♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Spielberg'den Bin Laden Operasyonu Uyarlaması

Lincoln ile karşımıza gelmeye hazırlanan Steven Spielberg, bir sonraki filmi için kolları sıvadı.

Son günlerde konuşulan proje, “No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama Bin Laden” adlı romanın uyarlaması. Hali hazırda Kathryn Bigelow’unda aynı operasyonu konu alan “Zero Dark Thirty” varken Spielberg’in projeye girişmesinin nedeni romanın olayı farklı açılardan ele alması.

Deniz Komandosu Matt Bissonette’nin tepkilerden çekinerek Mark Owen mahlasıyla yayınladığı kitap büyük yankı uyandırmıştı. Komandonun dediğine göre Bin Ladin, askerler için tehdit oluşturmuyordu… Yakalanma anında silahsızdı ve uzanmıştı… Buna rağmen başına silah sıkılarak infaz edildi... Kitabını HBO ve Dreamworks’e götüren Bissonette HBO’dan umduğunu bulamamış, Dreamworks ise projeye ilgisini açık etmişti. Spielberg’in başında olduğu stüdyonun projeyi hayata geçirirken başka yönetmene teslim etme ihtimali de görünüyor. Spielberg yönetecek olursa, 2014’e sarkma ihtimali bulunuyor.

İşin sinema kısmı böyleyken, Ladin operasyonu tartışmaların merkezinde yer almaya devam ediyor… “No Easy Day”de operasyonun bilgilerini paylaştığı için Bissonette’in mahmeye verilmesi gündemde. Zira ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda anlatılmaması gereken şeyleri kitap haline getirmesi yasadışı bir suç olarak tanımlanıyor…

Bigelow’un “Zero Dark Thirty”si de zor günler yaşıyor… Obama’nın başkan koltuğundaki yerini sağlamlaştıran operasyonun sinema filmine dönüşmesi safhası hayli kafa karıştırıcı… Başkanlık seçimleri öncesinde filmin gündeme gelmesi büyük tartışma yaratmış durumda. Obama’nın seçim öncesine denk gelecek gösterimler dolayısıyla projeye yön verdiği ve senaryoya yol gösterttiği iddiası bolca dillendiriliyor. Filmin seçimlere alet edildiği konusunda gelen yoğun eleştiriler, galanın ertelenmesini gerektirecek kadar ciddi…

Tüm bu sorunlar eşiğinde Spielberg’in hem yasal zorluk hemde beyazsarayla sorun yaşamayı göze alıp almayacağı merakla bekleniyor.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template