♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Baki Duyarlar’ın Yeni albümü ‘’Kemenjazz’’ Ada Müzik’ten Çıktı

Türkiye’nin önemli piyanist, besteci ve eğitmenlerinden Baki Duyarlar’ın üçüncü albümü “KEMENJAZZ”  Ada Müzik etiketiyle yayımlandı.

Duyarlar önceki albümlerinin aksine bu defa sözlü eserlere de yer verdiği albümünde sırasıyla  "Aşk Tanrısına", ‘’Yol’’, ‘’Adem’’ (Yorumcu: Dilek Türkan), "Cambazhane’’, ’’Aşk Tanrısına’’ (Yorumcu: Azize), ‘’Dilek’’,  ‘’İyi Haber’’, ‘’Gösterişten Uzak Ol’’ (Yorumcu: Dilek Türkan), ‘’Günü Aşk Etmişler’’ adlı şarkılar yer alıyor. Albümde kendisine kemençesiyle Derya Türkan, kontrabasda Erdal Akyol, davulda Cem Aksel  eşlik ediyor, ayrıca projenin üç konuk müzisyeni var, yorumcu olarak İncesaz’dan tanıdığımız Dilek Türkan, sözlere de imzasını atan Azize ve trompetiyle Şenova Ülker.

Albümün en önemli özelliği Baki Duyarlar’ın bestelerinin tamamının virtüöz müzisyen Derya Türkan’ın kemençesinden çıkardığı sese yazılmış olmaları. Yani bu albüm bir anlamda uzun yıllara dayanan iki müzisyen dostun üretimlerini müzikseverler ile paylaşıma açıyor olmaları denilebilir. Ayrıca bu albüm, bu güne kadar sayısız uluslararası müzisyen ile farklı projeler gerçekleştiren Duyarlar’ın  eserlerin besteci kimliği üzerinde vokali olan ilk albümü olma özelliğini taşıyor. 

Uzun yıllara dayalı dostluklarını: ‘’Kafamın içinde duyduğum müzik, genç, algıları açık, oluşturmuş oldukları kendi tarzlarının ve bilgilerinin dışında kalan müziklerin içinde de hayatta kalmayı başarabilen Türkiye'li müzisyenlerin ortaya çıkışına kadar beklemeliydi.’’

Baki Duyarlar’ın ve Derya Türkan’ın projeyi anlattıkları kendi ifadeleri şöyle: 

“Bu gün birçok müzisyen kendi kültürel seslerini sanat ya da eğlence çerçevesi içinde icra etmektedir ve müzikal açıdan her iki yönde de iyi ürün çıkartmak zordur. Bir müzisyeni yönlendiren faktör meraktır ve yeni oluşan müzikal formların, seslerin içine girebilmek bilinçli bir şekilde çok dinlemeyi gerektirir. İnanıyorum ki, bu projede benimle birlikte yer alan meslekdaşlarım da bu seviyede meraklı. Şimdi hepimiz için bu merakın hak edilmiş pozitif neticesini görme zamanıdır, çünkü bu projede yer alan her müzisyen güçlü ve sarsılmaz tarzlarıyla çok farklı müzikler icra eden gruplar içerisinde yer almaktadır.

Son on yıldır Kontrabas da Erdal Akyol ve Davul da Cem Aksel ile beraber oluşturduğumuz caz trio ile Türkiye caz çevresinde biliniyoruz. Son zamanlarda tanıştığım Kemençe üstadı Derya Türkan ve eşi vokalist Dilek Turkan 'ı  ve söz yazarı ve yorumcu Azize  ‘yi, trompetiyle konuk olan Şenova Ülker’ i müzikteki karşılıklı duygu etkileşimini ve alışverişini bozmadan caz trio'ya dahil edip bu yeni formata yeni bir müzik yazdım.

