♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

The Sessions : Aşk ‘Engel’ Tanımaz

Aşk Seansları (The Sessions), altı yaşındayken geçirdiği çocuk felci sonucunda boyundan aşağısı felç kalan gazeteci/şair Mark O’Brien’in kendinden yola çıkarak yazdığı “On Seeing A Sex Surrogate” adlı makaleden yola çıkılarak beyazperdeye aktarılmış. Filmin yönetmenliğini üstlenmesinin yanı sıra senaryosunu da kaleme alan Ben Lewin, daha çok televizyona yaptığı işlerle ve belgeselleriyle tanınıyor. Aşk Seansları, Lewin’in üçüncü uzun metraj denemesi.

Aşk Seansları (The Sessions), Can Dostum (Intouchables) ve Kelebek ve Dalgıç (Le scaphandre et le papillon) gibi ‘engeliyle barışarak’ hayata tutunmaya çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor esasen. Fakat Aşk Seansları’nı diğerlerinden ayıran fark şu; aynı zamanda bir ‘ilk cinsel tecrübe’ filmi karşımızdaki. Bu açıdan bakıldığında 40 Yıllık Bekar (The 40 Year Old Virgin) vb. filmlerle de akrabalık bağı kurduğu söylenebilir sanıyorum filmin.

Söz konusu olan boyundan aşağısı felç olan birinin ilk cinsel girişimi olunca işler biraz karmaşıklaşıyor tabii. Bu noktada devreye Mark’a (John Hawkes) bu deneyimi yaşatmak üzere bir seks terapisti olan Cheryl (Helen Hunt) giriyor. Evli ve bir çocuk annesi olan Cheryl, Mark’a duygusal olarak bağlanınca işler biraz çığırından çıkıyor haliyle. Gelgelelim; Mark ile Cheryl arasındaki olası bu bağıntı/ilişki pek ikna edici olamamış. Bunu da ufak bir not olarak iliştirelim unutmadan...

Helen Hunt'ın yer yer 'anadan doğma' olarak kompoze ettiği Cheryl ile Sundance ve Sebastian film festivallerinde izleyici ödülü aldığını ve 24 Şubat gecesi düzenlenecek olan 85. Akademi Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu dalında da Oscar’a aday olduğunu belirtelim. Kamera karşısında olabildiğince cesur ve doğal oyunculuğuyla dikkat çeken Hunt, filmografisine altın bir halka daha eklemiş gerçekten de. Karakter oyunculuğunun önde gelen ismi William H. Macy'se rolü itibariyle biraz geride kalsa da, Peder Brendan’da kendinden beklenileni yerine getirmiş.

Aşk Seansları; inanç, seks ve şiir hakkında beylik argümanlara girişmeden usulca dokunuveriyor ruhunuza. Ben Lewin, bir buçuk saat boyunca ilgiyi canlı tutan, oldukça dokunaklı; fakat bununla birlikte ağlak olmamayı başaran, orta halli bir 'Amerikan bağımsızı'na imza atmış. Bakalım; son dönemde bağımsız sinemaya iyiden iyiye göz kırpmaya başlayan Akademi, 24 Şubat gecesi Oscar'larda Aşk Seansları'nı -Helen Hunt'ın üstün performansını- görecek mi?..


22 Şubat 2013 tarihli Aydınlık Gazetesi nüshasında yayımlanmıştır.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template