♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sevgililer Günü İçin ‘aşk olsun’ Dedirtecek Bir Defterkitap!

Bu defterkitap size, sevgilinizin öz dilince, mahallesinde, evinde konuşulan; kalbinin ısındığı o ilk dilince “Seni Seviyorum” demeyi öğretiyor. Anadolu’nun tüm dillerinde “Seni Seviyorum”u ve sevgi sözlerini ilk kez bir arada söylüyor.

Kalbin ve barışın yolları bir, dilleri farklı. Dünyada tüm kilitli kapılara koşulsuz uyan tek bir anahtar var, o da aşk. Savaşla yönetilen dünyada birbirimizin üzerine kilit vurarak örttüğümüz bütün kapıları ancak aşkın kuralsızlığıyla açmak mümkün. Fakat kalplerimiz soğuk, kalplerimiz onca acıyla katılaşmış, dikenli tellerle örtülü… Öyleyse kalplerimiz nasıl yakınlaşacak birbirlerine, nasıl ısınacak? Bir kılavuz gerek ama nasıl? 

Edebiyatımıza “hayat” taşımaya inat eden tarihçi yazar İsmail Keskin, Hediye-Evdoksia romanından sonra, bizlere şimdi de ‘Aşk Sevda Süveyda - Anadilde Aşk Defteri’ni hediye ediyor. Yasaklanarak susturulmuş Anadolu dillerini ilk kez bir arada, aşkla ve âşıkça seni seviyorum diye haykırtmak, barış ve sevgiyle içlerimizi iyileştirip, şiddeti, kini ve nefreti dindirmek için. Bunca zamandır “korkulan” ve “öcü” diye korkutulan diller; ölümü, kavgayı, nefreti değil aşkı, sevgiyi ve barışı çağırıyorlar. Biri diğerini bastırıp susturmadan, tıpkı âşıkların hayatı paylaştığı gibi…

“Aşk Sevda Süveyda - Anadilde Aşk Defteri” aynı zamanda öncü bir çalışma. Türkiye’de konuşulan dil ve lehçeleri bu boyutta derleyen ilk konuşma kılavuzu çalışması. İki yüz küsur sayfada, bugün Anadolu’da anadil olarak konuşulan seksene yakın dil ve lehçeden derlenmiş yüzlerce sevda sözü, hemşeri forumlarından kahve köşelerine, evlerden misafirhanelere çetin bir araştırma süreci sonucu ortaya çıkabilmiş.

O yüzden “Bu topraklarda çatlağını arayan tüm bereketli yağmur tanelerine, güzel insanlara ithaf”la başlayan defterkitap, sevmeyi bilen tüm kalplere şöyle haykırıyor ilk sayfasında:

Yaşasın aşk, yaşasın sevgilime giden bütün sevgi sözleri! Türkçe, Rumca, Lazca, Kürtçe, Ermenice, Arnavutça, Pomakça, Çingenece, Makedonca, Boşnakça, Zazaca, Çerkezce, Tatarca, Lakça, Lezgice, Arapça, Abhazca, Teberce, Tabasaranca, Hemşince, Özbekçe, Farsça, Bulgarca... Anadolu’da konuşanı kalmış ve hatta kalmamış yetmiş üç dil ve lehçenin, elin uzandığı tüm şivelerinde ayrı ayrı... Kuralına, standardına, imla kılavuzuna göre değil, bir tek okunuşuna göre.

Çünkü kalp kural tanımaz. Kalp kendi toprağını bilir, bu toprakların ‘hakiki’ dilini tanır ve ısınır. Bin yol varsa da kalbe giden, en yakını elbet evinin yakınından geçer. O yüzden de kalp en çok ‘mahallesi’nin dilinden duyduğu sevgi sözüne inanır.

Anadilde en güzel aşk sözleri:
İse san ta kria ta nera ( soğuk sular gibi ( güzel ) sin )
( Rumca / İstanbul )
Ti si moeto sartçe, slantçe - ( Sen benim kalbimsin, güneşimsin )
(Pomakça / Edirne )
Ronîya çavê min, evîndara dilê min! Nav bedevîya te venda bûm 
( Gözümün nuru, gönlümün sevgilisi! Ben güzelliğinin içinde kayboldum. )
( Kürtçe / Kurmanci - Diyarbakır, Mardin )
Süanide made miti va malimden ( Senden başka kimseyi sevmiyorum )
( Lazca, Atina - Pazar )
Hlito ( Tatlı ( sevgilim ) )
( Süryanice )
Hokis imin ( Tatlım )
( Batı Ermenicesi / İstanbul )
Daşuria ıştı yeta ( Aşk hayattır )
( Arnavutça )
Gerez cıvır, gerez lafta, hele kâylım gayâlım
( Güzel kız, güzel delikanlı, haydi yiyip içip muhabbet edelim ) 
( Teberce / Abdalca / Kırşehir )
Mahik habibi ( Öyle değil mi sevgilim? )
( Arapça / Antakya )
Cucokopom, pulopom, kuzopom ( çiçekciğim, kuşcuğum, kuzucuğum )
( Karadeniz Rumcası / Tonya )
İn dereye saz gopa(r)
goparırkan az gopa(r)
ööle bi yâr sê(v)mişim
Gülêken göz gırpa(r)
( Türkçe / Manav ağzı - Bilecik )

Aşk Sevda Süveyda 
Teknik Özellikler

Yazar: İsmail Keskin
Yayınevi: Hayykitap - 169
Kategori: Defterkitap 1 
Türü: Derleme / İplik dikişli, sert kapaklı, lastikli, şirazeli defterkitap
Birinci baskı: Şubat 2012
Sayfa sayısı: 244, iç kâğıt 70 gr ivory
Ebat: 12 x 16,5 cm
Fiyatı: 16 TL
ISBN: 978-605-4325-75-7
Barkod: 9786054325757


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template