Kendimizi Miles Davis ile Hamami Zade Dede Efendi arasında bir ayrımcılık yapmadan ifade etmek istedik, her ikisini de aynı kasede eritip bütün politikaların üstüne erişen bir beceride yorumladık”.                                                                                                                                                   
Baki Duyarlar

“Baki ile Kemenjazz projesini çalmaya başlamadan önce, caz müziğini çok seven iyi bir dinleyici idim. Fakat bu projenin oluşması aşamasında, öğrendiklerim beni bu müziğe hayran bıraktı. Gerçekten çok şey öğrendim, teşekkür ederim sevgili dostlarım!!!”                                                                                                                                    
Derya Türkan

Baki Duyarlar
Avrupa’nın en iyi icracılarından biri olarak gösterilen Türk piyanist Baki Duyarlar (1967), yarattığı üstün nitelikli müziğini, olağanüstü  yeteneğiyle sergilemektedir. Duyarlar, daha çok kendi orijinal bestelerini kayıt etmeyi tercih etse de sahnede pek çok farklı tarzda müziği icra etmektedir. Besteci olarak da kendini tek bir tarzla kısıtlamadığından, farklı çağrışımlar yaratan, kendine özgü bir müzik dili oluşturmayı başarmıştır. Yenilikçi ve yaratıcı bakışıyla yaptığı kompozisyonlar gelenekselliği göz ardı etmeyerek o zamanların ruhunu da yaşatmaktadır. Türkiye’nin uluslararası ve önemli caz sanatçıları arasında ayrı bir yer edinmiş olan Baki Duyarlar, sahne performanslarında bu özelliklerini sergileyerek herkesi büyülemekten geri kalmaz.

Uluslararası müzik topluluğu “Baki Duyarlar OnQ Band”, elektrik basta dahi bir virtüöz olan Kai Eckhardt, davulda titiz ve yaratıcı Sean Rickman ve saksafondaki ustalığını elektronik  üflemeli  bir enstrüman olan  EWI’ye has özel efektlerle daha da ileriye taşıyan Stanislav Mitrovic’den oluşmaktadır. Her zaman farklı ülkelerden biraraya gelen müzisyenlerin oluşturduğu OnQ Band, Avrupa’nın önde gelen caz ve funk gruplarından biri olarak haklı bir üne kavuşmuştur. Elektronik alt yapılı baladlar, virtüözlüğün sınırlarını zorlayan hızlı tempolu parçalar, müzisyenlerin, müzikteki boş alanları yaratıcılıklarıyla doldurabilecekleri daha durağan ve sade besteler ve Türk müziğine has aksak ritimlerde bestelenmiş eserlerden oluşan müziğini sunan grup, dinleyicileri heyecanlandırmaktadır. Daha sonra projenin bir albüme dönüşmesi için İstanbul'da kayıtedilmiş ve Overseas albümü 2011 de yayınlanmıştır.

Aynı yıl Baki Duyarlar'ın ikinci albüm projesi Colors yine Stanislav Mitrovic'in saksofonu ile katıldığı basgitarda Eric Calmes, davulda Enrique Firpi'den oluşan dörtlü ile yaptığı kayıtllar yayınlanmıştır.

2012 de Derya Turkan, Cem Aksel, Erdal Akyol'dan oluşan Kemenjazz projesine konuk sanatçı olarak katılan Dilek Turkan, Şenova Ülker ve Azize ile beraber yaptıkları kayıtları Kemenjazz adıyla yayınlamıstır.

Müzik yeteneği, dostça uyumu, güçlü mizah anlayışı sayesinde yerli ve yabancı pek çok önemli sanatçıyla sahne almıştır; bunların arasında Randy Brecker, Ada Rovatti, Brian Lynch, Eric Vloeimans, Dick de Graff, Erkan Oğur, Bülent Ortaçgil ve daha pek çokları sayılabilir. Müzikal anlamda iş birliği içinde olduğu kişiler Baki Duyarlar’ı pek çok kereler yurt dışına da taşımıştır. Çeşitli sanatçı ve topluluklarla Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, Kazakistan, ABD, Hırvatistan ve Umman’da performanslar sergilemiştir. 

Baki Duyarlar, piyanosu aracılığıyla içinde hissettiği müziği aynı samimiyet ve saflıkla dinleyicilerine iletmektedir. Yarattığı müziğin gücü köprüler kurmuş ve dünya çapında bir dinleyici kitlesinin ruhuna işlemiştir.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template