla, şöyle söyleyelim, başka çiçeklerle çevrili halde kütüphaneye konulacağını anladım. Kaçtım. 

Yavaş, çok yavaş bir kendine geliş yılı, doktorların söyledikleri gibi, bana sağlığımı, enerjimi, düşünce çevikliğini geri verdi, bana aynı zamanda evrensel bir çare olan işi de geri verdi. Ölüme değil, yaşama doğru kendi ‘Fil Yolculuğumu’ yaptım, ve buradayım.
Emrinize amade.”

“Saramago’nun Defterler’i hüzünlü bir kitap değil [...] öfkeli bir kitap değil, sadece, bir veda.”
Pilar del Río (eşi)

Dizisi : Dünya Edebiyatı
Türü : Roman
Özgün Adı : O caderno. Textos escritos para o Blog; O último caderno 
Yazan : Jose Saramago
Çeviren : Nesrin Akyüz
Editör : Mert Tanaydın
Sayfa  : 340 
ISBN : 978-605-9908-05-4
Fiyatı : 26 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template