♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Arap Baharı Yorgunluğu ve Bir Garip Homo Sapiens

Ortadoğu’da yaşamış, o coğrafyanın insanını ve kültürünü yakından tanıyan, Arapça ve Farsça bilen dünya vatandaşı Mathias Énard’ın son romanı Hırsızlar Sokağı, can yayınlarından çıktı...

“Tüm bunlar, bana, özgürlük ve daha onurlu bir yaşam hakkı için Tunus’ta, Mısır’da, İspanya’da ve Fransa’da sürmekte olan aynı mücadelenin farklı yüzleri gibi göründü. Dünyada, üzerinde yaşadığımız bu savaş tarlasındaki bir yolculuk aracılığıyla bu mücadeleleri anlatmaya çalıştım, yolculuğun başlıca uğrak yerleri de Tanca, Tunus, Algeciras ve Barselona oldu. Bir macera romanı bu, günümüz dünyasının trajik macerasının romanı. Daha iyi  bir gelecek hayali kuran gençlerle, artık hayal bile kurmayanlarla, İslamcılarla, Müslümanlarla, dilencilerle, fahişelerle, hırsızlarla ve çokça kitapla, son tahlilde, ateşle birlikte, karanlıklarla savaşmanın tek yolu olmayı sürdüren kitaplarla yolunuzun kesişeceği bir roman bu.”            

Ortadoğu’da Arap Baharı yaşandığı sırada 18 yaşında genç bir delikanlı olan Lakhdar Tanca’da, İslam dininin kurallarına sıkı sıkıya bağlı sofu babası, annesi ve kardeşiyle birlikte yaşamaktadır. En büyük tutkusu, mahalle sahafından aldığı Fransızca polisiyeleri ve Arap klasiklerini okumaktır, hayatı romanlardan öğrenir. Polisiye romanlardaki zengin, lüks ve özgür yaşam tarzı; sıradan, sıkıcı, kurallarla kısıtlanmış yaşamını renklendiren tek unsurdur, Fransızcasını da bu sayede geliştirmiştir. En yakın arkadaşıysa çoğu zaman Tanca’nın turistik bölgelerinde birlikte gezindikleri, aylaklık ettikleri, hayatı sorgulamadan, önüne sunulduğu gibi yaşayan ve günün birinde İspanya’ya kaçmayı planlayan Besim’dir. Günün birinde, Lakhdar uzun zamandır âşık olduğu kuzeni Meryem’le yakınlaşır ve bunun üzerine babası tarafından evden kovulur, Meryem’se Fas’ın ücra bir köşesine gönderilir. Beş parasız ortada kalan Lakhdar, arkadaşları ve ailesiyle karşılaşmamak için başka bir şehre gider, bir süre sokaklarda yaşar ve hatta dilencilik yapar. İşte tam bu noktada Doğu ve Batı’nın “gerçek yüzü” Lakhdar’a kendini gösterecektir…

Hırsızlar Sokağı, yıllarca Ortadoğu’da yaşamış, o coğrafyanın insanını ve kültürünü yakından tanıyan, Arapça ve Farsça bilen dünya vatandaşı Mathias Énard’ın, büyük övgüler alan son romanı. Kaderleri birbirine sıkı sıkıya bağlı iki medeniyete de, Ortadoğu’ya da Avrupa’ya da aynı hoşgörü ve aynı sertlikle yaklaşan ve ortak insanî gerçeği arayan bir aydının elinden çıkan bu roman, coğrafyaya ve zamana dair hiçbir sınır tanımayan açık bir zihnin ve adil bir vicdanın ürünü. 

MATHIAS ENARD, 1972’de Fransa’da doğdu. Doğu Dilleri Enstitüsü’nde Arapça ve Farsça eğitimi gören yazar, Ortadoğu’ya uzun süren yolculuklar yaptı. Yazarlığın yanı sıra çevirmenlik de yapan Enard,2000 yılından beri Barcelona’da yaşıyor ve Barcelona Üniversitesi’nde Arapça dersleri veriyor. Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara, yazarın Türkçe yayımlanan ilk eseri. Yazarın diğer eserleri arasında 2003’te La Perfection du tir (Atışın Mükemmelliği), 2005’te Remonter I’Orénoque(Orinoco Nehri’nin Akıntısına Karşı Kürek Çekmek), 2008’de Zone(Bölge) ve 2011’de yayımladığı L’acool et la nostalgie (Alkol ve Nostalji) yer alıyor.  

HIRSIZLAR SOKAĞI
Yazar: Mathias Enard
Çeviren: Aysel Bora
Tür: Roman 
Sayfa sayısı: 300 Sayfa
Fiyatı: 20 TL
Yayın tarihi: 16 Nisan 2013


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template